togaf a její knihy (6. týden)

9:35

Zdravím vás se zpožděním tří dnů. Chřipková epidemie řádící v Praze mě dostala a já od pátku ležela v posteli. Jestli si snad myslíte, že jsem měla čas na čtení, tak se bohužel pletete. U mě totiž všechny nemoci, úrazy a vlastě i špatně přeleželý vlas doprovází urputné bolesti hlavy. Občas mám pocit, že bych bolest hlavy měla i v případě zánětu slepého střeva. Nemohla jsem proto číst, musela zrušit lákavé plány na tento týden a neustupující kašel ohrožuje i moje plány na lyžařský víkend. Ach jo, nesnáším nemoci. Číst jsem sice nemohla, ale mohla jsem poslouchat, takže jsem doposlouchala Černou věž,  Zapomenutou vraždu i Barvu kouzel. A těch pár bezbolestných hodinách, co zabraly prášky a bolest hlavy ustoupila jsem dočetala dvě knihy. A nějaké knihy jsem zvládla přečíst ještě před vypuknutím choroby. Takže vlastně to nebyly tak hrozné čtyři dny. Ne, kecám, bylo to peklo, ale snažím se nelitovat sama sebe. Tak raději honem ke knihám, než se nad svým nešťastným osudem rozpláču.

Vlasta Kálalová: Doktorka z domu Trubačů
Anotace z cbdb: Literární zpracování životního příběhu doktorky Vlasty Kálalové-Di Lottiové,
rodačky z Bernartic u Tábora, která se ve dvacátých letech tohoto století vydala sama do Orientu a založila v Bagdádu československou nemocnici.
S touto knížkou jsem měla dva problémy. Za prvé mi nesedlo zpracování, přišlo mi zkratkovité. Dramatické lékařské případy doktorky Kálalové byly představeny a ihned vyřešeny během tří vět. Chápu, že to byl asi záměr životopisu, ale na mě to prostě nefungovalo. Naopak popis Bagdádu a celého Iráku byl úchvatný. Druhý problém jsem měla se samotnou doktorkou, byla mi silně nesympatická. To mě překvapilo, protože měla všechny předpoklady stát se mojí hrdinkou - žena bojující o uznání v ryze mužském prostředí, talentovaná a odhodlaná, prožila spoustu životních tragédií, drobná a osamělá se vydala na Dálný východ... ale ve skutečnosti mi přišla jako arogantní, neempatická pozérka. A není to vina spisovatelky. V druhé části knihy jsou hodně citované dopisy psané přímo doktorkou a z nich je jasně patrné, že Borská její osobnost zachytila velmi přesně.

Wladyslaw Szpilman: Pianista
Anotace z cbdb: Když v srpnu 1939 Hitlerova vojska přepadla Polsko, život mladého, talentovaného pianisty židovského původu Wladislawa Szpilmana se změnil k nepoznání. Po skončení války vylíčil Szpilman své zážitky v knize, která však byla polskými stalinisty stažena z oběhu a vyšla teprve po 50 let pod názvem "Pianista". Podle knihy natočil Roman Polanski stejnojmenný film, za který roku 2002 získal Zlatou palmu v Cannes a byl odměněn dvěma Oskary.
Szpilman zaznamenává zpětně své zážitky s jakýmsi chladným odstupem. Jako by děsivé věci, které ho potkaly, nelidské zážitky a obrazy hrůzy nedokázal vstřebat. Právě tato odosobněnost je na knize zajímavá. V textu nejsou obvyklé metafory a zamyšlení nebo jiné spisovatelské okrasy beletristických textů. Pianista je jen syrovým shrnutím reality jednoho intelektuála, který se dostal do mezní situace, které nerozumí. I samotný doslov je v této knize hodnotný. Čtenář se tu dozví, jaký byl německý voják pomáhající Szpilmanovi a co se stalo s ním, ale také proč byla Szpilmanova kniha po prvním vydání stažena z prodeje. O této knize si můžete přečíst víc v sobotní recenzi.

Petr Stančík: Nulorožec
Anotace z cbdb: Inspektor Libor Lavabo řeší zdánlivě snadný případ dvanácti upálených nosorožic.
Do pátrání se však postupně zaplétá tajný deník J. W. Goetha, boj spikleneckých společností Neptunia versus Plutonia o vládu nad světem i šílená nadpraporčice Marhanová. Poselství skryté v sérii obrazů černého jezera od Jana Preislera přivede Lavaba až do nitra vyhaslé sopky Komorní hůrka. A právě tam se skrývá nečekané rozluštění celé záhady. Název Nulorožec se vztahuje nejen na rohy uřezávané nosorožcům pytláky, ale i na „vynulovanou“ podstatu doby, v níž už není místo pro svobodnou imaginaci. Ovládat masy ohlupované konzumem a masovými médii je totiž mnohem snadnější, než opanovat společnost „jedinečných jednorožců“.
Detektivka se v rukou Petra Stančíka mění v černohumornou grotesku s prvky fantasy. Černý humor, fantasy i detektivky mám moc ráda, takže mám pocit, že jsem přímo ideální Stančíkův čtenář. A navíc ta nápaditá hra s češtinou! Novotvary, oživení zastaralých pojmů a neotřelá slovní spojení, to je přímo literární porno! Popravdě je toho všeho tak nějak moc. Místo fantaskního závěru bych uvítala něco reálnějšího. Takhle je ta koncepce až příliš podobná starším Urbanovým románům. Ale Stančíkovi to odpustím, někomu, kdo píše o jídle a Praze s takovou láskou, odpustím vše.
Alice Horáčková: Neotevřené dopisy
Anotace z cbdb: Alena je hezká holka s vyřídilkou a výtvarným talentem. Když po osmašedesátém utíká kvůli tisku protikomunistických letáků do Paříže, tak jí otec – zlatník, který skončil v Jáchymově – dá do podpatku diamant. Alena se nikdy nechce vdávat, ale nakonec si vezme výtvarníka Járu (je v sedmém měsíci). Její manžel je sice význačný, ale v praktickém životě neupotřebitelný. Během normalizace Alena finančně táhne tříčlennou rodinu a pomáhá svému muži překonat psychické propady. Po manželově smrti však najde v jeho psacím stole svazek neotevřených dopisů. Písmo je ženské, agresivní, ale proč je její muž nikdy neotevřel? Chce si je přečíst?
K této knize jsem se dostala jak slepý k houslím. Nečetla jsem ani anotaci, ani jsem o knize nic nevěděla, prostě jsem začala číst. A to byla chyba. Autorka nás rovnou hodí do monologu Aleny. Později jsem si spojila, že autorka (v knize nazývána Vlastou) vede s Alenou rozhovor, ale zaznamenána je jen Alenina část. Aleniny vzpomínky jsou pomíchané, ale srozumitelné. Život v komunismu byl (nejen) pro umělce spíš přežívání a některé aspekty z vyprávění zní tak absurdně, že neznat podobné historky od svých blízkých, tak jim nevěřím. Třeba vytrhávání Stalinových fotek z učebnic nebo šílené podmínky ve zdravotnictví; zní to spíše jako z absurdního hororu. A moc se mi líbila závěrečná pointa s neotevřenými dopisy. Ze začátku jsem byla naštvaná na formu vyprávění, ale nakonec jsem knihu přečetla na jeden zátah. Paní Alena měla zajímavý život a líbil se mi její přístup k němu.
To je vše, doufám, že se vám nemoci vyhýbají a že se v pondělí sejdeme nad mým článkem. Hezký zbytek týdne! 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz