Drakula vs. van Helsing

8:00

Hrabě Drákula je pojem, který se kromě románu Brama Stokera objevuje i v jiných dílech. Drákula byl (několikrát) zpracován pro filmové plátno, přepsán do verze vhodné pro děti i do barevných okýnek komiksu. Odkazy na slavného upíra jsou v tolika dílech, že vám je zde ani nemůžu vyjmenovat. Drákula je všudypřítomný, v parodiích i v muzikálech. Je všude! A já se rozhodla některé z jeho knižních reinkarnací přečíst a napsat vám o tom krátké články. První z kniho o Drákulovi, o které budu psát, je od českého autora a Drákulův příběh je zpracován do komiksové podoby.



Petr Kopl: Dracula (komiks)
Anotace z cbdb: Trpíte nočními můrami, strachem ze tmy nebo nespavostí? TENTO KOMIKS NENÍ NIC PRO VÁS! Cítíte, jak se na krajinu snesla noc? Jak pomalu a potichu mrazivá mlha roztahuje svou chladnou náruč? Ptáci přestali zpívat. Dusivé ticho zalilo celé okolí. Dnes opět něco nepřirozeného a zlého chodí okolo domu a číhá na neopatrné duše. Rozsviťte světla, zamkněte dveře, zatáhněte rolety, schovejte se pod peřinu…

Ač nese komiks Petra Kopla název Dracula, slavný příběh Brama Stokera není jediným tématem tohoto komiksu. Příběh o hraběti Draculovi je nosná linka, na kterou se nabalují další příběhy se slavnými nemrtvými. A nejen těch. V komiksu Dracula se potkáte nejen se slavným hrabětem, ale i s dalšími slavnými obyvateli viktoriánské Anglie a Transylvánie. Popkulturním vtípkům tak neunikne ani Sherlock Holmes nebo hrabě Teleke. Rumunské nářečí zní stejně jako mluva rázovitých vesničanů z film Tajemný hrad v Karpatech. Ale to zdaleka nejsou jediné slavné postavy z jiných příběhů. Pomrkávání na znalce klasické literatury je vtipné a nenásilné.

Příběh o tajemném krvelačném hraběti je poskládán z deníkových zápisků několika zúčastněných osob. Kromě Johnatana Harkera tu jsou deníkové zápisky jeho snoubenky Mini a lékaře jeho předchůdce. Dohromady dávají celistvý příběh. Střídání děsivých šílených zápisků s povrchními a starostlivými je osvěžující a díky nadpisům, o čí deník jde, není příběh zmatený. Takže i neznalec původního Stokerova románu nebude ztracen.

Roztříštění příběhů nabízí zajímavé možnosti konfrontace jedné a druhé postavy. Prolnutí svatby a pohřbu je velmi nápadité a zároveň znepokojující. Komiks často spojuje humor a příjemné mrazení ze strašidelného příběhu.

Za pozornost stojí i kresba komiksu. Ostré hrany vyhublých tváří působí strašidelně a nemocně. Barvy podtrhují nezdravé prostředí zakouřené Anglie či děsivé hvozdy Transylvánie. Přesto je kresba líbivá, propracovaná a místy dokáže působit i něžně či komicky. 

Komiks Dracula obsahuje i velmi zajímavý úvod, epilog a doslov. Úvod je vlastně takové krátké pojednání o zlu. O zlu mytickém i o tom v nás. Různé nemrtvé stvůry zobrazují různé pojetí zla a odkazy na skutečné lidi. Závěrem však Kopl svoje zajímavé pojednání o zlu v nás obrací v žert. Přece jen jde o komiks určený převážně mládeži. V epilogu je pak mrknutí na čtenáře „zlo je nesmrtelné“. A konečně doslov odhaluje mnoho z odkazů, které byly v knize využity. Autor tvrdí, že se pouze snaží čtenáře nasměrovat na ty správné tituly, ale podle mne je toto vysvětlování odkazů zbytečné. Vždyť ta pravá legrace z odhalování postav z jiných knih je právě v tom, že dané knihy musíte znát!

Nicméně Koplův komiks Dracula je výborně nakreslen a odkazy spolu s modernizací příběhu jsou velmi originální, vtipné a hlavně čtivé. Rozhodně se vyplatí po knize sáhnout.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz