Nevídaní akademikové (divadelní hra)

12:41

Všechno co víme, je z toho co jíme!
Divadlo Aqualung nemá vlastní scénu, ale je stálým hostem Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Už pár let se soustředí na adaptace knih Terryho Pratchetta. V roce 2015 se představili s první pratchettovskou hrou Muži ve zbrani aneb Celá Zeměplocha jest jevištěm! Přes pár originálních nápadů mi inscenace přišla nedotažená a lehce amatérská. Druhá kniha, po které Aqualung sáhl, byla Maškaráda. Tato kniha se jim na jeviště povedla převést lépe. Bohužel pro Aqualung stejnou knihu před pár lety adaptovalo i Divadlo v Dlouhé a hra se stala kultovní. Srovnání opravdu nedopadlo dobře, byť Aqualung opět předvedl originální prvky. Herecky se ale mistrům z Dlouhé nevyrovnali. Třetí adaptace dopadla zase o chlup (co chlup, o celou srst!) lépe než ta předchozí.

Nevídaní akademikové měli první premiéru 17. 6., druhou o den později a té jsem se právě zúčastnila. Pratchettova kniha vypráví o fotbalu na Zeměploše a zapojení mágů do sportu. Kdo zná Pratchettův humor a má ho rád, chápe, že v této prosté větě se skrývá mnoho příležitostí k smíchu. Uzavřený příběh nenavazuje na žádné podsérie ze Zeměplochy, což usnadňuje orientaci v příběhu i pro nečtenáře knihy. Jak už jsme u Pratchetta zvyklí, kniha a potažmo i hra jsou plné propracovaných charakterů a vtipných komentářů.

Aqualung opět ukázal, že má talent na originální nápady. Po trpaslících chodících po kolenou, kteří se objevili i v této hře, se v Neviditelných akademicích objevují filmové rysy. Už úvodní předscéna zaujme svojí nápaditostí. Divák má možnost zhlédnout dva divadelní trailery na pratchettovské hry v režii divadla Aqualung. Během hry dojde i na romantické či dramatické události, které můžeme sledovat ve zpomaleném záběru. U sledování sporu v televizi jsme zase zvyklí na opakování záběrů. I na tento populární sportovní prvek na jevišti dojde. Ryze televizně je komentován i fotbal.

Aqualung hraje na prknech Divadla Járy Cimrmana, a možná proto jsem ve hře viděla i odkazy na něj – komentování fotbalu podobně jako v cimrmanovské hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký či aktuální politické narážky. Aqualung využil příjmení jedné z hlavních postav Gustýny Motýlokvěté a lingvisticky zmateného proslovu našeho premiéra. Motýle se dostaly až na divadelní prkna.

Scéna byla minimalistická, ale nápaditě využitá. A líbil se mi i přístup souboru k programům a propagačním materiálům. Vše připravili na stolek v předsálí a nechali u materiálů „kasičku“ a lístek s doporučenou cenou. Diváci se obsloužili sami. Líbí se mi ta důvěra v nás návštěvníky a doufám, že ji nikdo nezklamal. Program je řešen stejně jako při ostatních představení tohoto divadla. Jde o úzký, dlouhý formát. Vlastně je to plakát s textem a soupisem obsazení.

S touto adaptací jsem byla velmi spokojena a jsem ráda, že Aqualung pokračuje v adaptování Pratchettových her. Hra je vhodná i pro ty, kteří knihu nečetli, není třeba znát ani fikční svět Zeměplochy, všechny zákonitosti fantasy světa jsou dostatečně vysvětleny nebo zjednodušeny (či úplně vynechány), aby se ve hře orientoval opravdu každý. Tak co, nalákala jsem vás a půjdete se na podzim na Žižkov přesvědčit o kladech a případných záporech sami?

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz