Kniha ti sluší

11:00

    Tento týden se nese nejen ve znamení konzumování toho, co jste na Velikonoce nashromáždili za sladkosti, ale zároveň tu máme týden, kdy budeme podporovat kamenná knihkupectví a férové knihkupce. A taky samozřejmě knížky, protože ty s tím bezprostředně souvisejí.
     23. duben je světovým Dnem knihy a autorských práv. Proč právě toto datum? UNESCO ho zdůvodňuje úmrtími takových velikánů, jako byl William Shakespeare, Miguel de Cervantes y Savendra nebo Vladimir Nabokov. Prostě kdo něco v literatuře znamenal, zemřel právě 23. dubna (nebo někdy kolem tohoto magického data). Prvotní nápad slavit tento den má svůj původ ve španělské Katalanii. 23. dubna se zde oslavuje svatý Jiří a daruje se růže každému, kdo si koupí knihu. Světový den knihy a autorských práv se slaví pravidelně od roku 1995 ve více než 100 zemích světa všech kontinentů. Tradičními partnery akcí pořádaných při této příležitosti jsou spisovatelé, učitelé, školy, knihovny, masmédia a další veřejné a soukromé instituce.
    U nás se tento den - a týden bezprostředně předcházejícímu 23. dubnu nese ve jménu kampaně Kniha ti sluší.

    Kampaň Kniha ti sluší má lidem připomenout, že za čtení se nemusíme stydět. Ba naopak: čtení knih je činnost atraktivní a velmi sexy!
zdroj: pinterest

    O čem tedy kampaň Kniha ti sluší je? Jednoduše o tom, že číst není hanba. Začíst se do knihy znamená ponořit se do dalšího rozměru světa. Navíc při čtení vypadáte zahloubaně (ano, tak to prostě je), chytře a na některé lidi můžete působit velmi přitažlivě. "Jéé, ahoj, co to čteš?" No vidíte... Kniha vám zkrátka sluší. A v tom vás podpoří i kamenná knihkupectví, kdy vám ke koupené knize nabízejí zajímavý dárek.
     A co je tím dárkem navíc? Jde o unikátní CD s povídkami našich předních spisovatelů. Autory a zároveň interprety jednotlivých děl jsou: Michal Viewegh, Halina Pawlowská, Josef Formánek, Václav Větvička, Petr Stančík, Radka Denemarková, Václav Kahuda, Petra Soukupová, Michal Šanda a další.
    Pro naše pražské čtenáře máme navíc ještě jeden nápad  pro středeční odpoledne:

    19. 4. 2017 od 17:00 pořádá SČKN autogramiádu pěti literárních hvězd v OC Arkády Pankrác.
Hned pět skvělých autorů se zúčastní besedy spojené s autogramiádou, která se koná v rámci kampaně Kniha ti sluší. Můžete se těšit na Radku Třeštíkovou, Josefa Formánka, Michaelu Klevisovou, Petra Stančíka a Michala Petrova. Role moderátora se ujme jeden z ambasadorů kampaně, herec Jan Potměšil.
     Na místě můžete přispět Nadaci Leontinka - její zástupci předvedou knižní tituly pro nevidomé, které vznikly díky loňskému příspěvku kampaně Kniha ti sluší. Předseda SČKN Martin Vopěnka vyhlásí začátek soutěže pro školy - Objevte své knihkupectví...
     Přijďte 19. dubna do OC Arkády Pankrác na setkání s oblíbenými spisovateli a soutěžte o knižní ceny!
    Ať už se do kampaně zapojíte nebo ne, užijte si čtení - nakonec proto přece čteme, protože nás to baví - a rozhodně se za něj nestyďte. Čtení je totiž sexy.
 
PS: Informace ke světovému dni knihy a autorského práva mám ze stránek http://skipcr.cz/, informaci o kampani Kniha ti sluší pak tady: http://www.knihatislusi.cz/

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz