togaf a její knihy (24. týden)

11:00

Než se vrhneme na knihy, které jsem přečetla minulý týden, jako vždy vám podám raport o nějaké své mimolitrární aktivitě. Tentokrát se zaměřím na včerejší vzpomínkový večer na Jana Kantůrka. Organizace se ujal  Klub Julese Vernea a Divadlo v Dlouhé. Představení se jmenovalo "Jan Kantůrek říkal oook!" a večer se opravdu povedl. Jan Kantůrek byl překladatel série Zeměplocha Terryho Pratchetta a Conana - jehož fanynka, na rozdíl od Zeměplochy, nejsem. Herci z Dlouhé předvedli vybrané scény ze Soudných sester a Maškarády. Další částí programu bylo předčítání z knih Terryho Pratchetta v překladu Jana Kantůrka a pouštění videí, kde předčítal sám Kantůrek, a videí, kde Kantůrek vzpomíná na Pratchetta. Jako bonus jsme se dozvěděli, jak vzniklo slavné jméno Smrť a kdo pro Onehotbooks namluví sérii knih se Smrtěm. Večer byl určen pro fanoušky a potěšili i uvaděči převlečení za postavy ze Zeměplochy. 

A teď ke knihám. Zavedla jsem si nový systém četby u oběda. K obědu si vybírám krátké knihy, které jsou do hodiny přečtené. Takovýchto knih mám ve svém seznamu, co si chci přečíst, více a popravdě se mi nechtějí v knihovně půjčovat, protože je přečtu dřív, než dojedu domů, a pak je druhý den zase vezu zpět. Celé mi to přijde neefektivní a zbytečné. A takhle jsem to tedy vyřešila. Obědem. 


jaz: Opráski zhistorje svjeta
Anotace z cbdb: Světová historie se konečně dočkala důstojného ztvárnění. Histrický ústaf se tentokrát zaměřil na náboženství, antickou historii nebo světový pokrok. Vědci zabrousili do středověku i novověku, revolučních časů i šedesátých let minulého století. 
I opráski ze světa jsou moc fajn. Zvláštní místo má želvička. Jaz a spol. ví, jak moc je želvička populární, takže dostala hodně prostoru. A to je dobře, patřím mezi želviččiny fanoušky. Opráski o filozofech a náboženství jsou výborné, čím víc do přítomnosti, tím slabší mi vtipy připadaly. A některé jsou hodně vázané na aktuální situaci, takže dva roky po vydání je občas fuška si vybavit situaci, kterou opráski parodují. Ale pořád je to sranda.

Kateřina Maďarková: Justýnka a asistenční jednorožec

Anotace z cbdb: Justýnka je docela obyčejná holčička, které ale dočista chybí fantazie. Svět vidí docela nudně, šedivě, úplně bez nápadu. Naštěstí se jí dostane pomoci od asistenčního jednorožce Huberta. Ten ji za pouhých šest dní naučí věci kolem sebe vidět úplně jinak – najednou je svět kolem ní barevný, plný dobrodružství a zážitků.
Moc milá knížka o tom, jak je fantazie důležitá. Moc se mi líbily obrázky, byly nápadité, skvěle korespondovaly s příběhem a nebyly zbytečně křiklavé. Justýnka je vlastně ideálním dítětem, a přesto se o ni maminka bojí. Chybějící fantazie je zásadní problém. Vlastně má knížka podobný námět jako slavná paní Láryfáry. A to je poklona vysokého kalibru!  

Bill Willingham, Steve Leialoha: Mýty: Legendy v exilu
Anotace z cbdb: V New Yorku existují čtvrti, obsazené nejrůznějšími komunitami – od Číňanů až po Italy. O všech se ví. Ovšem jedna čtvrť je přece jen trochu jiná. Bydlí v ní Mýty. Emigranti z okupovaného pohádkového světa. Bytosti, které známe jen z dětských knížek, žijí inkognito mezi normálními lidmi a mají jeden velmi nepohádkový problém. Vraždu.Vraždu, která může zničit celou mýtickou komunitu. Vraždu Šípkové Růženky, která... v rozporu s pohádkami... nežila šťastně až na věky.
Pohádkové bytosti v nevšedních situacích jsou v současnosti populární téma, čímž tímto komiks ztrácí na originalitě. Ale i tak je kombinace něžných princezen a surového skutečného světa vtipná. Detektivka je vlastně prostá, obrázky příjemně nakreslené a postavy vtipně charakterizované. Ale nic víc. Trochu mi vadí označení série "Mýty", pohádky nejsou mytologie. A stejně tak je matoucí označení pro nepohádkové osoby "světští". Ale zase velký zlý vlk a krásný princ mají své kouzlo. Do dalších dílu se asi taky pustím, ale okouzlení ostatních zdejších čtenářů/komentátorů nesdílím.

Dále se prokousávám Enderovou hrou, pořád z ní mám smíšené pocity. Na jednu stranu se kniha čte skvěle, na druhou stranu pořád nevěřím psychologii postav. Ale stále doufám, že se to celé nějak vyřeší. A doposlouchávám poslední díl Milénia Dívka, která kopla do vosího hnízda.
Tak zase za týden!

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz