Jana Šrámková: Bratři v poli

9:00

Tak jako loni jsem se rozhodla (po krátké dohodě s togaf), že vám vybrané knihy nominované na cenu Magnesia Litera představím. Budou to ty knihy, které jsem se rozhodla číst a které byly v naší knihovně dostupné.
Začneme s kategorií Litera za knihu pro děti, kdy jednou ze tří nominovaných je Jana Šrámková za knihu Bratři poli.

Pokračovat ve čtení



Knihy pro děti obvykle moc nečtu, protože nemám ve své blízkosti žádné děti, kterým bych četla. Ovšem čas od času se objeví autor, kterého dlouhodobě sleduji a který napíše i knihu pro děti. Takovou knihu si pak ráda přečtu, že jo, Petře Stančíku a jeho Chrujdo.

Musím říct, že mě poměrně překvapilo, že debut Jany Šrámkové se neodehrál na poli literatury pro děti a mládež, ale vypráví o vztahu mezi ženou a mužem. Kniha se jmenuje Hruškadóttir (2008) a Jana Šrámková za ni získala cenu Jiřího Ortena. Následně se od psaní pro dospělé odklonila a vydává zejména knihy pro děti. V roce 2010 vydala knížku pro děti Putování žabáka Filemona o cestě tří přátel, plyšového žabáčka a dvou oveček, do Podkrkonoší, aby objevili továrnu na hračky, z níž Filemon pochází.
 

Loni autorka vydala knihu Bratři v poli a já vám ji teď představím trochu blíž.


Kniha vypráví o hraboši Dagešovi, který každému dělá schválnosti a se kterým si nikdo nechce hrát. Proč by taky chtěl, když Dageš všem jen kazí hru.
Ač to Dageše trápí, nedokáže s tím nic dělat. To se ale změní, když se jednoho dne v jeho blízkosti objeví Mapík. Dageš Mapíka přemluví ke hře. A na co si hrají? Inu hrají si na to, že jsou kamarádi. A Dagešovi se tahle hra moc líbí. Dokonce tak moc, že ani neví jak, ale najednou je s Mapíkem opravdový kamarád.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vše se láme s příchodem podzimu. Mapík nemá na hry čas, protože shání zásoby na zimu. Dageš se mu směje a přemlouvá ho, aby si s  ním šel zase hrát. Mapík nabídku odmítá. Jakmile přijde zima, Mapík usíná zimním spánkem ve své noře a Dageš je zase sám.
Jenže už není sám tak úplně, protože ví, že jakmile přijde jaro, jeho kamarád se probudí a oni si zase budou hrát stejně jako loni




Janě Šrámkové se v knize povedlo zachytit jedince, který se nachází v začarovaném kruhu: od ostatních je odstrkován a zároveň je sám odstrkuje. Až ve chvíli, kdy si svou chybu uvědomí, má šanci něco změnit.
Oba hrdinové jsou nesmírně sympatičtí a ač se jejich příběh odehrává na nějakých šedesáti stránkách, vtáhne vás do sebe.
Zatímco kresba hrdinů je černobílá, text je oranžový a v zimě modrý. Autorka tak dosáhla jasného odlišení nejen ročních dob, ale zároveň celé nálady textu.
Volbou velikosti písma se povedlo graficky vyzvednout to, co je důležitá a při čtení dětem tak lze čtení líp zdůraznit.
A ještě jednou se vrátím k ilustracím, které se mi líbily hlavně svou jemností a nenásilností, které bohužel v knihách pro děti dnes nejsou samozřejmostí.



Co o knize píší na webu Magnesia Litera: Hraboš Dageš všechny jen zlobí a dělá naschvály, takže nakonec zůstává sám. Jenom sysel Mapík před Dagošem neutíká, protože ho nezná. A tak si ti dva začnou spolu hrát, podnikat výpravy skutečné i fiktivní, zažívají legraci, ale také překonávají překážky. Příběh dvou personifikovaných polních zvířátek je úsměvným vyprávěním o přátelství, o ochotě se navzájem poznávat a také tolerovat rozdílnosti. Jejich specifické dialogy, které často probíhají jako dva simultánní monology, připomínají hovory zvědavých, naivních a hravých dětí, avšak vytvářejí současně prostor pro vyjádření hlubšího významového poselství.
Jana Šrámková i v této své knížce ukazuje, jak dovedně umí zacházet se slovy a ukrýt do zcela dětského příběhu vzkaz dospělým. Třeba o tom, že každý vztah, i ten nejpodivnější a nejneobvyklejší, má svou hodnotu. Střídmý, ale účinný text autorky umocňuje množství detailních kresebných ilustrací Markéty Prachatické a obojí je podtrženo znamenitou grafickou úpravou Barbory Toman Tylové. Vznikl tak malý artefakt – knížka, v níž je v souladu písemná i výtvarná stránka a u níž se může psát „pro čtenáře bez rozdílu věku“.


Kniha byla nominována na výroční cenu Magnesia Litera v kategorii Litera za knihu pro děti.


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz