Togaf a hous.enka v Havlíčkově Brodě

10:23


Dvacátý sedmý podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě jsme s hous.enkou pojaly zodpovědně. Vyrazily jsme už v pátek a v deset hodin (dřív nám to České dráhy nedovolily) stály ve frontě na vstupenky.


V absurdně přeplněném Kulturního domu jsme se zdržely jen po dobu nezbytně nutnou, vyhlédly si knihy, které si koupíme druhý den, kdy jsme doufaly, že nápor knihmilovného davu pomine. Jen togaf neodolala a vybojovala si u stánku Albatrosmedia první knihu Ladislava Zibury. Mimo to jsme dostaly nebo nám byly vnuceny ediční plány různých nakladatelství a zvláště ty nábožensky založená neměla problém s výtisky zdarma. Leč bohužel (?) církevní literatura nám není blízká a místo a váha v batohu se musela důsledně dodržovat. Ne, že by ČD zavedly váhový limit, ale posilování není naše hobby. 
Uklidnit nervy jsme se vydaly do blízkého parku Budoucnosti, který nás opravdu nadchl, a během našeho dvoudenního pobytu jsme si jím zkracovaly cestu ještě několikrát. Spousta stromů, spadané listí, které naštěstí nikdo neodklízel, a rybníčky nás okouzlily, našly jsme i sochu slavného občana – Karla Havlíčka Borového a dokonce tu má poněkud bizarní sochu i jeho matka.  


Po úžasném obědě a procházce v parku jsme si zasloužily odpočinek a po odpočinku je naprosto nevyhnutelné povzbuzení kávou. Takže jsme si zašly na kávu a dort do kavárny s kouzelným jménem Vymazlená kavárna. Trochu nás překvapilo, jak moc je children friendly, ale nakonec jsme byly spokojené (děti brzo odešly). A kavárna dostála svému jménu – interiér je opravdu vymazlený.
Těsně před zavírací hodinou veletrhu jsme si konečně důkladně prohlídly nabídku nakladatelství, davy zmizely a v kulturáku se dalo příjemně courat. První den v Havlíčkově brodě jsme zakončily opulentně (togaf) střídmou (hous.enka) večeří.
Sobotní dopoledne jsme věnovaly poznávání města. Užily jsme si zvláště v Muzeu Karla Havlíčka Borovského. Právě probíhala výstava dobového oblečení a měli i koutek, kde si návštěvníci mohly vyzkoušet dobové doplňky. Neodolaly jsme, a jak by nám to slušelo, kdybychom se narodily o pár desítek let dříve, můžete posoudit sami. Líbil se nám i samotný byt K. H. B., spolu s doprovodnými texty a drobnostmi z majetku K. H. B, jeho ženy a dcery tvořila výstava ucelený obraz života slavného novináře. 
Nadchl nás i sklepní prostor, který muzeum pojalo jako egyptskou hrobku. Velkoryse pojaté maličké bludiště nabízí pohled do toho, jak by to mohlo vypadat, kdyby se Havlíčkův Brod přesunul o pár tisíc kilometrů jižněji. Krásně pokreslené stěny, zajímavě umístěné vybavení hrobky… to vše ve vlhkém sklepení, které by jinak nezůstalo využité. To se muzejníkům opravdu povedlo.
Zašly jsme i do přilehlé Galerie výtvarného umění, zde jsme moc okouzlené nebyly, ale nějaký ten obraz bychom si vybraly. V muzeu probíhala právě muzea ilustrátorky knih pro děti a v patře byly kresby žáků Hollarovy akademie. Trochu nesourodá kombinace, ale možná o to zajímavější bylo se ze světa roztomilých zvířátek přesunout do syrové reality dospěláckého světa.
Dojmy z uměleckého dopoledne jsme probraly ve stylové kavárně, která sídlila v knihkupectví. Ještě jsme zvědavě nakoukly do kolumbária a pak už byl čas ochutnat místní pivo. Bohužel togaf se utvrdila v názoru, že ač má havlíčkobrodské pivo nejlepší název ze všech českých piv, je pro ni zároveň chuťově nejhorší. Rebel si pověst nenapravil.
Výlet do Havlíčkova Brodu jsme zakončily na veletrhu. Togaf si doplnila knihovnu dílem od svého oblíbence Chucka Palahniuka, pořídila si i průvodce po Benátkách (kam by se chtěla moc podívat) a neodolala ani knize Skvostná země. Hous.enka byla skromnější – využila 50% slevy u nakladatelství Argo a koupila si Příběh služebnice
Poslední zastávka před nástupem do vlaku byla v nádražním obchodě levných knih, kde jsme si obě pořídily knihu 0.4 Soumrak civilizace.
Podařený výlet si plánujeme napřesrok zopakovat, tak pokud máte chuť se k nám připojit, neváhejte se nám ozvat!

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz