Hous.enčiny nákupy knih #4

8:00

Ahoj, jsem hous.enka a mám problém s nakupováním knih.




Respektive takhle: nakupování knih zvládám naprosto bravurně. Fakt skvěle. Neuplyne týden, abych si nějakou knížku nekoupila. No je to lepší, než kdybych vypila litr rumu nebo vykouřila krabičku cigaret, ale stejně... Například jsem doma dneska vyjádřila své přání k svátku. M. totiž většinou neví, co  mi dát k svátku (a přitom všichni tady víme, že mě těší knihy a dorty!), tak jsem ho letos požádala o další knihovničku. Doufám, že bude hodně velká a že mi pak vydrží aspoň do Vánoc, muhehe.
 
 
Minulý týden dorazily do Levných knih nové kousky. A to je peklo, jak víme. Buď jsou to knížky absolutně mimo můj žánr a vztekám se, že jim tam chodí strašný blbosti, nebo mám chuť vykoupit kus od každé novinky, kterou dostali. Tentokrát je to ten druhý případ...
Nakupovala jsem v několika dávkách. Jedna proběhla pěkně promyšleně přes eshop Levných knih a pak jsem se urvala v jejich kamenné prodejně, kam jsem dva dny po vyzvednutí objednávky z eshopu.
A pak jsem našla dva skvělé komiksy na Kosmasu za výbornou cenu. Inu uplynulých čtrnáct dnů (ano, článek tentokrát vychází po dvou týdnech) jsem obohatila svou knihovnu o pěkných šest kousků.


Začnu tedy vcelku promyšleným nákupem na eshopu Levných knih.

 

Oliver Stone, Peter Kuznick: Utajené dějiny Spojených států

Anotace z cbdb: Mysleli jste, že znáte americké dějiny? Tato kniha, bořící mýty o hodných a dobrotivých Spojených státech, vás přesvědčí o opaku. USA se v průběhu 20. století staly světovou velmocí s největší ekonomickou a vojenskou silou, inovátorem v oblasti technologií, centrem světových financí a pro mnohé kulturním a demokratickým vzorem. Ale podobně jako jiná historická impéria, i to americké bylo budováno agresivní politikou a válkami.
Oscarový režisér Oliver Stone a renomovaný historik Peter Kuznick předkládají odvážně kritický přehled nejbolestnějších (a často také málo známých) aspektů amerických dějin – od anexe Havaje a invaze na Filipíny, podpory diktátorských režimů, zákulisní politiky a pletichaření během obou horkých světových válek a následující studené války až po období tzv. války proti terorismu po 11. září 2001 s vojenskými taženími na Blízkém a Středním východě.
Tato jedinečná, často provokativní kniha nám ukazuje, jak často a daleko se během posledních sta let nechaly Spojené Státy odvést od proklamovaných demokratických hodnot.

Důvod, proč jsem si knihu koupila:

Před pár lety se televizí mihl seriál o amerických dějinách. Ale nebyl to úplně klasický typ dokumentu, protože se snažil na věci koukat jinak. Ano, byly to Neznámé dějiny Spojených států, které natočil Oliver Stone. Deset dílů pojednává o novodobé americké historie a seriál zaznamenal zatraceně dobré ohlasy. Já tehdy (seriál vznikal v letech 2012-2013, takže u nás běžel o nějaký rok později) u televize neseděla, ale věděla jsem, že tohle chci vidět.
Když se mi později dostala do rukou knížka, chtěla jsem si ji přečíst. Zatím jsem si ji v knihovně nepůjčila, protože historických knih jsem zatím pořád přesycená ze školy. Nicméně teď už ji mám za pár korun doma a můžu si v ní dle libosti listovat a věřím, že se k ní brzy dostanu.
 
 
 
 
 
 

Tom Perrotta: Pozůstalí

Anotace z cbdb: Pozůstalí Toma Perrotty přinášejí myšlenkově pronikavý pohled na společnost zasaženou nevysvětlitelnou událostí. Poté co 2 % celosvětové populace náhle beze stopy zmizí, se zbytek lidstva zoufale snaží pochopit, co se stalo, a hlavně, co bude následovat. Perrotta ve svém bestsellerovém románu, jejž vysoce ohodnotil mino jiné i Stephen King, originálně rozpracoval představu biblického Nanebevzetí, během nějž jsou v okamžiku spaseni všichni praví křesťané, zatímco ostatní nevěřící jsou ponechání napospas světu, stíhanému pohromami, než nastane konečná apokalypsa. Ale co to znamená, když si Bůh (byl-li to on) vzal vedle křesťanů i muslimy, buddhisty, nebo dokonce alkoholiky a zvrhlíky? Na příběhu lidí z newyorského předměstí ukazuje, jaké důsledky může mít událost, jež popírá veškerou racionalitu; jaké extrémní a fanatické reakce vyvolává, jak nebezpečné démony v lidech probouzí. Zároveň se nevzdává naděje, že i uprostřed všeobecného šílenství se najdou lidé, kteří neztrácí hlavu a dokáží zabránit nejhoršímu, jímž je naprostá ztráta smyslu pro elementární lidskost.

Důvod, proč jsem si knihu koupila:

Tohle byl čistě impulzivní nákup. Jo, já vím, že jsem nahoře psala, že jsem u nakupování přemýšlela. Nakladatelství Plus vydává zajímavé knihy a pokud je to dystopie, rozbuší se mi srdce a po knize sahám. Přesně takhle to bylo v tomhle případě. Teda... tady jsem jen klikla a Pozůstalé jsem měla v košíčku, muhehe.
Pro volbu téhle knihy mluví i seriál z produkce HBO. Opět: seriál má výborné hodnocení.
 
 
 
 
 

Karen Harrington: Kuráž pro začátečníky

Anotace z cbdb: Dvanáctiletá Mysti by nejraději byla postavou z knížky, protože kdyby žila ve vymyšleném světě, třeba by věděla, jak se vyrovnat s tím, že ji opustil nejlepší kamarád, a dovedla by se o všecko postarat, protože táta je v nemocnici. Ale život není kniha, a tak si musí Mysti poradit sama. Pomůže jí v tom horkovzdušný balon, nový kamarád nebo zářivě oranžový kabát?

Důvod, proč jsem si knihu koupila:

Někdy mám chuť přečíst si milou dětskou knížku a v takových chvílích se většinou nechám oslovit jednoduše: obálkou. Přesně tak tomu bylo v případě Kuráže pro začátečníky.
Kniha nemá špatné hodnocení a já se těším, že si u ní odpočinu po nějaké depresivní knížce, které ráda čas od času čtu. Kuráž zkrátka vypadá na pohodové (nejen) letní čtení a já se na ni už teď těším.
 
 
 
 

 Andy Jones: My dva

Anotace z cbdb: Netradiční love story z pohledu muže Fisher a Ivy jsou spolu necelé tři týdny, ale už to vědí: jsou stvořeni jeden pro druhého. A že toho o sobě navzájem zatím moc nevědí, je naprosto podružné. Během dvanácti měsíců, které jim naprosto převrátí život naruby, zjišťují, že zamilovat se je jedna věc, ale lásku si udržet je trochu jiný boj.
My dva spolu je ve své upřímnosti okouzlující, místy hodně legrační, místy zase dojemný román o životě a o lásce a také o tom, že spoléhat, že vše půjde vždycky hladce, je hodně ošidné.
„Upřímná, vtipná, hořkosladká love story o tom, co se stane, když se ve vztahu zdánlivě všechno pokazí, ale doopravdy to tak vůbec není. Tohle je knížka se srdcem na správné straně.“ - Louise Candlish
„I v mém věku stále ještě žasnu, když autor umí psát tak, že mi na jeho postavách najednou záleží natolik, že v jednu chvíli brečím jako želva a hned nato mě rozesmějí – a přesně tohle se mnou Andy Jones dělá.“ – Sun
„Od téhle výborně napsané knížky je těžké se odtrhnout. Úplně mě sebrala.“ - Daily Mail

Důvod, proč jsem si knihu koupila:

Proč? Inu proto, že obálka a anotace, muhehe. Jsem povrchní děvče a ráda (čas od času) nakupuju knihy impulsivně. Mám totiž ráda ten pocit, že mám v knihovně něco, o čem předem nic nevím. A přesně taková kniha je My dva. Vypadá to na takovou trochu jinou romantiku s drsným motivem, ale to mi vlastně docela vyhovuje. Tím myslím, že mi vyhovuje trochu jiná romantika, nikoli ten drsný motiv.

 
 
 
To byly knihy z Levných knih. No a potom jsem vtrhla na webové stránky Kosmasu, což se mi většinou zvrhne ve spanilou jízdu oddělením s komiksy. Tentokrát to nebylo jiné.

Vojtěch Mašek, Marek Pokorný, Marek Šindelka: Svatá Barbora

Anotace z cbdb: Mladá novinářka Andrea dostala za úkol napsat článek o nikdy neobjasněné kauze, kterou před několika lety žila celá republika. V jejím středu stála dospělá žena vydávající se nejprve za jedenáctiletou dívku a později v Dánsku za stejně starého chlapce. V příběhu se vršily nové a nové záhady, konspirační teorie se měnily ze dne na den. Týrání, vliv všemocné sekty, nitky vedoucí do nejvyšších sfér. Andrea je čím dál více pohlcována pátráním, zapomíná na svůj osobní život, na svého přítele Jakuba, ze stěn svého pokoje vytvoří obří nástěnku plnou jmen, událostí a souvislostí. Dozvídá se nové skutečnosti, vždy se jí narýsuje možná varianta, která je následně popřena, každá nalezená odpověď pokládá další otázky. Andrea se ztrácí v nekonečném labyrintu, ale nedokáže přestat hledat pravdu, a když se jí nakonec zdá, že ji má téměř na dosah, je postavena před zásadní otázku: Co všechno je ochotna obětovat?

Důvod, proč jsem si knihu koupila:

Tohle je jeden z nejlépe hodnocených českých komiksů poslední doby. Nejen že jde o mimořádně zajímavý námět, ale i kresba komiksu nabízí čtenáři jedinečný zážitek. Takže první důvod bylo, že jde o komiks, který bych chtěla mít doma. Já chci mít doma všechny komiksy, ale některé přece jen trochu víc než jiné.
Druhý důvod je kauza, které před deseti lety byly plné noviny a kolem níž se objevovaly stále nové a nové informace. Od komiksu čekám, že mě kauzou malinko provede a že mi bude víc jasné, co se tehdy v Kouřimi stalo.
 

  

 

Daniel Clowes: Mrtvej svět

Anotace z cbdb: Enid a Rebecca jsou dvě obyčejné holky, které na konci puberty hledají svoji image a místo ve světě. Bezcílně se potulují po předměstí, cynicky glosují všechno a všechny kolem, úporně se snaží chovat dospěle, ale přitom se nostalgicky dojímají nad vlastním dětstvím. Hlavní otázkou však zůstává – přečká jejich přátelství vykročení k dospělosti?
 Mrtvej svět Daniela Clowese je stěžejním dílem amerického nezávislého komiksu. Je oceňován pro dokonalé zachycení teenagerských duševních strastí, zmatků a váhání. Byl přeložen do 13 jazyků a v roce 2001 jej režisér Terry Zwigoff zfilmoval pod názvem Přízračný svět, s Thorou Birchovou, Scarlett Johanssonovou a Stevem Buscemim v hlavních rolích.
 

Důvod, proč jsem si knihu koupila:

Protože Dívka jménem Patience, která se mi před lety hodně líbila. Hlavně její kresba a nápad cestování časem, protože s tím se v komiksech moc nepotkávám.
Mrzí mě, že jsem prošvihla kampaň na Hithitu, kde bylo možné komiks podpořit. A tak jsem si ho aspoň koupila v knihkupectví a teď se s ním můžu doma těšit. Už na první pohled to slibuje mimořádný komiksový zážitek a já se na čtení moc těším.

(Knihu mám na cestě, takže tu ještě není fotka. Když si vzpomenu, tak ji dodám později. Ale možná spíš zapomenu...)

A kolik mě knihy stály? Tentokrát tu mám jen fotku ze svého sešitu přírůstků (no jo, knihovnic a milovnice organizování věcí...), protože účtenky už jsem vyhodila.

Tom Perrota: Pozůstalí                                    39,-
Oliver Stone: Utajené dějiny Spojených států    79,-
Karen Harrington: Kuráž pro začátečníky           59,-
Marek Šindelka, Vojtěch Mašek: Svatá Barbora   359,-
Daniel Clowes: Mrtvej svět                                239,-

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz