togaf a její knihy (17. týden 2019)

10:03

Hezké upršené pondělí. Než se nám v Praze rozpršelo, rozhodla jsem se, že si vyrazím zaběhat. Kunratický les mám za rohem, takže volba byla jasná. Ne že bych měla les nějak prochozený, ale už jsem tam párkrát za ty roky v Praze byla (asi pětkrát, můj vztah k lesům je ambivalentní). Nicméně taky se za ty roky znám a vím, že můj orientační smysl není valný. Takže kondiční běh se změnil v orientační. Naštěstí jsem měla velkou motivaci - blížící se bouřku. A také jsem měla mobil. A v něm mapy s navigací. Na mě si nějaký les nepřijde! Nakonec jsem uběhla dvojnásobný počet kilometrů, než jsem měla v plánu. Stihla se vrátit před bouřkou a hlavně jsem to celé ve zdraví přežila. Dneska vyrážím znova. Jsem hold dobrodruh. 

Můj čtenářský týden byl hodně rozmanitý. Přečetla jsem výbornou sbírku poezie, netradiční detektivku a dočetla jsem průměrný román s odporně protivnou hlavní postavou. Tak se na to pojďme podívat.

Anotace z cbdb: Love Her Wild je sbírkou veršů mladého autora, který si získal srdce půl milionu
fanoušků na sociální síti Instagram. Časopis Teen Vogue ho označil za nejzajímavějšího básníka, kterému je třeba věnovat pozornost a magazín Galore za autora, jehož slova si lidé nejčastěji tetují na kůži. Své čtenáře okouzlil upřímností a autenticitou s jakou vystihuje ty nejdrobnější okamžiky. Jeho krátké a úsporné verše inspiruje láska, ženská duše, divoká příroda a svoboda, ve všech jejích podobách.
Tahle knížka se povedla. Tím nemyslím jen básně, ty jsou vážně dobré, milé a romantické a melancholické a snad všechny přívlastky, které se ke slovu "láska" hodí. Spolu s tematickými fotografiemi a barevným minimalismem je to zkrátka povedené. Málokdy všechny stránky poetického díla takhle souzní. Myslím, že tuto knihu potřebuji mít doma. Několik básniček jsem si vypsala, ale jsou tajné, přijde mi, že toho o mně vypovídají víc, než jsem ochotná veřejně sdílet.

Claire Messudová: Žena z horního patra
Anotace z cbdb: Nora Eldridgeová, sedmatřicetiletá učitelka na základní škole v Bostonu se už dávno vzdala svého snu být úspěšnou umělkyní, matkou a milenkou. Místo toho se z ní stala "žena z horního patra", spolehlivá kamarádka a sousedka, která je pro každého vždycky až na druhém místě. Jednoho dne se jí do života připlete okouzlující kosmopolitní rodina Šahidových - její nový žák Reza, dítě jako z pohádky a jeho rodiče: Skandar, světácký libanonský profesor, a Sirena, šarmantní italská umělkyně. Nora se postupně do všech tří zamiluje, do každého zvlášť a jiným způsobem.
Kristepane! Nora byla neskutečně protivná ženská, stěžující si na vlastní život. Nic ale pro jeho změnu nedělá, jen parazituje na rodině svých přátel. Na každém vidí chyby a sama se pitvá v každém pocitu. Její zaujetí Šahídovímy mi přišlo nezdravé, byla jako nějaká parazitující rostlina. Závěr knihy mírně zvednul mé hodnocení, ale Nora dokázala zkazit i tento světlý záblesk. Neskutečná ztráta času a přísahám, že tato kniha mi nebude dál zabírat místo v knihovně!

Agatha Christie: Nekonečná noc
Anotace z cbdb: Dva mladí lidé se náhodou setkají, zamilují se do sebe a je svatba. Ale něco tu
nehraje a neštěstí na sebe nenechá dlouho čekat. 
Vlastně je to takový milostný příběh. Ale nebyla by to Agatha, kdyby v jejím románu nedošlo ke zločinu. V Nekonečné noci si na něj musíme docela dlouho počkat, ale stojí to za to. Moc se mi líbilo opakování písničky, z které je vybráno sousloví "nekonečná noc", jež Christie použila jako název knihy. Na (ne)štěstí mám Agathu Christie hodně načtenou a nakoukanou, takže řešení jsem odhalila poměrně brzy. Podobný motiv už totiž královna detektivek jednou použila. Ale to nic nemění na faktu, že jsem si čtení užila. 
Mám ještě rozposlouchané Ostré předměty. Zatím jsem zhruba v polovině, kniha mě baví, ale přesto nedosahuje kvalit seriálu. Ten byl totiž famózní. A protože HBO začalo vysílat poslední sérii Game of Thrones, mám o zábavu postaráno. Užijte si pálení čarodějnic, a pokud máte romantickou duši, tak hodně štěstí s hledáním rozkvetlé třešně.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz