Dočteno podle hous.enky (13.-14. týden 2019) - 1. část

10:00

Výhodou psaní statistiky po čtrnácti dnech je, že těch dočtených knih je dvojnásob. Ano, jsou to jednoduché počty, ale já jsem s matematikou vždycky bojovala, takže mě ty jednoduché počty i po letech dokáží okouzlit.
 
 
 


Je tedy jasně patrné, že mě dokáže okouzlit kdeco. Od toho, že se dožiju pátku, po to, že jaro je v plném proudu a můj šatník potřebuju opět obměnit tvář. Okouzluje mě a udivuje fakt kde co. Ale nebudeme to rozebírat do detailů a vrhneme se rovnou na první část mého Dočtena. Bylo toho totiž tolik, že jsem zase článek rozdělila na dvě půlky. Tu druhou část si budete moct přečíst už zítra.

 

Dočteno

V uplynulých dvou týdnech jsem opravdu četla kdeco. Od komiksu, přes young adult po thriller a detektivku. Jen té romantiky v knížkách (kromě jedné čestné výjimky) mi ubylo. Holt jaro.

 

Léo Malet: Nestor Burma - Mlha na mostě Tolbiac

Anotace z cbdb: Paříž, padesátá léta. Jednoho dne zavede jistá mladá žena soukromého detektiva Nestora Burmu do nemocnice Salpetriere. Tam Burma objeví nedávno zesnulého Abela Benoîta, starého známého z anarchistických dnů. Zatímco Burma se poté rozhodl vydat na (více méně) spořádanou cestu soukromého očka, jeho známý zůstal na opačné straně zákona jako padělatel, až dokud ho nedostihla jeho vlastní minulost. Je nyní na Burmovi, aby pomstil někdejšího přítele a odhalil dávné tajemství.
 
Nestor Burma je soukromý detektiv, který žije v Paříži  v 50. letech. Pamatujete na tu Paříž, která je ještě zdeptaná válkou, ale přesto svobodně dýchá? I do Burmovi Paříže se vloudí stín minulosti, když se objeví v nemocnici Salpêtrière, kde zemřel jeho starý známý Abel Benoit. Vypadá to, že ho někdo zabil. Ale kdo a jak? Pomůže mu krásná Bélita? Burma bude muset rozplést celý případ a nebude to úplně snadné, protože většina lidí se odkazuje na další a kdekdo se jmenuje jinak, než jak se jmenoval před lety.
Po českém komiksu Na odstřel je tohle moje druhá komiksová detektivka za poslední půlrok. Překvapilo mě, kolik je v Nestoru Burmovi textu - občas mi přijde, že to autor mohl přece jen malinko zjednodušit, že se nemusel tolik držet předlohy (Maletovy romány o Burmovi vycházely v 50. letech a konkrétně Mlha na mostě Tolbiac vyšla v roce 1956) a příběh přiblížit dnešním čtenářům.
Ale! Ta noirová atmosféra s vypravěčem Burmou, který pro mě mluvil hlasem Bruce Willise ze Sin City, se mi líbila. Navíc má milovaná Paříž, ach. Jo, Léo Malet a Jacques Tardi si moje srdce ze 75 % získali. Možná by ale bylo lepší znát předlohu nebo se alespoň víc dozvědět o pozadí té románové série. Takhle mi k maximální radosti něco málo chybělo.
 
 

Tomáš Beník: Aj láska môže zabíjať

Anotace z cbdb: Všetko sa začalo zbytočnou hádkou, ktorá ukončila vzťah Marka a Mišky. Tým sa zároveň začína príbeh týchto dvoch mladých ľudí, hľadajúcich opäť cestu k sebe. Toto romantické hľadanie ale pri jednej udalosti odhalí v nich čosi desivé. Musia zabíjať, pretože len smrť iných priťahuje tento pár v znovunadobudnutom vzťahu čoraz viac k sebe.
 Kriminalisti so špecializáciou na vraždy, kapitán Bystriansky a poručík Jemnický, postupne odhaľujú, koľko aktuálnych a čoraz viac brutálnejších prípadov má tento pár na svedomí. Preto sú prinútení vytvoriť zo zainteresovaných vyšetrovateľov tím, ktorý sa vydáva po stope vraždiaceho páru. Na začiatku spoločného vyšetrovania ale ešte nikto z tímu netuší, akého nebezpečného a krvavého pátrania bude mesto Bratislava svedkom.
 
Při otevření románu Aj láska môže zabíjať jsem měla pocit, že se bude jednat o další romantickou knížkou plnou silných slov a velkých gest. K mé radosti se ale ukázalo, že tenhle sladký bonbónek bude zabalený v celofánu cynismu, sarkasmu a mrtvol. A takováto cukrátka mám já asi nejradši.
Miška a Marek se rozešli, ale pořád k sobě něco cítí. Vyrazí si proto spolu na diskotéku (chápete - na diskošku, první muhehe), aby si... no prostě si dají nějaké panáky a blbnou. Někdo míň, někdo víc a výsledkem je první mrtvola. A co mrtvola spojí, Bůh nerozděluj. A tak se rozjíždí kolotoč plný mrtvol (protože svědci a tak, muhehe), rychlých škodovek (muhehe) a postelí v kanclu.
Jo, tahle jízda mě hodně bavila. Mrzelo by mě, pokud to autor myslel jako seriózní detektivku, protože tím tahle kniha není. Nepátráme po vrazích ani po motivech vraždy. Jsme jen svědky toho, jak se ti dva spolu (!!) všemu vysmívají. Jo, je to hodně cynické, ale jak jsem psala, já mám takový věci ráda.
 
 

Melissa Keil: Kráska a geek

Anotace z cbdb: Sam Kinnison je geek a vůbec mu to nepřekáží. Má svoje hororové filmy, svoje potrhlé kámoše a taky World of Warcraft. Pokud se u jeho dveří neobjeví samotná princezna Leia, nepovažuje za nutné existenci ženského pohlaví jakkoliv řešit. Pak ale potká Camillu. Je krásná, přátelská a do jeho světa vůbec nezapadá. Sam je přesvědčený, že nejlepší bude ji ignorovat. Jenže Camilla se rozhodne, že Sam se stane součástí jejího života, ať on chce, nebo nechce…
 
Kráska a geek je jedna z nejroztomilejších knih pro mládež, které jsem v poslední době četla. Není tu žádný upír, vlkodlak, násilí ani vztahový trojúhelník. Pro někoho možná nuda, ale já jsem se u knihy strašně bavila. Důvod? Samův a Camillin humor. Oba milují Star Wars, hrají World of Warcraft. Sam zbožňuje osmdesátkové horory, Camillu baví hudba. Jejich vesmíry se prolnou a ti dva budou muset přijít na to, jak přestat být mimo.
Kráska a geek mi svým samotářstvím připomněla jinou skvělou knihu: Ten kdo stojí v koutě od Stephena Chboskyho. Ať už šlo o podivína-samotáře, nebo citlivě zpracovaný motiv homosexuality jedné z postav. Kráska a geek je rozhodně knížka, kterou bych dala své dceři, kdyby jí bylo nějakých dvanáct let. Opravdu doporučuju.
Recenzi na tuhle knížku jste tu mimochodem našli už minulou sobotu.
 
 

Charles M. Schulz: Můj ty smutku!

Anotace z cbdb: Můj ty smutku, povzdychne si vždycky Charlie Brown, hlavní hrdina ságy Peanuts, když propadne úzkosti, depresi či naprosté beznaději. A důvodů se pro to najde dost celý svět se mu občas jeví jako nepřátelské, zhola nepochopitelné místo, kam se mu nedaří zapadnout.Zároveň na sebe Charlie Brown až příliš ochotně bere tíhu celého světa Svůj heroický boj s osudem však nikdy nevzdává!
 
Komiksem jsme tenhle článek začali, a tak jím taky skončíme.
Kdo by neznal Snoopyho?! Jenže o tom, že tenhle pes je ve světě Peanuts spíš velmi okrajová postava, jsem netušila. Fakt mě překvapilo, že na většině stripů se Snoopy nevyskytuje. Ale ty, na kterých je, mám ještě o malinko raději.
Celá kniha obsahuje vybrané stripy z let 1960-1999, které Charles M. Schulz nakreslil. Společným tématem všech stripů je postava Charlieho, který kromě výchovy svého psa vyrůstá v okruhu několika blízkých kamarádů. A všichni jsou tak trošku podivíni. Nejdivnější mi přišla Lucy (?), která vede psychologickou poradnu za pět centů. Je tak cynická... A cynismus dětem nesluší. Už proto si myslím, že tohle není úplně komiks pro děti, jak jsem si před prvním otevřením myslela.
Svět Charlieho Browna je sice plný dětských her, ale někdy je taky zatraceně krutý a nespravedlivý. Není to depresivní čtení (Charlieho "Můj ty smutku!" zní jako francouzské "olala"), ale zhruba v půlce vás přepadne lehká melancholie. Jo, melancholie je to slovo, které mi k tomuhle komiksu sedí nejlíp. Rozhodně mám v plánu se ještě na Buráky podívat blíž.

A to je pro dnešek celé. Ve druhé části článku vás čeká ještě pět minirecenzí na dočtené knihy. No já jsem vám říkala, že moje tempo bylo v uplynulých dnech zběsilé.
 
 
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz