Togaf a její knihy (5. týden)

13:03

Po čtenářsky nabitém týdnu přišel opět jeden hubený nečtenářský. V Praze totiž napadl sníh a já si ho musím užít alespoň procházkami, když už ne lyžováním. A taky jsem musela oslavit nový rok čínského kalendáře. Hodně štěstí v roku vepře! Dnešní článek bude proto trochu kratší, ale stále ještě si libuji v audioknihách, tak vás seznámím se svým aktuálním playlistem. A dostane se i na jednu opravdovou knihu. I když jsem ji četla v mobilu.


AUDIOKNIHY
Terry Pratchett: Barva kouzel
Anotace z cbdb: Vydejte se na cestu spolu s extravagantní a neuvěřitelně různorodou a výstřední výpravou. V příběhu se setkáte s naprosto neschopným a cynickým čaodějem Mrakoplašem, jednoduchým a naivním turistou Dvoukvítkem a jeho věrným Zavazadlem, které ho provází jako věrný pes. Potkáte se s draky, kteří existují, když na ně někdo opravdu věří, prozkoumáte různá místa Zeměplochy a samozřejmě se podíváte i na samotný konec tohoto světadílu.
Barva kouzel je Pratchettova první kniha ze série Zeměplocha. Dlouho jsem považovala první dvě knihy této série za slabší, Pratchett v nich ještě nemá vybudovanou přesnou podobu fantasy světa, postavy nemají ucelené charaktery a příběh je překombinovaný. Ale když jsem se po letech k této knize vrátila, musím trochu přhodnotit svůj názor. Hlavní hrdina Mrakoplaš i Patricij jsou stejní jako v pozdějších dílech. A příběh je výborný. Jen ta Zeměplocha není úplně promyšlená, nemám ráda scénu s deux ex machina, kdy se postavy dostanou do alternativního vesmíru. Ta scéna je tam jen proto, že je Pratchett potřeboval posunout v místě a nic lepšího ho nenapadlo. Nebo tak na mě působí. Knihu načetl její český překladatel Jan Kantůrek. I jeho jsem po audioknize Mort, kde mě jeho přednes příliš nenadchl, vzala na milost. 

P. D. Jamesová: Černá věž
Anotace z cbdb: Adam Dalgliesh jede na návštěvu ke starému knězi Baddeleymu do domova pro invalidy v Dorsetu. Série podivných úmrtí na Toyton Grange, kde žijí pacienti i personál ústavu, vzbudí jeho podezření, že se někomu daří vraždit tak rafinovaně, že smrt se dá vždy vysvětlit jako nikým nezaviněná nešťastná náhoda. Ale i dokonalý vrah nakonec udělá chybu, zvláště když se mylně domnívá, že někdo tuší pravý motiv jeho vraždění. Proto se poslední obětí jeho cynického plánu má stát sám Dalgliesh, který se tak konečně střetává s vrahem tváří v tvář.
Návrat pro mě znamená i detektivka od P. D. Jamesové. Před patnácti lety jsem měla detektivní období a právě Jamesová patřila do mé oblíbené trojice (kromě ní tu byla ještě Agatha Christie a Dorothy L. Sayersová). Černá věž je sice pátá kniha s detektivem Adamem Dalglieshem, ale vůbec to nevadí. Dalgliesh je stále tak depresivně pochmurný, jak si ho pamatuji. Jeho zasmušilost je jedním z důvodů, proč jsem detektivky Jamesové přestala číst. A pak jsem objevila její knihy s Cordelií Grayovou...Černá věž je moc dobře napsaná a kdyby se vám její zpracování doslalo do ruky, tak neváhejte.  

Anotace z cbdb: Jim Quilleran přijal místo v redakci deníku v kanadském městě a dostal na starost kulturní rubriku, i když v tomto oboru neměl žádné zkušenosti. Hned první úkol ho zavede mezi místní galeristy, sběratele výtvarných děl i umělce. Výrazně mezi nimi ční obecně neoblíbený kritik, a právě v jeho domě se Jim seznámí s kocourem Kokem. A pak dojde k vraždě, zřejmě související s obchodem s obrazy. A nezůstane při jedné vraždě. Krok za krokem se tak Jim blíží k překvapivému závěru, a když případ definitivně skončí, zůstává Koko v jeho péči.
Celou kočičí sérii od Braun jsem před pár lety s chutí přečetla. Nejde o žádné veledílo a zhruba od poloviny série mají knihy výraznou sestupnou tendenci. Ale já miluju kočky a v knihách Lilian Jackson Braun jde především o ně. Detektivní příběh je poněkud upozaděn. Siamský kocour Koko přichází v této knize poprvé na scénu a já si díky němu zamilovala siamské kočky. Bohužel je tato kniha jediná ze série namluvená do podoby audioknihy. 

KNIHA 
John Marrs: Spřízněné duše
Anotace z cbdb: Existuje někde váš dokonalý protějšek? Představte si svět, ve kterém ho můžete najít díky novému vědeckému objevu! Jednoduchá analýza DNA a hned je jasné, pro koho jste byli stvořeni. Databáze zahrnuje miliardu lidí z celého světa. Jenže háček je v tom, že touto cestou sice vznikají nová partnerství, ale dochází i k rozchodům. Některá setkání jsou šťastná, jiná šokující a nebezpečná. A co teprve změněná realita v rukou psychopata… 
Velmi napínavá kniha! Seznámení podle DNA je výborný nápad a moc mě bavily rozhovory postav na toto téma. Ale hlavní kouzlo této knihy je v napínavém ději. Každá z pětice postav potká svou dokonalou spřízněnou duši, a pokaždé je v tom nějaký háček. Ze začátku jsem si nemohla zapamatovat jména, protože krátké kapitoly se rychle střídaly. Kniha je ale tak čtivá, že jsem ji nemohla odložit a po pár kapitolách jsem měla jasno. Stále nevím, kterou dvojici jsem měla nejraději. Asi puntičkářského Christiana. I když dětmi posedlá Mandy měla super zvraty. A Elie zase výborné zakončení. No a Nick měl naprosto nejoriginálnější spřízněnou duši. Jen Jade a Austrálie je krapet slabší. Prostě tahle kniha je skvost a já jsem ráda, že jsem se nechala strhnout uživateli čbdb k četbě.

A to je z uplynulého týdne vše. Zítra se můžete těšit na recenzi sci-fi knihy ze série Backend Stories. 





You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz