Drákula vs. děti

8:00

Další článek ze série o knihách inspirovaných slavným románem Brama Stokera je tu. Tentokrát se hrabě Drákula ukáže na stránkách knihy pro děti. Nejsem velká fanynka převyprávěných či zkracovaných příběhů. Ať už jde o zkrácení z důvodů jazykového (klasickým příkladem je zjednodušení dvojjazyčného vydání klasických románů) či o převyprávění pro děti (text a priory nevhodný pro děti se převede na vhodnější alternativu - čekám, kdy někdo upraví markýze de Sadeho pro děti).




Giada Francia: Drákula


Horor pro děti prostě vhodný není. Takže Drákula a jeho krvelačné choutky tu nejsou moc rozepsány a spíš jsou lakonicky shrnuty povšechnými výrazy "hrabě námořníky zabil". Příběh Lucy je také velmi učesán. Jako první seznámení s tímto románem může tato publikace dobře posloužit. Jen by nemělo zůstat jen u ní. Byla by škoda ochudit se o Stokrův rukopis a propracované a strašidelné změny chování. A také o nápadité popisy Transylvánie.

Tato kniha má ovšem jedno velké plus, díky kterému jsem ji vzala na milost. Tím kladem je grafická úprava knihy. Černé siluety a důraz na krvavě rudou barvu působí lehce strašidelně, vzbuzují fantazii a zároveň nic explicitně neukazují. Oči hraběte rudě žhnou, ale mrtvoly jsou jen černé siluety. 

Anotace z cbdb: Když Jonathan Harker, anglický právník, dorazí do Transylvánie za hrabětem Drákulou, aby s ním podepsal kupní smlouvu na dům v Londýně, velmi brzy zjistí, že s hrabětem není něco v pořádku. Drákula nejí, jeho odraz se nezobrazuje v zrcadle, bojí se světla i Jonathanova křížku na krku. Poté co ho uvidí spát v rakvi, si Jonathan uvědomí, jak hrozné monstrum se chce přestěhovat do Anglie. Od té chvíle nemyslí na nic jiného, než na to, jak Drákulu zastavit a ochránit svou milovanou snoubenku Minu. 

Dnešní článek o knize se slavným Drákulou je, stejně jako sama kniha, krátký. Kniha Giady Francii je vhodná pro děti od deseti let. Obrázky si užije i dospělý, pokud už vám ale bylo patnáct, doporučuji sáhnout po klasice. Pravý a nefalšovaně krvavý hrabě Drákula za to stojí. 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz