Knihy s netradičním vypravěčem

10:00


Dnes se s vámi podělím o tipy na knihy, které mají netradičního vypravěče. Jde o směs knih, které mi přišly výborné i průměrné, ale v paměti mi zůstaly právě kvůli vypravěči. Při procházení seznamu přečtených knih jsem zjistila, že tomuto zadání odpovídá víc knih, než jsem si myslela. Takže výběr je čistě namátkový, abych vás nezahltila. Např. hlavní hrdinové s postižením, tam jich je…viz moje slabost pro knihy o autistech. Nebo zvířecí vypravěči (rovnou existuje celý žánr – bajky) a děti coby vypravěči v knihách pro dospělé právě zažívají svůj boom (třeba takový Pokoj nebo Skvostná země). A co teprve různí zločinci! Masový vrah Dexter, pedofilka z Tampy, stalker z Ty…Zkrátka toto není diplomka na dané téma, ale jen takové maličkaté zamyšlení. Tak buďte, prosím, shovívaví.

Emma Hendersonová: Grace to řekne nahlas
Anotace z cbdb: Není to obyčejný milostný příběh. Grace totiž není obyčejná dívka. ‚Odporná,‘ prohlásí o ní jedna ze sester. Když už nevědí, co s ní, pošlou ji v jedenácti letech do ústavu pro duševně postižené. V Briaru se Grace seznámí s Danielem, který ji vidí jinak – jako dívku, s níž může sdílet tajemství a zapovězené dotyky, jako dívku, za niž stojí bojovat. Šarmantní Daniel, který umí psát na stroji nohama, poplete Grace hlavu svým vyprávěním o Paříži a světě za ústavní zdí. Je to příběh Graceina života, plného zrad i triumfů, zklamání a ztrát, touhy po svobodě, růží, hudby a malých útržků papíru. Ale především je to příběh o celoživotní lásce.
Napsat příběh vyprávěný mentálně a fyzicky postiženou dívkou je originální nápad. Ale zároveň je to největší problém této knihy. Grace má totiž opravdu nízké IQ, není proto možné, aby se vyjadřovala tak, jak se v knize vyjadřuje. I přesto je kniha výjimečná, není moc děl, která by měla za hlavní postavu mentálně postiženou dívku. Navíc dívku defacto znetvořenou. Pohled na ústav a rodinu z té druhé strany je stejně pochmurný a smutný jako ostatní knihy, kde je postižený člověk jen vedlejší postavou, komplikující život hrdinovi nebo hrdince.

Anotace z cbdb: Jste už zkušení rodiče a myslíte si, že víte, co vaše batole potřebuje: jíst, spát, pochovat, vyměnit plenky. Nebo se rozplýváte nad prvním přírůstkem do rodiny a domníváte se, že váš mateřský (otcovský) instinkt vám říká, co si vaše miminko myslí a přeje.
Jste na omylu.
Batolata nejsou roztomilá a bezbranná. Batolata jsou cílevědomá stvoření, kterým je to vaše žvatlání k smíchu, ale neprozradí se ani náznakem, protože je to pro ně výhodné. Tato kniha vám však otevře oči, ať chcete nebo ne. Teprve díky ní pochopíte, že každé dítě je od narození především prevít, a že je potřeba být stále ve střehu a nepodléhat jeho lstivě roztomilým úsměvům, nemotorným pohybům a sladkému broukání. A nestěžujte si pak, že jsme vás nevarovali.
Prevítem snadno a rychle je jedna z prvních knih, která si dělá legraci z matek okouzlených vlastním dítětem. Podvratnější je snad jen fakt, že Prevíta napsal muž. A je to vtipné a osvěžující. Jistě si nikdo nemyslí, že by to malé děcko dělalo všechny ty nepříjemné situace zahrnující tělní tekutiny schválně. Ale ono to tak občas vypadá!

David Duchovny: Kráva nebeská
Anotace z cbdb: Neuvěřitelná pouť jedné krávy, rachitického krocana s německým přízvukem a židovského vepře, která změní svět!
Elsie Bovaryová si žije celkem spokojený život. Je to šťastná kráva, tráví dny na pastvě a odpočinkem. Jednou v noci ale zničehonic zatouží po svobodě a společně se svojí nejlepší kamarádkou Mallory se rozhodne utéct z kravína. Chvilku je to fajn. Mallory flirtuje s býky, zatímco Elsie prozkoumává okolí farmářova domu. Když ale přes okno sleduje v televizi pořad o masokombinátech, dostane strach, a její dosavadní, spokojený život je rázem naruby. Zbývá jen jediné: odejít do lepšího, bezpečnějšího světa. A tak se vydají do Indie, kde jsou krávy přece posvátné!
Ano, tuto knihu vypráví kráva. Zvíře milované gurmány i hinduisty. Nejde o žádné alegorické dílo a la Farma zvířat. Elsie je milá a její společníci vtipní a pokud nečekáte víc, je to zábava. Skoro bych použila dnes velmi populární alibistické označení „odpočinková četba“. O této knize jsem se více rozepsala v recenzi pro Vaši literaturu.

Máte svoje oblíbené netradiční vypravěče? Já třeba při psaní dnešního článku zjistila, že zvířata jsou vypravěči mnohem více knih, než jsem si myslela. Kromě výše jmenovaných mám ráda i králíky z Daleké cesty za domovem nebo ovečky z Glennkillu. A co teprve, když příběh vyprávějí zločinci! Nebo nadpřirozené bytosti!




You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz