Jak šly togaf a hous.enka za kulturou

12:18

Nejen knihami živ je člověk. Pod tímto heslem jsme s hous.enkou vyrazily na výstavu. A protože nejsme žádné puritánky, rozhodly jsme se pro tu v Rudolfinu, kterou recenze označovaly za kontroverzní. Ono si Rudolfinum posledních pár let na tento typ výstav dost potrpí. Tentokrát šlo o díla Juergena Tellera.

Teller je fotograf, kterého kritici řadí na pomezí umělecké a komerční fotografie. Fotí totiž populární osobnosti (to je ta komerčnost), ale fotí je v situacích či prostředí, které pro ně není lichotivé (a to je, vážení, umění).
Výstava ani jednu z nás neuchvátila. Asi nejsme dostatečně avantgardně založené. Nicméně nás některé fotografie zaujaly a některé vyloženě znechutily. Myslím, že jsme splnily očekávání, která do této výstavy tvůrce a organizátoři vložili. Mně osobně v hlavě utkvěla fotografie nahého pána v silonkách, kterého bych věru nechtěla potkat samotná v lese. Hous.enka ocenila zesměšnění ikonického (sic!) páru Kanye West  & Kim Kardashian. Ona je z nás dvou ta škodolibější.

Mnohé z vystavených fotografií vypadají jako vystřižené z časopisu, tento dojem navozuje i fakt, že jsou na zeď přichyceny špendlíky. Výstava obsahuje i velká plátna. A videa. Velmi podivné posilování černocha s talířem (talíř = teller, haha) a ještě podivnější videoprodukci, která si zasloužila samostatný sál.


A jestli se nám výstava líbila? Na to asi není jednoznačná odpověď. Znepokojila nás, některé fotografie už z hlavy (bohužel?) nevymažeme a právě o nich píšu na blog. A Kurt Cobain byl nafocen v rámci Tellerových umělecký ambicí dobře. Takže výstava svůj účel asi splnila.

A protože máme rády knihy, nemohly jsme bez povšimnutí minout Tellerovy katalogy. Ano i to byl silný zážitek. Tolik ošklivých nahatých lidí se dá vidět jen v německém pornu ze sedmdesátých let. Údajně. Shrnuto a podtrženo: návštěva blízké cukrárny byl o mnoho příjemnější zážitek.

http://www.galerierudolfinum.cz/cs/exhibition/juergen-teller-enjoy-your-life

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz