(Ne)soudím knihy podle obalu

10:00

Samozřejmě nesoudím knihy podle obalu a lidi podle vzhledu. Jen občas. Sem tam. Znáte to. Třeba nejsem fanda antikvariátních knih. Já si svoje knihy raději ničím sama. Občas ale není zbytí. Např. když nejmenovaný autor nepovolí dotisk úžasné knihy a na pultech knihkupectví je beznadějně vyprodaná…ano, Noční klub mám z antikvariátu. Ale to jsem odbočila, dnešní článek bude o soutěži Nejkrásnější kniha roku. Takže knihy se podle obalu soudí a dokonce se za vzhled udělují ceny. Taková soutěž Miss v knižním světě. Jen chybí promenáda v plavkách.
 


http://www.elementsofstyleblog.com/2011/08/judging-a-book-by-its-cover.html
 

Porota soutěže Nejkrásnější kniha roku hodnotí publikace vydané vždy v uplynulém kalendářním roce. Letos se tedy budou oceňovat knihy, které vyšly v roce 2016. Soutěž zaštiťuje Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury České republiky. Odborná porota hodnotí knižní design již po padesáté druhé.
Soutěžních kategorií je celkem sedm, v každé z nich jsou vyhlašována první tři místa. Tyto kategorie jsou: odborná literatura, krásná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice pro školy všech stupňů a další didaktické pomůcky, knihy o výtvarném umění, katalogy a bibliofilie a autorské knihy. První místo je honorované 50 000 korunami.

Kromě těchto kategorií Památník národního písemnictví ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem udílí ceny grafikovi do 30 let; studentům výtvarných a polygrafických škol pak Cenu Arna Sáňky. V rámci soutěže udílí své ceny ještě Spolek českých bibliofilů, SŠGU Hollar, TypoDesignClub a Svaz polygrafických podnikatelů. Suma sumárum, cen je 99.

Loni se přihlásilo přes 200 publikací, nebudu vám sem vypisovat všech 99 vítězů, ty si můžete přečíst třeba na webu Památníku národního písemnictví, ale ukáži vám alespoň obálky knih, které obsadily první místa v sedmi soutěžních kategoriích. Mimochodem na webu PNP si můžete přečíst i odůvodnění poroty, a které knihy se dostaly do užšího výběru. A samozřejmě tam jsou k dohledání i informace o předešlých ročnících.


A proč o této soutěži píšu dnes? Protože dnes začíná v letohrádku Hvězda v Praze výstava, která představuje publikace roku 2016, které byly oceněny odbornou porotou nebo se staly součástí užšího výběru. Zároveň je zde k vidění i výběr Nejkrásnějších knih světa 2015. Nejkrásnější knihy budou k vidění mj. i na veletrhu Svět knihy nebo na mezinárodní přehlídce Designblok a na festivalu Tabook.

http://www.praha.eu/jnp/cz/co_delat_v_praze/parky/hvezda/index.html
Tak pokud jste estéti nebo rádi soudíte knihu podle obalu, ve Hvězdě by se vám ode dneška do 28. května mohlo hodně líbit.

PS: Včera proběhlo vyhlášení výsledků Nejkrásnější kniha 2017. Výsledky se dozvíte např. na idnesu.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz