Pýcha a předsudek

10:00

Pýcha a předsudek. Důkaz, že i romantická knížka může být kvalitní. Líza Bennetová není dokonalá. Není ani bohatá nebo krásná. Je milá, drzá a vtipná. Je taková, jakou nekrásné, nebohaté a nedokonalé dívky chtějí ve skrytu duše být. A pak je tu pan Darcy, postava napsaná tak originálně a nenapodobitelně, že se stala předobrazem ideálního muže na několik století. Pan Darcy moc nemluví, ale když už promluví, je to perla. Navíc (po jisté době – přece jen, je to chlap) docení Lízinu úžasnost. No to je přece paráda ne? Ano, je. Tuto kategoričnost si můžu dovolit, milovníků Pýchy a předsudku je tolik, že bychom spasili(y?) svět, kdybychom neměli(y) moc práce s fantazírováním.

Osobně čtu tuto knihu každé Vánoce. Sem tam si udělám malou změnu a užívám si nesmrtelný příběh v originálním pojetí. Tak například jsem jedny Vánoce strávila se zombie verzí. Pýcha, předsudek a zombie je kupodivu vtipná a neotřelá. Věty od Austenové jsou proloženy novými dialogy od Setha Grahama-Smitha. A opravdu to funguje. Dokonce tak moc, že knihu i zfilmovali. To už taková paráda není, ale budiž. 




O knižní parafráze Pýcha a předsudek nemá nouzi. Kvalitou se jí ovšem neblíží ani omylem. Dokonce existuje i kniha Pýcha a předsudek po česku. Jestli jste ji někdo četl, prosím podělte se o názor. Pan Darcy se vyskytuje v řadě románů, které napsaly obdivovatelky Jane Austinové, stejně tak lákavé pro tyto autorky jsou dcery Lízy a pana Darcyho. Na tyto knihy ovšem nemám sílu. Podle recenzí a ohlasů nejsou důstojným nástupcem legendy. Spíš parazitují na slavné předloze.
I filmové plátno přineslo mnoho adaptací a filmů inspirovaných touto dvojicí. Kvalita je opět sporná, ale sem tam se něco vtipného objeví.


Dokonce vznikl i video blog na motivy Pýchy a předsudku. A výborný video blog! The Lizzie Bennet Diaries je tak dobrý, že si zasloužil můj vánoční čas! Pan Darcy má úžasnou poker face (a motýlka!) a Líza je vtipná a občas až krutá. Blog není otrockým převodem do současné doby, naopak je originálně přepsán. Z pěti dcer jsou tři a sestřenka. A pak je tu hra se jmény. Bingley, zde vystupuje pod jménem Bing Lee a Georgiana Darcyová je Gigi Darcyová. Celý příběh je doplněn vlogem Lydie a Gigi. Prostě pocta jak má být. Vřele vám ji doporučuji. Každá epizoda má pár minut a na youtube je k vidění s českými titulky. 


Máte svoji oblíbenou adaptaci Pýchy a předsudku? Nebo mi snad můžete doporučit knihu/film/seriál/cokoli inspirované touto knihou? Za každý tip budu vděčná.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz