Čtenářská výzva: květen

12:30


První červen je ve znamení dětí. My jsme Den dětí slavily kreslenými knihami a knihami s barvou v názvu. Tentokrát naše vybrané knihy byly spíše o formě než obsahu. Kreslená kniha je velmi obecný termín a každá jsme si ho vyložily po svém, hous.enka sáhla po komiksu, togaf po knize, ve které výrazně převládají ilustrace. Kniha s barvou v názvu nás obě zavedla do tlumených odstínů (a ne 50 odstínů šedi jsme si nevybrala ani jedna, i když togaf si šedou zvolila). A teď už rovnou ke knížkám.





Kreslená kniha

Shaun Tan: Pravidla léta
Anotace z cbdb: Nová kniha jednoho z nejvýznamnějších současných autorů, jehož kritiky i čtenáři vysoce ceněné komiksové album Nový svět vloni vydalo nakladatelství Labyrint, opět přináší zdánlivě prostý příběh. Tentokrát jde o dvojici chlapců a o „pravidla“, kterými se řídí každý vztah mezi blízkými přáteli nebo sourozenci. Díky citlivě pojatému a téměř bezeslovnému vyprávění se můžeme s potěšením vydat na fascinující cestu do snové krajiny, která je nám zvláštním způsobem důvěrně známá. 
Tuto knihu mám už nějaký čas na svém seznamu „chci si přečíst“, pořád jsem její přečtení ale odkládala. Přece jen je to kreslená knížka = pro děti. Ale když jsem si ji přece jen v rámci naší knižní výzvy otevřela, našla jsem dedikaci „pro malé i velké“. Uf, vejdu se do obou kategorií – malá jsem výškově a velká věkem.




Textu je tu pomálu. Vlastně je tu jen 16 „věcí, které jsem se naučil loni v létě“. Heslovité poučky jsou jako variace na knihu Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Jen na rozdíl od Fulghumovy knihy zde nejsou jednotlivé poučky rozvedeny do fejetonu. Místo vysvětlujícího textu je tu obrázek. Většinou poněkud znepokojivý, který dodává jednotlivým heslům spodní (temný) nádech. Takže pro děti je ta prvoplánová část „užijte si každý den a nehádejte se s rozhodčím“ a pro dospělé hledání příběhu za jedinou větou pomocí promyšlených obrázků. Každý obrázek podněcuje fantazii, každý v sobě skrývá příběh, který si ale čtenář v případě zájmu musí vymyslet sám. Jistý nosný příběh obrázky mají. Dva hlavní hrdinové – malý a větší chlapec spolu tráví léto. Malý občas udělá nějakou chybu, a jak se zdá, je za to potrestán, poslední pravidlo je ovšem opět svede dohromady.




 Pravidla léta jsou velmi neotřelým počinem s výbornou grafikou. Pokud se vyznáte v umění, narazíte na podobnost obrazů s díly van Gogha a Cézanna nebo na odkaz Edvarda Muncha. Já poznala jen styl Muncha. Obrazy má Shaun Tan výborně promyšlené, detaily i barvy vyprávějí příběh plný fantazie. A protože se blíží léto, menší návod na to, jak si ho co nejvíc užít, se hodí, co říkáte?
/togaf/


Gemma Correll: Škarohlídův průvodce životem. Kresby plné pochybných rad a neseriózníchinformací o životě
Anotace z cbdb: Hroutíte se? V lásce prohráváte? Pořád se všeho bojíte? Nic vám nevychází? Divíte se, že ještě vůbec žijete? Autorka knihy Škarohlídův průvodce životem vám ukáže, že by mohlo být mnohem hůř. Svezete se na tobogánu paniky, ponoříte do hlubin zoufalství, ale také se naučíte nové druhy cvičení pro duševní zdraví, najdete módní tipy pro život ve městě i výčet morů, nemocí a neduhů dnešní doby
.
Dnešní doba přeje knihám, které přečtete za hodinu, usmějete se nad nimi, sem tam se zamyslíte a knížku zase uložíte/vrátíte do knihovny. Myslím, že přesně taková je knížka Gemmy Correll Škarohlídův průvodce životem.
Knížka by se dala přirovnat k Pusheen nebo k Dospělost je mýtus Sarah Andersenové – na každé stránce je jeden strip ze života. V tomhle případě ze života člověka, co se všeho tak trochu bojí a promýšlí všechny možné strategie, jak se vyhnout komunikaci s lidmi, jak je život složitý a že nejlepší je nedělat nic. Uf.



To ale nic neubírá tomu, že Gemma má celou řadu skvělých nápadů, které umí originálně ztvárnit: například panenka Sallie Mae – Malá absolventka, která ztvárňuje čerstvou absolventu střední/vysoké školy, která vzlyká nad prací ve fastfoodu, protože nenašla jiné uplatnění. Nebo plakáty k hororovým filmům ze života – Telefonní hovor je i můj horor; nemluvě o žoviálních číšnících a smějících se lidech, že jo. Nebo Znamení dystopického zvěrokruhu, kde je jako Panna nakreslená postava z knihy Margaret Atwoodové Příběh služebnice! Wau!! Super!


Jenže pak jsou obrázky, kdy Gemma šlápne vedle – například ty sýrové vousy. Možná jsem už na takové vtípky stará, ale já jsem to prostě nepochopila.
Škarohlídův průvodce životem není kniha, kterou byste museli vlastnit, ale myslím, že strávit u ní jedno odpoledne s kávou vůbec není špatný nápad.
/hous.enka/ 

Kniha s barvou v názvu
 


 

Anotace z cbdb: „Řešení každé záhady leží v malých šedých buňkách mozku,“ tvrdí drobný mužíček s vejčitou hlavou, pečlivě pěstěným knírem a svérázným stylem oblékání i chování. Zároveň se však neostýchá dodat: „Jmenuji se Hercule Poirot a jsem asi nejlepší detektiv na světě.“
Je neskromný, puntičkářský, pedantský a geniální. Lze se o tom přesvědčit jak ve více než 50 románových či povídkových příbězích, tak v této knize shrnující vše podstatné, co kdy Poirot prohlásil – mimo jiné o sobě, o jídle a pití, angličtině, ženách, myšlení zločince či o svém drahém příteli Hastingsovi. Sem tam humorné, často hluboké a vždy odvážné a odhalující – takové jsou Poirotovy výroky, které nám umožní nahlédnout do duše této postavy a zároveň se přesvědčit, kolik důvtipu, bystrosti a moudra do ní vložila její autorka Agatha Christie, od jejíhož narození uplynulo v roce 2015 už 125 let.

Poirota mám moc ráda, jak jste mohli zjistit z mých článků. Malé šedé buňky: Jak to vidí Poirot jsou citáty z knih o tomto belgickém detektivovi. Tematicky jsou rozděleny do 12 částí, např. Lidská povaha, Angličané, Romantika… Osobně mám Poirota spíše nakoukaného než načteného, ale to mi nebránilo, abych se nesnažila dané citáty zařadit do odpovídající knihy. Byla jsem úspěšná tak na 80 %. Poirot je zábavný svojí ješitností a v koncentrovaných citátech to je ještě lépe patrné, než v knize nebo románu. A jeho rafinované urážky Hastingse mě taky nevýslovně baví:
Nevztekejte se, Hastingsi. Po pravdě řečeno jsem si povšiml, že jsou chvíle, kdy mne téměř nenávidíte! Platím bohužel cenu za svou velikost! Str. 137 (Krádež dluhopisů za milion dolarů).
Navíc Poirotova angličtina prokládaná francouzštinou je kouzelná. Všechny mé znalosti jazyka galského kohouta (a valonské části Belgie) pocházejí právě od Poirota. Kromě citátů je zde jako úvod vysvětlení Agathy Christie o tom, jak svého nejslavnějšího detektiva stvořila a jak se měnil její vztah k němu.
Stejně tak závěr knihy patří autorce. I když Poirot má rád poslední slovo. A tak kniha vlastně končí jeho citátem. Nechybí samozřejmě seznam titulů, z kterých citáty pocházejí.
Malé šedé buňky jsou drobností pro milovníky Poirota, není v nich nic převratného, ale jako dárek potěší.
/togaf/

Karel Čapek: Bílá nemoc
"Ten lék proti Čengově nemoci, to je můj lék, rozumíte? A já jej nedám, dokud... dokud neslíbí, že už se nebude zabíjet." (s. 49)
Anotace z cbdb: Bílá nemoc je hra o třech dějstvích, kterou Karel Čapek napsal v předvečer 2. světové války. Reagoval v ní a varoval před nebezpečím, které pro tehdejší Evropu představovalo Hitlerovo Německo, což si tehdy ne každý uvědomoval. Na scénu byla uvedena roku 1937. Světem v té době obcházel hrozivý přízrak, fašismus. Země, kde se děj Bílé nemoci odehrává, zčásti připomíná tehdejší Německo nebo Itálii, Španělsko nebo i jiné státy. Vše je navíc psáno srozumitelným jazykem a typicky čapkovským způsobem.Děj zavádí čtenáře do blíže neurčené země, kde stejně jako na celém světě propuká tzv. Bílá nemoc. Jde o jistý druh lepry pocházející z Číny a podle toho také oficiálně nazývané Čengova nemoc. Příznaky nakažených jsou podobné jako u jiných malomocných - tvorba otevřených, zapáchajících ran, odpadávání kusů masa a jistá smrt. Prvotním příznakem je bílá, tvrdá skvrna někde na těle nemocného. Choroba napadá pouze lidi ve věku okolo padesáti let.
Šlo o moje první čtení a rozhodně to nebude čtení poslední. Zadrhávající (v textu často mluví skrze trojtečku) se doktor Galén, který nabízí lék na bílou nemoc výměnou za světový mír ztělesňuje čapkovský pacifismus v plné síle. Maršál a baron Krüg, kteří odmítají tuhle výměnu, působí v textu zpátečnicky, militaristicky a ztělesňují Říši, která si chce podrobit svět (pochopitelně, psal se rok 1937). Metafory jsou naprosto jednoduché, do očí bijící a mrazivě blízko pravdě...
Co mě ale hodně překvapilo, je zmínka o koncentračních táborech, kdy Čapek skrze Dvorního radu k baronu Krügovi: "Každý nemocný, každý, na kom se ukáže bílá skvrna, bude dopraven do střežených táborů." (s. 80) Posléze Dvorní rada dodává, že v táboře tito nemocní lidé zemřou (při pokusu o útěk budou zastřeleni) a že jedině tak se bílá smrt vymýtí. Jak děsivě blízko skutečnosti Čapek v roce 1937 byl...
Už od dob Loupežníka vím, že Čapkovy hry zaujímají v dějinách českého dramatu význačné místo. Sedí mi jeho civilnost, snaha nešokovat a hlavně postupné rozkrývání karet, kdy v závěru na poslední stránku koukám jak puk. A přesně to se mi stalo u Bílé nemoci.
/hous.enka/







Shrnutí naší čtenářské výzvy:

1. Kniha přečtená za jediný den








2. Kniha, která byla vydaná v roce, kdy jsem se narodil/a












3. Kniha básní









4. Kniha – drama











5. Kniha od autora mladšího 30 let












6. Kniha z 19. století













7. Kniha, která je nominovaná na významnou literární cenu












8. Autobiografie/životopis


9. Kreslená kniha
10. Kniha s barvou v názvu
11. Kniha psaná jako deník
12. Kniha v dopisech
13. Kniha s vánoční tematikou
14. Knížka od mistra žánru
15. Kniha, jejímž hlavní hrdinou není člověk
16. Kniha o psovi/kočce
17. Kniha, která se neodehrává v tomto světě
18. Kniha, podle které byl natočen film
19. Knížka od autora, kterého osobně znám/mám od něj autogram
20. Přečíst knihu v jiném jazyce než v češtině
21. Dočíst knihu, kterou jsem odložila jako nedočtenou
22. Kniha, kterou mi doporučila togaf/hous.enka
23. Kniha, kterou napsal autor, který má křestní jméno jako já
24. Kniha, která má reklamu na plakátech v metru, v autobusech nebo v časopisech
+ bonusová 25. Kniha maďarského autora/o Maďarsku

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz