Rozcházím se s tebou, protože seš trapná

10:00

Umět se správně rozejít je... umění. Je to sice klišé, ale většinou (teda alespoň já to tak mám) končíme svoje vztahy tím, že to celé vyšumělo, že je na čase vztah opustit a jít dál. Já teda rozchody řeším vyšuměním. Se vším všudy: prostě vyšumím. Holky Ester a Josefína se nad tím, jak se lidé rozcházejí, zamysleli a vznikla tahle jedinečná kniha, která je plná rozchodových frází. Dnes tu máme recenzi na knihu Terapie sdílením od Ester Geislerové a Josefíny Bakošové.
 
 


 
 Holky shromáždily neuvěřitelné množství textových zpráv a různých jiných komunikací, ve kterých se lidé rozcházejí. Je jedno, jestli to píšou holky nebo kluci - obojí vychází nastejno. A není to ani důležité. Mnohem zajímavější je, že se zaručeně v některých zprávách sami najdete.
 
Kniha je rozdělena do několika kategorií (jsou označeny hastagem - to je takový ten divný křížek, co je ho teď plný facebook a twitter) podle toho, co je obsahem rozchodové fráze. Těch skupin je celkem čtrnáct a jsou označeny jako: racio, miluju, divnosti, alkohol, jedna věta, rozhovory, ta druhá, bizár manželství, ezo, mamka, normal, překlepy a macho. K mému srdci nejblíže je asi alkohol a manželství. A taky ta druhá - to je totiž fakt jak ze života. Jednotlivé skupiny jsou odděleny graficky dvoustranou, kdy na jedné straně je celostránková fotografie a na druhé straně je ručně psaný text.
Celé je to laděné do pastelových tónů a na první pohled mě zaujala stříbřitá obálka. Jsem zkrátka straka, co miluje lesk.
Mimochodem právě fotografie a grafická úprava knihy je něco, co téhle knize velmi pomáhá.
 
I celé pojetí rozchodových vět, kdy na jedné straně je věnován prostor jednomu páru (hm, většinou už jen jednomu z páru) je velmi příjemné a vy si tak jednotlivé rozchody skvěle vychutnáte. Zní to skoro cynicky... Ale myslím, že tahle kniha cynická je. V každém rozchodu je totiž pořádná dávka cynismu a ironie...

Některé rozchody jsou spíše komické (neběháš, musíme se rozejít), jiné jsou tragikomické (jsem rozvedený mentálně, ale se ženou a dvěma dětmi stále bydlím).

Většina z rozchodů osciluje mezi oběma póly a myslím si, že přesně takové jsou rozchody. Málokdy to bývá veliké drama, ale většinou je to tragikomické a po letech se tomu už smějeme. Většinou... Pokud jste nepotkali fakt hodně specifického člověka, který vám změní porozchodový život na dalších pět let, uf. Tvrdím, že na každého z nás takový člověk někde čeká. Takový, který vás změní v úplně jiného člověka.
 

Nevěřila bych, že rozchodové věty mohou být tak zábavné na jedné straně a tak strašně trapné na straně druhé. Je to určitě dané tím, jak rychle dnešní doba plyne a že většina rozchodů se odehrává na poli virtuálním. Je to jednoduché, rychlé a zdánlivě bezbolestné.
Ale opravdu jen zdánlivě, protože každý rozchod bolí. Pokud se rozejdete s idiotem/blbkou, kteří vám věnují některou z uvedených frází, ručím vám za to, že se z rozchodu oklepete rychleji, než když si s vámi někdo promluví z očí do očí.
Vydat podobnou věc by mě nenapadlo, ale díky skvělé grafické úpravě se z toho balíku textovek stala fajn věc, které jsem ráda věnovala dvě hodiny.

 
Co říct závěrem? Když pijete, zamkněte si mobil do šuplíku. To nikdy neskončí dobře, věřte mi. A neptejte se, jak to vím, muhehe.


 

 
 
 

 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz