Čtenářská výzva: březen

10:00

První středa v měsíci znamená jediné. Zkoušku sirén. A nový článek o čtenářské výzvě Mementa libri. V březnu jsme se věnovaly knihám od autora mladšího třiceti let a knihám napsaným v 19. století. Shodou náhod jsme si obě vybraly autorku mladší třiceti let, která píše pro dospívající. Zkrátka jsme duší stále teenageři. Tak tedy vzhůru do výzvy!


Kniha od autora mladšího třiceti let



Anotace z cbdb: Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická a loajální a zdaleka si nemyslí, že je mezi svými kamarádkami ta nejkrásnější. Je taky moc chytrá na to, aby skočila na lep sladkým řečičkám školního hezouna Wesleyho Rushe. Bianca ho vlastně nenávidí. A když jí dá tu nepěknou přezdívku, vychrstne mu colu přímo do obličeje. Ale doma to teď nestojí za nic a Bianca touží po rozptýlení. Což dopadne tak, že Wesleyho políbí. A co hůř, líbí se jí to! Při pokusu se z toho nějak vykroutit se z ní a jejího úhlavního nepřítele stanou „kamarádi s výhodami“. Což se samozřejmě brutálně nevydaří. Wesley neumí moc naslouchat a jeho život taky stojí za starou belu. A Bianca si s hrůzou uvědomí, že do kluka, kterého nenáviděla, začíná být trochu zamilovaná.
Podařená YA, Bianca je fakt třída, nechová se jako obvyklá pipina, což se bohužel nedá říct o jejích kamarádkách. Bianca je tahoun knížky, její domácí problémy jsou tak akorát závažné, aby bylo její jednání uvěřitelné a zároveň ne tak komplikované, aby byl happy end neuvěřitelný (to není spoiler, každé YA končí šťastně). Linka s Wesleym je samozřejmě lehce naivní, ale i ten "hajzl se svalnatým předloktím" je napsaný tak dobře, že jsem Otce odpustila nějakou tu nereálnost. A koneckonců Bianca má pravdu, každá jsme tak trochu Otka...zvlášť v sedmnácti. Milostný život na americké střední je tedy dost pestrý. Zažít to, co Wesley zvládne za rok, se mi asi nepovede ani do čtyřicítky. Ovšem taky nejsem idol teenagerů (nebo mi o tom aspoň žádný teenager neřekl). A nemám porshe. Nechci znít cynicky, ale kdyby Wesley jezdil Škodou 105, měl by mnohem menší výběr partnerek. Na to, jaké orgie se na Hamiltonské střední dějí, je psaní o nich velmi decentní. Vše končí u lemu trička, vnitřní strana stehen už je opravdu odvaz. Ani alkohol se nepije. Tedy nezletilí ho nepijí. Ale i přes tyto výhrady se Otka četla skvěle. Hrdinka, která není krásná jako ranní červánky a sladce naivní, je prostě v tomto žánru výhra. Bianca je racionální, vtipná, sarkastická a s nálepkou Otky se skvěle poprala. 
/togaf/


 Kiera Cassová: Siréna

„Po celých sto let nezestárneš ani o den, nikdy nebudeš nemocná, ani se nemůžeš zranit. Až se tvůj čas naplní, získáš zpátky svůj hlas a hlavně svobodu!“ (s. 12)
Anotace z cbdb.cz: Oceán zachránil Kahlen před smrtí. Je to už dávno, co ji nenechal utonout, a od té doby mu slouží jako siréna. Svým zpěvem láká bezpočet neznámých do hlubin moře, aby tak splatila dluh. Může se pohybovat také na zemi mezi lidmi, ale protože by i jediným slovem mohla způsobit smrt, musí držet jazyk za zuby. Dívá se, jak žijí obyčejní lidé a těší se, až bude taky smět hlasitě mluvit, smát se a svobodně žít.
Je smířená se samotou až do konce služby… ale pak se seznámí s Akinlim. Je to kluk, který má všechno, o čem kdy snila. Vypadá dobře, je srdečný, vtipný a bezprostřední, zajímá ho nejenom její krása. Všemožně se s ní snaží komunikovat, úžasně si rozumějí a vztah mezi nimi rychle přeroste kamarádství. Ať chtějí nebo ne, jsou spojeni poutem lásky… A Kahlen chce.
Jsou tu však pravidla daná Oceánem a zamilovat se do člověka? To by jistě žádná siréna neměla. Bude muset Akinliho opustit. Žádný člověk nesmí v životě poznat mořský svět sirén. Jenomže poprvé po létech poslušnosti je Kahlen rozhodnutá následovat hlas srdce.
Mou volbou autora pod třicet je Kiera Cassová, které v době sepsání Sirény bylo osmadvacet let.
Samozřejmě už z podstaty kategorie této výzvy se vám chci svěřit s tím, zda si myslím, že je Siréna na autorku, které nebylo ještě třicet, vyzrálé a dospělé dílo. No co si budeme povídat: Kiera Cassová ani dnes, o deset let později nepíše žádná díla, která by se časem mohla stát součástí jakéhokoli literárního kánonu.
Nicméně ve své kategorii – v kategorii young adult neboli čtení pro mládež – je Cassová dodnes velmi úspěšnou spisovatelkou, ač nevím, do jaké míry má Siréna na její popularitě podíl. Ano, Cassové kasovně (sorry, musela jsem) úspěšná série Selekce je snad v každé knihovničce dívek pod dvacet. Kolik v knihovničkách sídlí Sirén, si ale nedovedu představit. Proč bych knihu Siréna (ne)chtěla mít v knihovně? Pojďme se na to trochu blíž podívat.

Rozhodně bych Sirénu chtěla mít kvůli její obálce. Je stejně krásná jako obálka všech dílů Selekce: na obálce vidíme v popředí mladou krásnou ženu v nádherných plesových šatech. Ach. Jako princezna. Nebo jako nevěsta. Ach ach. Už chybí jen skotačící jednorožec v pozadí a já bych si uslintla blahem. No zkrátka obálka je krásná.
Obsah knihy? Viděli/četli/slyšeli jste někdy jakoukoli verzi Malé mořské víly? Fajn, tak úplně stejná je Siréna. Mladá sexy – ač z podstaty zlá, protože zabíjí lidi (nebo jste si mysleli, že si rusovlasá Ariel jen povídá s rybami?) – mořská žínka se zamiluje do chlapíka z pevniny. Jak to dopadne, se dá předem odhadnout podle toho, kdo vám o malé mořské víle vyprávěl: buď se víla promění v mořskou pěnu, nebo si vezme prince.
No a v tomhle je právě se Sirénou ta největší potíž: Kiera Cassová se topí v jednom klišé za druhým. Jasně, fajn, Akinli není princ, mohli byste namítnout. Ale jinak? „Hned jsem začala přejíždět prsty po hřbetech knížek, předem zamilovaná do každé z nich.“ (s. 160) Ano, mám pocit, že Kiera snědla celou hromadu cukrové vaty a ta z ní teď musela ven… Ano, ve čtrnácti jsem milovala romány Lenky Lanczové a věřím, že bych byla nadšená i ze Sirény. Ale dnes? Pozlátko je to pěkné, pro náctileté skvělá volba, ale pro mě to rozhodně není kniha, ke které bych se vracela.
/hous.enka/



 Kniha z 19. století 

George Eliotová: Osud je černý jezdec

Anotace z cbdb (kráceno): George Eliotová patří spolu s Jane Austenovou a sestrami Brontëovými k nejčtenějším a nejuznávanějším anglickým autorkám své doby. Povídku Opona budoucnosti vypráví muž na sklonku svých dní, který byl obdařen neblahým darem číst myšlenky jiných a předvídat věci příští. Láska se v ní mísí s nenávistí, naděje se zklamáním, okamžiky úlevy s marnou snahou vypravěče setřást svou nezáviděníhodnou schopnost… V povídce Bratr Jakoubek se setkáváme s vychytralým Davidem Levým a jeho duševně zaostalým, avšak svým způsobem bystrým bratrem Jakoubkem, který Davida přistihne u špatného skutku a jako nelítostná Nemesis se zjeví ve chvíli, kdy se David vrací ze Západní Indie a pod smyšlenou identitou stoupá na společenském žebříčku.
Dva příběhy do George Eliotové jsou svým stylem dost odlišné. První je sentimentální ukázka čistého romantismu. Mladého jasnovidce jsem si neoblíbila a vlastně celý ten příběh byl zahalen v jakousi mlhu tajemna…nebo spíš rádobytajemna. Jasnovidec je typická romantická fňukna, nic extra špatného se mu neděje, ale on TRPÍ. Je mu jedno, co si o něm ostatní myslí, on JE ZAMILOVÁN. Všechno prožívá tak moc, až z toho CHURAVÍ. Bože, chraň nás před těmito citlivými typy…Proč má mladík takové schopnosti, či jak je získal, se z knihy nedozvíme. Jasnovidec navštíví i Prahu, která je popsána náležitě chmurně a tajemně. Ale sotva se tu zastaví, už zase utíká, takže ani za mou milovanou Prahu tato povídka body nezískává.
Druhá povídka je psána v lehce sarkastickém duchu. David Levý je vypočítavý sobec, který je ale zároveň srab. Cokoli špatného provede, je po zásluze potrestáno jeho zaostalým bratrem Jakoubkem. Druhá povídka je rozhodně čtivější a modernější. Sarkasmus zkrátka oceňuji! V druhé povídce se mi také objasnilo přirovnávání George Eliotové k Jane Austenové. Miniatury středostavovských postaviček bez sentimentu popisují různé nešvary. Jemný humor mi občas božskou Jane opravdu připomněl. Leč Austenová (resp. Pýcha a předsudek) je jen jeden. Možná dám George ještě šanci, ale určitě to nebude v blízké budoucnosti.
/togaf/



„Když v tom žádný smysl není, řekl Král, nemusíme ho v tom hledat, a tak si ušetříme spoustu práce.“ (s. 73)
Anotace z cbdb: Alenka v říši divů je dílo anglického matematika a logika Lewise Carrolla, který ji údajně napsal pro malou holčičku Alici Liddellovou. Dílu se dostalo vědecké interpretace a bylo označeno za mimořádné. Sama hlavní postava, neustále ohromená Alenka v bezděčných reakcích na imaginativní svět plný podivuhodných věcí a událostí, Carrollův um logicky svázat absurdum světa v celé šíři a líčená přirozenost i znalost dětského chování, zaručili dílu světové uznání a přerod v klasiku.

Vybrala jsem tenhle citát, protože tohle je přesně výchozí bod, kterým byste si měli projít, než propadnete králičí dírou do bláznivého světa ztřeštěných pomatenců, neuvěřitelně uvěřitelných koček a zatrolených panovníků. Kniha z devatenáctého století, jejíž filmové adaptace vznikají 150 let po vydání knihy, mě okouzlila.
S Alenkou jsem měla jako malá ohromný problém: příběh mi přišel nelogický, děj na sebe nenavazoval… Ach, jak se to lišilo od všeho, co jsem ve svých deseti letech četla. Letos jsem se ní tedy po dvaceti letech vrátila a byla jsem překvapená, jak moc mě příběh Alenky v kraji divů bavil. Když Alenka seděla se Ševcem (mám doma překlad manželů Skoumalových), zajícem březňákem a plchem, cítila jsem se jako bych u prázdného hrníčku seděla s nimi. Když Alenka potkala Šklíbu, podivovala jsem s Alenkou, jak je možné, že se Šklíba najednou objeví a najednou zmizí. A když Královna odsuzovala lidi k popravení za každou prkotinu, čertila jsem se s Alenkou. Alenka v kraji divů včetně bláznivých básniček se mi líbila: všechny ty zvětšovací a zmenšovací koláčky, nápoje a houby… Jop, tuhle bláznivou jízdu jsem si užila.
No a pak přišla druhá část – ta, ve které se Alenka ocitne ve světě za zrcadlem. Tady už nám to trochu drhlo… Princip šachové partie mě tedy samozřejmě minul. A setkání s Tydlitýtem a Tydlitátem (tady si nejsem jistá, ale mám dojem, že jim Skoumalovi říkají trochu jinak) mě taky nijak neokouzlilo…
Pokud tedy chcete číst Alenku, doporučuji vám přečíst si jen první část a do světa za zrcadlem se pouštějte jen tehdy, když si jste jistí, že vás tenhle bláznivý svět nesemele. Na mě už tu bylo příliš mnoho imaginace a k takovým věcem potřebuji jako oporu hru s češtinou: opět zdravím Petra Stančíka! Skoumalovi se snažili, ale myslím, že na druhou část Alenky to bylo málo.
Závěr: Čekáme na nového překladatele Alenky v kraji divů a za zrcadlem? Petře Stančíku, jak jste na tom s angličtinou?
/hous.enka/ 



Shrnutí naší čtenářské výzvy:
1. Kniha přečtená za jediný den

 












2. Kniha, která byla vydaná v roce, kdy jsem se narodil/a













3. Kniha básní











4. Kniha – drama












5. Kniha od autora mladšího 30 let
6. Kniha z 19. století
7. Kniha, která je nominovaná na významnou literární cenu
8. Autobiografie/životopis
9. Kreslená kniha
10. Kniha s barvou v názvu
11. Kniha psaná jako deník
12. Kniha v dopisech
13. Kniha s vánoční tematikou
14. Knížka od mistra žánru
15. Kniha, jejímž hlavní hrdinou není člověk
16. Kniha o psovi/kočce
17. Kniha, která se neodehrává v tomto světě
18. Kniha, podle které byl natočen film
19. Knížka od autora, kterého osobně znám/mám od něj autogram
20. Přečíst knihu v jiném jazyce než v češtině
21. Dočíst knihu, kterou jsem odložila jako nedočtenou
22. Kniha, kterou mi doporučila togaf/hous.enka
23. Kniha, kterou napsal autor, který má křestní jméno jako já
24. Kniha, která má reklamu na plakátech v metru, v autobusech nebo v časopisech
+ bonusová 25. Kniha polského autora/o Polsku



You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz