Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?

14:22

    Dnes vás zdravím do poněkud zataženého úterního odpoledne. A protože je takhle pošmourno, chtěla bych vám představit knížku Martina Lavaye Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice.
    Anotace z cbdb: Našli je v zimě, oblečené pouze do spodního prádla, rozeseté ve sněhu daleko od tábora. Ohořelé, zohavené. S rozmačkanými hrudníky, bez očí, bez jazyka… Jejich oděvy byly radioaktivní, ve fotoaparátu měli snímek postavy připomínající sněžného muže. Jak zemřelo devět vysokoškoláků, kteří chtěli přenocovat pod uralskou Mrtvou horou? Zabila je lavina? Silný výboj elektrického proudu? Kulový blesk? Plazmoid? Nově vyvíjená zbraň? Vojáci? Opilí ruští papaláši? Domorodí Mansijové? Chantové? Trestanci z gulagu? UFO? Sněžný muž? Zabili se navzájem?


    Jak už název knihy napovídá, autor se věnuje záhadné smrti devítičlenné skupiny, kterou vedl zkušený horal Igor Alexejevič Djatlov. K tajemné smrti celé výpravy došlo nejspíš v noci z 1. února 1959 a ač byla těla všech členů postupně nalezena, nikdy už se nepodařilo zjistit skutečnou příčinu smrti nikoho z nich.
    Horská turistika byla oblíbenou kratochvílí nejen u ruské mládeže konce 50. let 20. století. Djatlov společně se svými spolužáky či kamarády již dříve podnikl několik různých výprav do horských uralských oblastí, takže je můžeme považovat za zkušené horaly. Vše probíhá podle plánu, každý den ujedou pár kilometrů na lyžích, večer koukají na filmy a filosofují o lásce. Jenže pak přijde první únor, kdy se v noci stane něco, co všech devět členů vyžene ze stanu do mrazu... A pak už následují jen fotky mrtvých těl, která jsou jako by ohořelá, některým chybí oční bulvy a jazyk, jiní mají zlámaná žebra, aniž by na kůži měli stopy po zranění. Posmrtné skvrny neodpovídají uložení těla, ve kterém je vyšetřovatelé našli... Celé se to čím dál tím víc zamotává, objevuje se celá řada nejasností, spekulací a dohadů...


   A právě dohady jsou to, co i mě přivedlo k tomuto tématu. Původně to pro mě byl jen jakýsi článek někde na netu (dnes už nejsem schopná to přesně dohledat), na který jsem se proklikala z diskusního vlákna Strašidelné historky na webu Módního pekla. Pak následoval film Záhada hory mrtvých (který tedy Američani neuvěřitelně zkomplikovali - SPOILER! - vsadili všechno na časovou smyčku) a teď tedy kniha Martina Lavaye.


    Jestli se to Martinu Lavayovi povedlo? Moc jistá si tím nejsem, ale myslím si, že si ani tak nekladl za cíl odpovědět na otázku, kdo nebo co Djatlovovu výpravu zabilo, jako spíš shromáždil neuvěřitelné množství informací jak o samotném průběhu výpravy, tak zejména o následném zajištování (a ztrácení) důkazů, které vedli ruští vyšetřovatelé. Kniha překypuje neuvěřitelným množstvím fotek výpravy, z vyšetřování samotného a také zde najdete téměř všechny dokumenty, které s výpravou souvisí (například deníky některých členů expedice).
    Kniha se neuvěřitelně dobře čte: zejména ty části, které jsou věnovány vyšetřování toho, co se vlastně na úpatí Hory mrtvých stalo. Teorie o UFO a různých nadpřirozených silách mi přišly trochu přitažené za vlasy, ale věřím, že jsou lidé, kteří opravdu věří, že je zabili emzáci. Shodnu se tedy s autorem na tom, že pravděpodobně šlo o několik různých událostí, které za sebou bezprostředně následovaly: kulový blesk (donutil je vyjít ze stanu a sejít dolů do bezpečí k cedru), kde na skupinu pravděpodobně něco (medvěd?) zaútočilo. Ano, jsem pragmatik.
    Na závěr bych vám ještě doporučila číst knížku za dne někde ve společnosti lidí, protože některé její části jsou velmi nepříjemné.
PS: Ke stručnému přehledu doporučuji mrknout na wikipedii a pokud vás to zaujme, určitě se mrkněte po Lavyově knize.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz