Zombie útočí na vaše smysly (1. část)

10:00

Dnešní článek jsem se rozhodla zasvětit oživlým mrtvým, živým mrtvým, nemrtvým nebo jednoduše řečeno zombie tematice v současné pop kultuře. To znamená, že vám představím pár knih (no těch bude zatím opravdu jen pár, protože se do zombie problematiky teprve začínám dostávat), které si buď chci přečíst, nebo je aktuálně čtu nebo si myslím, že byste si o nich alespoň měli přečíst vy.
V příštích dvou článcích pak spolu nakoukneme do světa zombie filmů, seriálů a taky počítačových her, ve kterých hlavní roli hrají tyhle věci, které se většinou velmi nemotorně pohybují, hodně smrdí - protože se rozkládají - a hlavně: chtějí sežrat vaše maso a vypít vaši krev. A to hned! Uááááá!!!!
 
Tak úvod máme za sebou - spolu s fotkou z Pinterestu. A teď už můžeme přejít rovnou k věci, tedy k zombie apokalypse, kterou tenhle svět jednou jistojistě zachvátí. Začneme tedy asi tím inteligentnější: jak to vidí spisovatelé.
 

Zombie knihy

 
Musím říct, že knihám o zombies jsem se doteď tak nějak vyhýbala. Nevím, jestli to byl záměr, ale je to tak. A přitom je to taková zábava, jak se ukazuje tenhle týden, neb mi čtečku okupují zombies z knihy Apokalypsa Z.

Manuel Loureiro: Apokalypsa Z. Začátek konce.
    Z Ruska pronikne do celého světa tajemný virus podobný ebole, který kosí lidi napříč celým společenským spektrem. Virus se šíří neuvěřitelně rychle a během pár týdnů dorazí i do Španělska, kde se s ním setkává i náš hrdina. V celé knize není uvedeno jeho jméno, tak mu říkejme třeba Juan. Juan se snaží před virem utéct do bezpečí, ale jeho cesta je plná mrtvých těl a co je ještě horší - oživlých mrtvých těl.
     Apokalypsa Z se veze na vlně nadsázky a sebevědomého potápěče, který se umí ohánět harpunou, sekyrkou, samopalem a v případě potřeby využije i to, co se zrovna namane.
    Společnost našemu hrdinovi dělá tlustý zrzavý kocour Lucúl, o kterém věřím, že ho všichni kočkofilové budou zbožňovat.
    Knížku už mám dočtenou a musím říct, že to byla skvělá jízda! Spousta akce, útoků zombie a do toho se hlavní hrdina musel vypořádat i s různými přeživšími. Doufám, že další díl v Argu brzy přeloží a vydají, protože tohle je vlna, kterou nechci zmeškat.
 
 
Jamie McGuire: Červený vrch
    Tuhle knihu mám v hledáčku (i v domácí knihovně díky Levným knihám za pár korun).
    Tentokrát je ústřední hrdinkou pětatřicetiletá Scarlet, která pracuje jako laborantka v místní nemocnici. Jednoho dne jí na příjem (no jo, divný, laborantka na příjmu) přivezou ošklivě pokousanou holčinu. Že to pokousání není asi od psa, nemusím snad dodávat... Scarlet stejně jako "Juan" v předchozí knize podnikne útěk z města: chce odvézt své dvě malé dcery do bezpečí, na ranč jménem Červený vrch...
    Jamie McGuire píše romány pro ženy/dívky, takže tohle asi nebude tak nabito akcí jako Apokalypsa Z, ale spíš očekávám nějakou romantickou zápletku.

Max Brooks: Světová válka Z. Historie světové války se zombie
Viděla jsem film s Bradem Pittem a od knížky, kterou mám od té chvíle v plánu si přečíst, očekávám seriózní (chápejte: spíš "seriózní") knihu o zombie apokalypse.
Podle komentářů na cbdb to totiž přesně tak vypadá. Mimochodem anotace říká, že "Max Brooks, jeden z autorů zprávy pro Poválečnou komisi Organizace spojených národů, složil tuto knihu z výpovědí lidí, jejichž příběhy ovlivnily válku se zombie, nebo válka ovlivnila příběhy jejich. Jak sám říká, oficiální zpráva byla pouze shrnutím čísel a faktů a jemu v ní chybělo něco lidského. Něco, co v lidech přežilo a odlišuje je od oživlých mrtvých. A právě z toho důvodu, z pocitu dostat ven svědectví ne jen faktická, ale také lidská, vznikla tato kniha."


Seth Grahamme Smith: Pýcha, předsudek a zombie
Máme tu akční román z pohledu muže, román z pohledu ženy, seriózní historickou práci - je čas podívat se na to, co se zombie tematikou udělala klasika. Nebo vlastně spíš naopak: co s klasikou udělala zombie tematika.
    Svět Elizabeth Bennetové a pana Darcyho je pod útokem krvelačných zombie věcí, které chtějí zničit celou Anglii. Holky Bennetovy mají proti zombie apokalypse bojovat. Nebude to snadný boj. Zvlášť když se kolem nich motá tolik hezkých chlapíků...

    Netuším, jak tohle dopadlo. Víc by nám k tomuto zpracování mohla říct togaf:
     "Pýcha, předsudek a zombie je určena jednak fanouškům zombie a druhak každému, kdo má rád potměšilý humor. Graham-Smith vkládá do původního textu Austenové scény se zombíky, takže odpolední tlachání u karet je přerušeno menší vyvražďovačkou a následně se opět konverzuje o novém sousedovi. Vše působí velmi absurdně a přitom sourodě. Jako milovnice Pýchy a předsudku jsem byla velmi mile překvapená. Takže vřele doporučuji nejen hous.ence!"
 
 


Robert Kirkman, Jay Bonansinga: Walking Dead
     Kultovní komiksová i seriálová zombie záležitost. Svět pod náporem zombie apokalypsy...
     Brian Blake se dvěma kamarády, bratrem Phillipem a svou malou dcerkou hledají útočiště ve světě, kde žádné bezpečné místo už neexistuje...
     Opět s tímto komiksem (ani seriálem) nemám zkušenosti.
Na mě to působí hodně rozvleklým tempem. Proč? Mám asi zkrátka pocit, že aby kniha se zombies dobře fungovala, musí lidi umírat... Jenže v šestidílné sérii už přece musel umřít už skoro každý, ne?

Co vy a zombies? Četli jste nějakou z výše zmíněných knih? Nebo nějakou úplně jinou? Anebo vás celý ten svět oživlých mrtvol nechává chladnými?




You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz