O psaní...smajlíků

8:11


Smajlíky mám moc ráda, obyčejného usměvavého smajlíka dokonce používám jako ikonu na různých webech. Ani v textu se jim nevyhýbám. Jako milovnice ironie a sarkasmu je občas využiji k definici své vtipné věty. Občas mě lidé neznají (ano, i takových se pár najde) a občas vím, že mají vysoký práh rozpoznatelnosti ironie, a to pak nastupuje smajlík. A občas je nějaká fotka nebo věta tak moc roztomilá, že se bez pusinkujícího smajlíka neobejdu. 

Ale v delších textech nebo řekněme informačních textech, kde nejde jen o mé emoce a myšlenky, se psaní smajlíků vyhýbám. Modelová situace na mém oblíbeném knižním webu čbdb: v diskusních fórech smajlíky používám hojně, v recenzích pro tentýž web vůbec. Stejně tak zde na blogu je v mých článcích objevíte jen sporadicky. 
 
:-*   <3
A proč to mám takto rozdělené? Asi proto, že neuznávám texty, kde autor musí použít smajlíka k vyjádření svého postoje. Pokud se dotyčný/dotyčná neumí vyjádřit dostatečně jasně i bez použití emotikonu, neměl/a by psát recenze/články atd. nebo by se měl/a naučit vyjadřovat se v psaném projevu adekvátně. 

Také mám pocit, že se emotikony začínají používat jako jakási omluva za svůj názor. Např. blogeři/blogerky v textu recenze na nějakou knihu, která patří do žánru, který není zrovna považován za vysokou literaturu (třeba young adult), napíší pochvalný text. A pak to shodí vysmátým smajlíkem, aby jako bylo jasný, že to neberou vážně. Všichni se chtějí odlišovat, ale jen v módních mantinelech. 

Smajlíky se v drtivé většině používají při psaní na počítači, ale já si najdu příležitost a občas si střihnu smajlíka i do dopisu nebo jinam. Psaní ručních emotikonů mě ale moc neuspokojuje. Jde zkrátka o počítačový fenomén, kde by měl taky pokud možno zůstat. A i zde by se měl používat jen při vhodných příležitostech.

A jak to máte s emotikony vy? ;-) Používáte je v mailech a textech nebo jen v diskuzích, tak jako já? :-) A co zhůvěřilost typu smajlík v závorce? (Myslím, třeba toto ;-)) Užijte si naše články o psaní a můžete nám nechat i nějakou zprávu v komentářích pod články ;-)



You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz