Nákup v Levných knihách

10:00

    Moje nenechavé já potlačilo moje já, které ví, že domácí knihovna je natřískaná knihami do posledního centimetru, a my všichni jsme navštívili Levné knihy...





    Bylo to jednoduché: zrovna dostali nové zboží. A krom toho, že miluju (čokoládu) prohlížet si nově přidané knihy na jejich webu, tak ještě raději si prohlížím nové přírůstky u nich v obchodě.
    Můj favorit je už nějaký ten pátek pražský Daniel na Národní třídě. Dřív jsem chodívala do Jindřišské, předtím na Národní, kde dnes prodávají levné boty, a ještě předtím do Dětského domu. Dnes už mi zbývá jen Daniel. A nechutně lidmi přeplněná Spálená, kde jsou zase skvělé prodavačky. Takže na jistotu i vám doporučuji Daniela, na dotazy ke knihám pak spíš tu Spálenou.
    Ale zpět ke knihám samotným. Napřed jsem omrkla jejich novinky na webu, omrkla hodnocení na cbdb.cz a šlo se nakupovat. Po dlouhém zápase jsem tam nechala Doktorku z domu Trubačů, na kterou slyším jen samou chválu ze všech stran. Zatím jsem na regál vrátila i Závrať - Povídky s tajemstvím. Jde o strašidelné povídky českých autorů od 19. století do současnosti. Pro obě knížky se zřejmě ještě za pár dní vrátím.
   A s čím jsem tedy nakonec odešla? S touhle trojicí knih:


     Ani jednu z knih jsem zatím neotevřela, tak Vám nabídnu (zase jen zatím) jen zkopírovanou anotaci z cbdb.cz a důvod, proč jsem si knihu koupila. Vezmeme to zleva:


G. Willow Wilsonová: Alif, neviditelný
     Anotace: V nejmenované diktatuře na Blízkém východě chrání mladý arabsko-indický hacker své klienty - disidenty, islamisty a další psance - před zvídavými zraky policejních šmejdilů. Ve své digitální identitě se podepisuje jménem Alif, prvním písmenem arabské abecedy. Jenže pak se věci začnou komplikovat: dostane košem od aristokratky, do které je zamilovaný, a do jeho počítače se nabourá šéf digitálních složek státní bezpečnosti, přezdívaný Boží pařát. Na scénu vstoupí prastará kniha Tisíc a jeden den, tajný rukopis džinů, o němž se on i Pařát domnívají, že by mohl zahájit nový věk informačních technologií, a Alif musí s pomocí viditelných i neviditelných sil bojovat nejen o svůj život.
Fantaskní román, který mísí prvky technothrilleru s urbánní fantasy východního střihu, je stejně tak orientální pohádkou a napínavým dobrodružstvím, jako neskutečně zábavným pojednáním o hranicích osobní svobody a úkladech našich digitálních já.
     Proč jsem si knihu vybrala: Protože na obálce je citát Neila Gaimana. Myslíte si, že jsem povrchní? No myslím, že máte pravdu. Obálka totiž knihu prodává a já se téhle strategii nebráním.


Thomas Thiemeyer: Koróna
     Anotace: Badatelka a ochránkyně goril Amy Walkerová trpí noční můrou, protože jeden člen jejího týmu záhadně zmizel. A jako naschvál přijde coby nová posila bývalý trestanec, k němuž nikdo nemá opravdovou důvěru – kromě goril.
Když tým vědců navzdory nebezpečné sluneční aktivitě a záhadným meteorologickým jevům vyrazí do východoafrického pohoří Ruwenzori hledat pohřešovaného kolegu, začne dobrodružství, které Amy přivede až na hranici šílenství...
      Proč jsem si knihu vybrala: Protože mě zaujal název, pod kterým jsem si neuměla nic představit (doteď neumím, napíšu vám, až se začtu). A taky musím říct, že od dob přečtení Planety opic mám k těm primátům tak nějak bliž. Pohřešovaný tým mi zase připomíná film The Thing, který se mi hodně líbil. A pořád doufám, že tam bude nějaká ta sedmnáctiletá holka a její kámoš, který chce být víc jak kámoš, ale ona miluje macha z vedlejší skupiny... Znáte to...


Radka Denemarková: My 2
Anotace:V roce 2014 se v Praze sejdou dva lidé. Ema a Tony. Ema je na útěku z nešťastného manželství, Tony je oblíbeným kadeřníkem. Oba se chtějí líbit mužům… Příběh MY 2 je jemná i drsná miniatura o dnešku. Přitom nadčasová. O lásce mezi lidmi, co vlastně znamená a jak málo nebo jak mnoho znamenat může. I v tom nejvšednějším z oblasti lásky se skrývá hraniční poloha. A nakolik záleží na sexuální orientaci? Jsme jen erotický mechanismus? Proč jsou vazby mezi lidmi pohodlně uvolněné, ale právě proto tak děsivě nespolehlivé? Kam postoupilo odtržení sexu od emocí, proč se tak často zaměňuje láska za sex? Lidé se ve vztazích navzájem "zabíjejí", krok za krokem. Manželská i volná láska se často ukrývají za masku falešného štěstí. Jsme v kontaktu přes nespočetné sítě, ale ty nás paradoxně drží v povzdálí. Pro film MY 2 vznikl příběh o křehkosti, neduživosti a zranitelnosti našich vztahů a je trestí toho, co do něj napadalo z dnešní doby jako do trychtýře. Tato kniha je literární předlohou k celovečernímu filmovému debutu režisérky Slobodanky Radun MY 2. Slogan k filmu zní: Love story pro 21. století.
    Proč jsem si knihu vybrala: Protože Radka Denemarková píše skvěle (Peníze od Hitlera) a většinou dost neotřele (četli jste Kobalta?). No a taky jsem si My 2 vybrala proto, že mi začíná trochu scházet kontakt se současnou českou literaturou. Ano, doženu to již brzy z nominací na Magnesii Literu, ale přece jen. No a pak taky při výběru knihy promluvilo to mé povrchní já, kterému se hodně líbila světlá obálka a font písma. Je tak snadný mě nalákat na knížku, ach jo.


     Všechny tři dohromady stály 100 Kč, takže pokud jsem podlehla mámivému rozmaru, nebude mě mrzet, pokud po přečtení knihy půjdou dál světem.
    Nakupujete v Levných knihách? Co jste si v nich naposledy koupili?


/hous.enka/







You Might Also Like

2 Comments

  1. Já v Levných knihách nakupuju a myslím, že poslední dobou tam mají dost zajímavých titulů. Dřív jsem chodila přímo do obchodu a strávila vždycky tak hodinu prohlížením a hledáním něčeho, co mě nadchne. Teď už většinou jen sleduju novinky na jejich stránkách a chodím tam pro konkrétní tituly. V poslední době jsem tam koupila hned několik knih, ale naposled to byly Hovory se spodinou od Liao I-Wu a Dotek smrti od L. J. Rowland, celkem za 88 Kč. Mám z těch knih radost, ale zároveň se cítím provinile, že takhle hromadím, když to ani nemám kam dávat:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hous.enka: Taky se při nákupu dalších knih v LK cítím trapně, že to stejně hned nepřečtu a že na to doma není místo. Moje rada zní: naordinovat si pocit, že si kupuju časopisy :D Normálně si časopisy dneska už nekupuju (vše je na internetu) a knížky z LK beru prostě jako spotřební věc :) Pak je teda jasný, že bych ty přečtený knížky měla vyhodit/poslat dál, ale na to většinou nemám srdce :D

      Vymazat

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz