Biblické ženy, aneb jedeme do finále

10:00

Velikonoční svátky se blíží do finále, ať už jste si zcela ateisticky užívali volné dny nebo je oslavili v duchovním rozjímání. Mám pro vás připraveny minirecenze zbývajících dvou dílů série Biblické ženy od americké autorky Francine Riversové. Čeká nás hříšnice i světice.

 
Bat-šeba je od malička zamilovaná do mimořádně krásného a muzikálního Davida. David je o nějaké to desetiletí starší a žije s několika manželkami a konkubínami. Bat-šeba je ovšem ve své lásce věrná. Bohužel otec Bat-šebu provdá za Davidova vojáka. David se stane králem. Bat-šebin manžel odchází do války a mladá a krásná novomanželka se jednou koupe na střeše. A David ji uvidí. A následuje jedna noc plná hříchu. Bat-šeba ovšem žije v biblické době, takže její hřích Hospodin hodně tvrdě trestá po zbytek jejího života. Bat-šeba otěhotní a David to řeší poměrně chytrým plánem. Přikáže Bat-šebinu manželovi návrat, doufá, že si s manželkou užije a dítě tak bude legitimní. Bohužel Zákon vojákům během války sex zakazuje. Davit tedy nechá Bat-šebina manžela zabít ve válce. To, co má vypadat jako nehoda, se samozřejmě neutají. David si Bat-šebu vezme jako svoji čtvrtou manželku. Bat-šeba je ovšem trestána dál, dítě zemře pár týdnů po narození. V paláci ji nemá nikdo rád, příbuzní se jí zřeknou, lidé na ni plivají. Davidovi je odpuštěno, je to zachránce národa a král. Jak už to v této sérii chodí, žena se musí kát. Poté Bat-šebě Hospodin (pomocí Davida a jeho pohlavních orgánů) dopřeje další syny. Mimo jiné Šalamouna. Tato biblická žena mi byla ze série nejsympatičtější. Bat-šeba totiž není dokonalá žena, dělá chyby z dobrých úmyslů, zamiluje se a uvědomuje si nedostatky muže, kterého miluje. Nicméně její příběh zpracoval Heller ve svém románů Bůh ví mnohem, mnohem lépe!
 
Marie: žena statečná

Poslední díl série o ženách z Ježíšova rodokmenu je o Marii. Ano, o TÉ Marii. Tento díl byl hodně smutný. A jiný než předešlé příběhy. Po Marii se nechce, aby se kála a byla pokorná. Zvlášť druhá polovina novely vypráví o Mariině utrpení. Tolik si přeje, aby lidé poznali, že to Ježíš je Mesiáš. Prosí Boha, aby nechal lid prohlédnout a její syn se stal králem Izraelitů. Čtenáři na rozdíl od Marie vědí, co se stane, až se Ježíš prohlásí za božího syna. Marie čeká velkolepé osvobození od Římanů a místo toho ji čeká sledování synova ukřižování. Velký důraz je kladen i na Mariino dumání o vlastním mateřství. A moc se mi líbilo popsání vztahu mezi Marií a Josefem. Nově se kromě promluv Boha (tištěné kurzívou) objevují i ďáblovy řeči (tištěné tučně). Smutné zakončení série, ale zároveň mi na něm nejméně vadil náboženský kontext.
 
Po dočtení všech dílů si stále nejsem jistá, pro koho je tato série psána. Asi ji ocení věřící křesťané. Až na poslední díl by mohli být spokojeni i Židé. Ale literárně nejde o žádná veledíla. Snad jen Marie je o něco lépe napsaná. Nicméně jde o krátké novely, každý díl má okolo 120 stránek, takže pokud si chcete udělat vlastní názor, moc času vám četba nezabere. Já osobně jsem díky českým drahám zjistila, že přečíst jeden díl trvá plus mínus tři hodiny.
Veselé Velikonoce!

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz