Vem Boženu do metra!

10:15

    Dnes je to přesně týden, kdy Togaf blogovala o audioknihách, které poslouchá na stránkách youtube. Já vás dneska zvu na cestu do Českého rozhlasu, který vytvořil projekt Vem Boženu do metra.



     Jak už úvod napovídá, jde o audioknihy, ke kterým ČRo získal autorská práva k volnému šíření přes internet. Takže nejen že si můžete audioknihu (většinou mají několik částí) poslechnout přímo na stránkách projektu, ale vy si všechny ty části můžete stáhnout do svého mobilního telefonu a poslouchat offline. Zní to skoro jako pohádka...
     Pohádka pro milovníky starší české literatury, neb ve fondu ČRo jsou zatím jen knihy převážně z 19. století, ale najdete tu i Senecu, Jaroslava Haška nebo Jaroslava Rudiše.
    Nepopírám, že tyhle stránky mají za cílového posluchače zejména děti a puberťáky, kteří potřebují četbu do čtenářského deníku/k maturitě. Nicméně i tak si myslím, že tam i my škole odrostlí najdeme pár tipů, co si za dlouhých zimních večerů přečíst.


   Nespornou výhodou tohoto projektu je zejména kvalita nahrávek - ať už jde o herecké obsazení nebo úroveň čtení obecně. Není to podomácku natočená Babička, ale Babička se vším všudy.
    Za sebe musím říct, že kdysi jsem tuhle rozhlasovou četbu na pokračování zbožňovala: v deset naladit rádio a po dvaceti minutách čtení spokojeně usnout. Dnes musím říct, že se na mluvené slovo nedokážu soustředit. Navíc mě irituje možnost, že ta daná kniha třeba není načtená komplet a že ji někdo zdramatizoval (čti vybral z ní to dobré, vatu vypustil) a zbylo jen torzo. Bylo by to jako jíst dortík bez šlehačky. A já miluju šlehačku. I vatu. Takže pro mě tenhle tip spíš znamená příjemnou kulisu, když si pustím knihu, kterou jsem už četla, ale rozhodně bych se tak nechtěla potkat s knihou, kterou jsem nečetla.
    Zaujal vás tenhle projekt, nebo dáváte spíš přednost poslechu novějších audioknih přes youtube?


/hous.enka/

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz