Dočteno podle hous.enky (6. týden)

10:30

Je tu konec týdne a s ním přichází můj článek. Dneska se podíváme na zoubek pár knížkám pro děti a taky na jednu zombie hru do mobilu. No a taky bude řeč o sněhu, protože jak jinak, když celý týden se nesl v zasněženém oparu. Nebo spíš to byla zmrzlá zrcadla na vozovce a chodnících.
 
Naštěstí jsem případné pády vybalancovala a tak do víkendu vstupuju bez modřin a zlomenin, muhehe. O víkendu nemám v plánu vycházet ven, protože hodlám topit v kamnech, číst, péct bábovku a odpočívat. Miluju tyhle prolenošené víkendy. A už teď při pátku se těším na další pátek, protože na víkendu nejradši mám páteční poledne, kdy se to celé už láme k víkendu. Ach.
 
Teď mi došlo, že za tři týdny je vlastně vyhlašování Oscarů. A já zatím viděla jen pár filmů. Tak oprava, o víkendu nebudu tolik číst, ale budu koukat na filmy, abych pak při pozdně ranním vyhlašování výsledků věděla, o čem je řeč.
Äť už tak nebo tak, jisté je, že budu taky hrát hry. Zatím ponechám stranou xbox a Syberii 3, teď frčím na mobilu na Plants vs. Zombies.
 
 Ve hře se vám za barákem objevují zombíci a mají chuť na váš mozek. "Braaaains" neustále šeptají a myslím, že jim u toho trochu tečou sliny... Vaším úkolem je zabránit jim dostat se k vašim domovním dveřím. A jediný způsob, jak efektivně zahnat zombie, je zabít je. Kill them all! K tomu se vám budou hodit nejrůznější rostlinky, které budete sázet na trávníku mezi plotem a vchodovými dveřmi. Od slunečnice přes hrách k bramborám a občas zasadíte i leknín do bazénku nebo rozmístíte několik hub - to když budete svůj dům bránit v nočních levelech. Na obrázku níže vidíte vpravo zombíky a vlevo máte tabulku rostlin, které můžete sázet.
 
Pak už jen stisknete PLAY a hrajete.
Během týdne jsem dohrála hlavní dějovou linku a teď ji hraju podruhé. Úplně vlevo mám zamčené tři rostlinky, které nemůžu vyměnit za jiné a musím s nimi následující kolo odehrát. Bramboru i pařez používám poměrně často, česnek mě moc nebere.
Hra má krásnou grafiku. To byla asi první věc, co jsem si na hře zamilovala. A pak samozřejmě ten styl hraní v žánru tower defense. Tip na hru jsem dostala před deseti lety od svého tehdejšího kluka a ta hra mě baví dodnes.
 
A nyní přicházejí na řadu fotky. První z nich je z nádvoří u nás v knihovně. Fotku jsem fotila začátkem týdne a myslím, že ten sníh mrazí i přes monitor/displej. Až bude v létě horko, rozhodně se na tuhle fotku podívám.
 
 Druhá fotka je focená v pátek před půl osmou a je na ní vidět, že sníh sice pomalu odtává, ale na střechách se stále drží. Mimochodem dnes ráno, když jsem dělala snídani, nám sjel kus sněhu ze střechy a já jsem málem upustila... hrneček. Fakt jsem se poměrně dost lekla. Takže jedna knihovnická střecha, prosím:
 
A to je z fotek uplynulého týdne vše. Jdeme se tedy vrhnout na knihy
 

Dočteno

G. Willow Wilson: Ms. Marvel

Anotace z cbdb: Spolužačka, ségra, superhrdinka. Ms. Marvel je příběhem teenagerky, která si hledá svou cestu. A jen tak mimochodem získá nadlidské schopnosti, které změní celý její život.
Představte si, že se ze dne na den octnete ve světě Marvelu po boku Spider-Mana, Iron Mana a dalších oblíbených hrdinů. Jak s novou mocí naložíte, jak si získáte respekt osobností, které zbožňujete? Šestnáctileté Kamale Khanové se přesně tohle přihodí, ale zároveň nezmizí starosti, jaké řeší každý puberťák. Musí zvládat školní povinnosti i zamotané vztahy a chce žít svůj život jinak, než by si přáli její rodiče. Sice má superschopnosti, ale furt může dostat zaracha.
 
Kamala je puberťačka nespokojená se sebou, s rodiči i s lidmi kolem sebe. Zoufale touží zapadnout, vypadat jako všichni ostatní. V Kamalině verzi to znamená být blond, skvělá a jedinečná. Jednoho večera Kamalu zahalí mlha a ona se opravdu stane blonďatou superhrdinkou. Uf. Komiks je nakreslený opravdu hezky a líbí se mi, že je o nesebevědomé holce, která (nejspíš) jednoho dne procitne a zjistí, že nemusí mít supersílu, aby našla sebevědomí. Jenže je do toho zamotané náboženství a já vám zkrátka nevim. Superhrdinka v Burkinách? Super, neokoukané. Ale taky nevídáme superhrdinku v jeptišském hábitu... Přijde mi to moc tlačení na pilu s jasným cílem propojit náboženství a svět superhrdinů od Marvelu. A to jsou podle mě dvě naprosto odlišné věci, které není nutné takhle spojovat.
Komiks má nicméně ve světě úspěch a alespoň těchto prvních pět sešitů stojí za prolistování.
 
 
 

Jean-Luc Fromental: 365 tučňáků

Anotace z cbdb: Prvního ledna zazvoní pošťák a přinese balík. Je v něm tučňák a záhadný dopis: "Jsem číslo 1, až budu mít hlad, dejte mi najíst." A tak to jde den co den… Obrazová kniha výtvarnice Joëlle Jolivet a spisovatele Jeana-Luca Fromentala je nápaditým a navýsost vtipným vyprávěním o počítání, jedné rodině a 365 překvapeních. Co udělat, když vám po domě capkají nejdřív desítky a pak stovky nezvaných hostů s oranžovými nožkami a v černobílém fráčku, místo mluvení kvakají, neustále se zavírají do koupelny a ke všemu bývají dost nervózní, když mají hlad? Jak uspořádat a uživit 4 x 15, 12 x 12 nebo 6 x 6 x 6 tučňáků, když je jich každý den o jednoho víc? Po pár měsících mamince docházejí zásoby, sestra má chuť na tučňáčí paštiku a tatínkovi se z toho neustálého přepočítávání motá hlava… Kdo je záhadný odesílatel živých balíčků a proč je vlastně posílá? Neobyčejně legrační obrazový matematický příběh s ekologickou pointou. K použití pro celou rodinu!
 
Velkoformátové knížky pro děti miluju. A taky miluju knížky od Baobabu. Až jednou budu velká a bude mít doma někoho, kdo bude rád listovat knížkami, pořídím si celou kolekci baobabích knih. Ach.
Jednoho dne v jedné rodině zazvoní pošťák a přiveze krabici, které se ukrývá maličký tučňák. Rodinu to trochu zaskočí, ale řeknou si, že tučňáci jsou fajn a zvířátka se ujmou. Další den přijede pošťák zas a znovu doručí novou krabici s druhým pošťákem. A tak to jde den za dnem, týden za týdnem celý rok. A najednou je v domě 365 tučňáků, o které se rodina musí postarat. Dát jim najíst, uložit je k spánku. To fakt nechcete. Ani rodina nechce, ale tučňáci jsou jejich, tak to dělají s láskou. Kdo jim tučňáky posílá a proč? A jak dlouho v tom hodlá ten člověk pokračovat?
Tučňáci jsou kouzelní. Tučňáky miluje každý a v ZOO bychom je vydrželi pozorovat hodiny. Představa, že jich mám doma ke čtyřem stovkám mě tedy už nerozněžňuje, ale kniha je úžasná. Barevně je laděná do černo-bílé s oranžovým (a maličko modrým) akcentem. Textu je v knize pomálu a líbí se mi i pointa, která nabízí dětem první pohled na globální oteplování a problémy světového klimatu. Tomu říkám dobře odvedená práce.
 
 

Jean-Luc Bizien: 100 tajemství v knihovně

Anotace z cbdb: V této knize se proměníš v chlapce Kryšpína. Jsi vášnivým čtenářem dobrodružných knih, a proto často navštěvuješ blízkou knihovnu. Trávíš tam dlouhé chvíle mezi policemi plnými knížek a hledáš v nich zajímavé příběhy. Když jednoho dne do knihovny vejdeš, za ruku tě chytí podivný ušatý mužíček s cylindrem na hlavě, který tvrdí, že jej zlí ďáblíci vyhnali z jeho světa v knížce a on teď musí žít ve světě lidí. Tvým úkolem je pomoct mu nalézt kouzelnou knihu, která ho vrátí zpátky.
 
Setkání s ušatým skřítkem, který po mně chce najít kouzelnou knihu, mě vlastně moc nebavilo. Na každé stránce na čtenáře čeká nějaký úkol/rébus a jako bonus má pohladit (= vymazat) ďáblíky, kteří se na stránce vyskytují. Devadesátkové ilustrace se mi líbily i ten motiv knihovny/knížek/čtenářství, ale pidimužíci mi přišli poměrně odpudiví a hra mohla být trochu akčnější. Sympatické bylo, že ke hraní nepotřebujete kostku, takže se dá hrát třeba na cestách. Ale právě herní mechanismus mi přišel nepropracovaný a tím, že každý bod příběhu je tu rozveden do dvoustránkové ilustrace, je to trochu rychlé. No moc mě to nebavilo.
 

Právě čtu

Finišuju knihu Kapačka, cévka, houkačka (ta je super) a Láska po arabsky. Očividně to, že nečtu romantické knihy, má svůj důvod, protože u tohohle se chci vždycky cynicky začít smát... V autobuse například. Včera jsem při zasychání pleťové  masky načala Drama, které bych dneska ráda dočetla a na zítra zrecenzovala. Tak uvidím.
 
 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz