Togaf a její knihy

10:00


V sobotu 22. 4. bylo výročí zahájení cesty kolem světa pánů Hanzelky a Zikmunda. Je to už sedmdesát let, co tito dva dobrodruhové vyjeli v malém českém autíčku poznávat svět. A bez GPS! Na počest této slavné cesty se konají výstavy a jiné akce (např. v sobotu to byla jízda veteránů se slavnou Tatrou 87 v čele). Já jsem se rozhodla v rámci těchto oslav začít číst první cestopis z této cesty.
Pokračovat ve čtení

Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund: Afrika snů a skutečnosti I.
anotace z cbdb (zkráceno): První cesta legendární cestovatelské dvojice Hanzelky a Zikmunda, proslulé mezi veřejností logem H+Z, do tehdy velice exotické a tajuplné koloniální Afriky.
Poutavě napsané knihy "Afrika snů a skutečnosti" stejně jako tehdejší rozhlasové reportáže později ohlašované populární lidovou argentinskou melodií Yerba buena se staly vytouženými a netrpělivě očekávanými okny do světa. I proto jejich reportáže a později besedy měly tehdy tak obrovský ohlas a cestopisy doslova ovlivnily celé generace.
Cestopis starý sedmdesát let ztrácí svoji původní funkci. Cestopis má informovat o cizích světech, přinést zajímavosti z poválečné Evropy a pikantérie z černé Afriky. Na druhou stranu už předmluva od Miroslava Galušky. Je velmi originální. Na dnešní dobu silně zabarvená komunistickou ideologií. Příznávám se, že jsem ji nedočetla. Vydání, které čtu je z roku 1953 a číst o komunistickém ráji a šťastných a nadšených lidech východního bloku je pokrytectví takového kalibru, že by mi to zkazilo radost z cestopisu. Takže jsem se vrhla rovnýma nohama do dobrodružství dvou inženýrů. Zatím jsem sotva na začátku a už mě ti kluci dostali. Dva roky po válce je Německo na dně, ve Švýcarsku je předraženo a Francouzi stávkují. No dobrá, něco se ani po těch sedmdesáti letech nemění. 


anotace z cbdb: Fanošuci a fanošučki POSOR! Všechny díly oblíbeného komixu nyní v jedné velké knize! Přehledně chronologicky seřazené a doplněné krásnou a vkusnou mapou české historie. Můžete se těšit na oblíbené postavičky … Libunu, Cilira s Metudem, Odce vlazti, Huza, Zmikunda, Gulema a mnoho dalších.
Malý oslí můstek od cestopisu k Opráskům. I v chronologicky řazených Opráskách došlo na slavnou cestu Hanzelky a Zikmunda. Dokonce jsou jim věnovány tři komiksy. A protože jedna z postav, která tento lehce kontroverzní počin historického ústavu proslavila, je král Zikmund, jaz si vyhrál i s příjmením jednoho z dvojice cestovatelů. Čím víc se Opráski blíží k současnosti, tím víc mi tuhnul úsměv na rtech. Do této knihy se dostalo i několik stripů stvořených k výročí úmrtí. Např. Adolf Born nebo Věra Chytilová zde mají svůj malý smutně vtipný pomníček. Kniha je uzavřena kapitolou Mimoňové, kam jsou zařazeny stripy, které se nehodily do koncepce knihy. Celkově jsem s touto knihou víc než jen spokojena.

Vilma Kadlečková: O snovačce a přemyslovi
anotace z cbdb:  Co si počnou tři dcery Krokovy v moderním světě? Ve světě globalizace a mezinárodní integrace, kde o staré pověsti a svébytnost českého národa už nikdo nestojí? Věštkyně Libuše je šéfkou reklamní agentury Krok. Léčitelka Kazi pracuje v brněnské nemocnici. A Teta se drží toho, co vyznávala odjakživa: bylin, ezoteriky a mrtvých. Mohlo by to tak zůstat; jenže pak všechny postupně dostanou nabídku, která se odmítnout nesmí. Nechají se znovu vtáhnout do zápasu o český národ? Nebo se jejich angažmá změní v boj o moc, ve kterém hraje každá sama za sebe? A kolik temných tajemství vypluje na povrch – o pohanských rituálech, tajných plánech, smrtelné nenávisti a o Přemyslovi, který před lety zmizel beze stop?
Také vás tak dráždí to malé „p“ ve slově/jméně přemysl? Pokud ano, tak si tuto knihu přečtěte. Pokud ne, tak si ji přečtěte také. Je to výborná novela, současná a zároveň se dotýká kořenů Slovanstva. Jde o výborně napsanou, nápaditou a jazykově originálně pojatou pověst o kněžně Libuši, jejích sestrách a manželovi. Kam se hrabou Urbanova Pole a palisáda. To Snovačka měla být zařazena do projektu nakladatelství Canongate Books. Bohužel projekt se rozjel o pár let dřív, než byla tato novela napsána a ještě byl za Česko vybrán Miloš Urban. Škoda, novela Vilmy Kadlečkové by se skvěle hodila vedle knihy Penelopiáda Margareth Atwoodové. Canongate Books vymyslelo mezinárodní projekt s názvem Mýty. V rámci tohoto projektu se zapojilo 35 zemí světa. Cílem bylo moderně převyprávět slavné mýty. Novela O snovačce a přemyslovi by se do této kategorie opravdu skvěle zapadla. Kadlečková je velmi nápaditá a jazykově zdatná, číst její nápady v tak originálně pojatém stylu byla slast. A zmínku si zaslouží i výborný doslov Joanny Czaplinsky, která dovysvětlí případné nesrovnalosti. 

http://www.sencor.cz/gramofon/stt_018-tube

A tradiční audiookénko na závěr. Poslouchala jsem povídky Šimka a Grosmanna namluvené přímo Miloslavem Šimkem. Úžasné povídky, úžasný přednes. Příšerný potlesk a smích. Né že by mi vadil potlesk a smích, ale byl nahrán několikanásobně hlasitěji než hlas pana Šimka. Musela jsem si naordinovat jeden den ticha, aby se moje ubohé ušní bubínky vzpamatovaly.  

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz