Magnesia Litera

10:30

     Předávání výročních knižních cen Magnesia Litera proběhlo předevčírem, tak je nejvyšší čas se k Magnesii Liteře dnes vrátit. V dnešním článku bych vám chtěla celý projekt Magnesia Litera trochu představit a na závěr bych vám ráda představila vítěze v jednotlivých kategoriích.
     Magnesia Litera je spolek, který sdružuje lidi od knih - a to tak říkajíc od vzniku knihy až po její prodej. Ve výboru spolku jsou tři členové: Pavel Mandys (předseda spolku), Jan Kanzelsberger (Nadace Český literární fond) a Vladimír Karfík (České centrum PEN klubu). Členy spolku je pak šestnáctičlenná skupina dalších lidí: spisovatelé, knihkupci, vydavatelé, knihovníci... Ti každý rok osloví 300 lidí z knižního oboru a ti vyberou kandidáty na literární ceny. Jednotlivé kategorie posuzují poroty, kdy každá kategorie má svoji zvláštní porotu. V Liteře za prózu to letos byla například spisovatelka Jakuba Katalpa nebo Aleš Merenus z Ústavu pro českou literaturu AV.
     Výstupem celého spolku Magnesia Litera je právě udílení výročních knižních cen. Proč to dělají? Odpověď najdete na stránkách www.magnesia-litera.cz: "Posláním cen Magnesia Litera je podpora a popularizace kvalitních knih, původních i překladových. Chtěli bychom pomoci těm, kteří se o knihy zajímají, aby se zorientovali v současné početné knižní produkci, chtěli bychom probudit zájem těch, kteří knihy nečtou či přestávají číst. Za to, že se nám to daří, vděčíme finančním i mediálním partnerům, literárním odborníkům, spisovatelům a vědcům i dalším osobnostem. Součástí ocenění je i finanční prémie spojená s hlavní cenou: činí 200.000 Kč. Hlavním efektem cen je však násobné zvýšení prodeje oceněných knih."
    Několik týdnů před slavnostním vyhlášením vítězů probíhají autorská čtení v Knihovně Václava Havla a na hlavních programech České televize můžete zhlédnout medailonky jednotlivých titulů.
    Ceny se udílejí na Nové scéně ND a moderují je již tradičně Daniela Písařovicová a Jiří Havelka. Přímý přenos zajišťuje Česká televize.

zdroj informací o výročních cenách Magnesia Litera
A jak to tedy letos dopadlo? Které knihy vyhrály v nejsledovanějších kategoriích?
Než se dostanu k jednotlivým knihám, chtěla bych jen zmínit, že přímý přenos jsem stihla až od půlky, ale pak jsem si ho hned pustila od začátku. Baví mě sledovat Oscary, České lvy i Magnesii Literu už celou řadu let. A oproti Oscarům i Českým lvům, kteří mění moderátory, styly, pojetí a snaží se být zábavní a aktuální, tak Litera je jiná. Je věrná svému konceptu už z předešlých let a vy tak víte, co začátkem dubna v televizi objevíte. A já jsem za to ráda. Mám ráda Danielin humor, s jakým umí vybruslit z ožehavých situací (letos například předávání ceny spojené s panem Stinglem). Baví mě, jak na sebe moderátoři reagují a vzhledově se mi k sobě hodí. Magnesia Litera je v jejich pojetí jako dobrý mamčin koláč: víte, že v cukrárně si koupíte extratřídu, ale přesto je vám při jedení dobře. Ehm, tohle byla debilní metafora. Víte, jak to mám s metaforama... A teď už víte, jak to mám i s koláčema.

Kniha roku


Bianca Bellová: Jezero
Anotace z cbdb: Rybářská vesnice někde na konci světa. Jezero, které vysychá a zlověstně obnažuje břehy. Muži mají vodku, ženy starosti a děti si škrábou ekzémy. Co má Nami? Nami nemá nic, jen bábu s tlustýma rukama. Nami nemá nic, jen život před sebou: první lásku, o kterou ho připraví ruští vojáci, a pak všechno to další. Ale když život začne na úplném konci světa, možná že skončí na jeho začátku. Tento příběh je totiž starý jako lidstvo samo. Je to pouť hrdiny, chlapce, který se na cestu vydá jen s uzlíčkem nervů a kabátem po dědkovi. Musí jezero přeplout, obejít a nakonec se potopit na jeho dno pro největší tajemství.
 
Naše recenze na knihu Jezero.

Litera za prózu

Marek Šindelka: Únava materiálu
Anotace z cbdb: Hrdinou románu je bezejmenný dospívající chlapec. Ocitá se v cizí zemi uprostřed Evropy, která v jeho očích vypadá jen jako systém plotů, dálničních nadjezdů, železničních koridorů a logistických skladišť. Neznámé území, které se vůči němu staví zcela odtažitě a nepřátelsky. Putuje chladným zimním světem, skutečný život je mu zapovězen, pohybuje se jako stín na periferii krajiny i společnosti. Pokouší se dostat do města na severu, kam mířil se svým starším bratrem Aamirem. Během cesty se vinou převaděčů rozdělili, kluk zůstal sám a ze všech sil se snaží nalézt k bratrovi - poslednímu blízkému člověku - cestu. Svět, v nějž dříve doufal, vidí už jen jako nekonečný koloběh výroby, ve kterém člověk a lidství nemá místo: produkce automobilů, produkce masa v jatečních továrnách, strojová produkce zábavy a informací, instantní vytváření obrazu světa, produkce strachu. Román přímo vychází ze současné uprchlické "krize", zachycuje ale univerzální situaci odcizení, ztráty domova, vykořenění. Na současnou Evropu a její hodnoty pohlíží zvenčí. V rolích protagonistů záměrně stojí "cizinci", lidé nižší kategorie, uměle vytvoření nepřátelé, do nichž je promítán iracionální strach západu. Bytosti, které je potřeba podrobit totální kontrole nebo eliminovat. Román sleduje redukci člověka na problém, na pracovní sílu, na materiál.
 

Litera za poezii

Milan Ohnisko: Světlo v ráně
Anotace z cbdb: Ohnisko má smysl pro detail a ví, že jako za prchavostí skrývá se věčnost, za detailem celý svět. Má k němu úctu. Je to úcta k ubývání, skoré sporosti, zániku. Až chvějivá bázeň. Jemnocit vzbuzující melancholii. Kouzlo dětství, jinošství. Plnost vůní, pohledu, času. Sny a intuitivní sugestivní vzpomínky na život a jiné životy. Tajemství. Mystérium. Obraz na obálce má manýristickou kompozici; fascinace životem na dřeň, zvýrazněná groteskností.





Litera za knihu pro děti a mládež

Tomáš Končinský, Barbora Klárová: Překlep a Škraloup
Anotace z cbdb: Věděli jste, že věci stárnou? A kdo za to může? drobná stvoření, která mají veškeré stárnutí na starosti. Skřítek Překlep, jehož specialitou jsou chyby v knížkách, se jednoho dne vydá na dobrodružné putování k samotnému Zubu Času...
 
 
 
 
 
 Naše recenze na knihu Překlep a Škraloup.


Litera za literaturu faktu

Petr Roubal: Československé spartakiády
Anotace z cbdb: Kniha se zabývá fenoménem hromadného cvičení na československých spartakiádách v letech 1955 až 1985. Spartakiády navazovaly personálně, organizačně, ale i ideově na tradici sokolských sletů, které se zase inspirovaly německým turnerským hnutím. Krátce po Gottwaldově smrti se stranické vedení rozhodlo tuto tradici využít pro potřeby legitimizace nového režimu. Smyslem hromadného a synchronizovaného pohybu cvičenců na Strahovském stadionu, největším stadionu světa, bylo doslova „ztělesnění“ zvláštního konceptu socialistického lidu, který měl být zdrojem vší moci a zároveň zcela tvárný podle přání vládnoucí strany. Kniha se věnuje také organizaci spartakiád, jež si vedle obrovských finančních prostředků vynutila zapojení expertních znalostí stovek bývalých sokolských činovníků, a reakci širší veřejnosti na ně, zejména prožívání spartakiád jako smysluplného rituálu samotnými cvičenci.

Kosmas Cena čtenářů


Zbigniew Czendlik, Markéta Zahradníková: Postel, hospoda, kostel
Anotace z cbdb: Není kněz jako kněz – Zbygniew Czendlik je toho skvělým důkazem. Studium Bible je podle něj nuda, nerad zpovídá své farníky, a chce-li někdo pokřtít, dlouho ho odrazuje. Miluje ženy, rád si pochutná na dobré whisky, v hospodě je jako doma. Co má napsáno na dveřích ložnice? Proč se mu nelíbilo ve Vatikánu? Jak zvládá celibát? K čemu by vedl své děti a co je v životě nejdůležitější? Ale hlavně – jak to, že u nás nemáme natřískané kostely? Tato kniha vám odpoví na mnoho podobných otázek. Nahlédnete do soukromí jednoho pozoruhodného muže a zjistíte, jak vnímá mezilidské vztahy, život i Boha. Není vyloučeno, že vás zbaví některých předsudků a zkreslených představ, proto ji čtěte pouze na vlastní nebezpečí.
 
 
Viděli jste předávání cen Magnesia Litera v televizi? Četli jste nějakou z knih? Chystáte se nějakou číst? Nebo si ji třeba dokonce koupíte? A co si vlastně myslíte o literárních cenách Magnesia Litera? Mají smysl, nebo je to jen obyčejný marketingový tah, jak prodat víc knih? Napište nám svoje názory do komentářů.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz