Mýty známé neznámé

8:23


V jednom z minulých článků jsem se zmínila o projektu britského nakladatelství CanonGate nazvaného Mýty (tedy samozřejmě v CanonGate ho nazvali svým rodným jazykem, tedy Myths). Tento počin mě hodně zaujal a naštěstí zaujal i redaktory v nakladatelství Argo, takže si vybraná díla, zařazená do tohoto projektu můžu přečíst v češtině. 
http://www.storyboardthat.com/storyboards/rebeccaray/greek-mythology-character-map


Mýty jsou hodně odvážný projekt, CanonGate zapojilo 35 dalších vydavatelů z celého světa. Ediční řada byla spuštěna na přelomu roku 2005 a 2006. S myšlenkou této ediční řady přišel na jaře roku 1999 vydavatel Jamie Byng z Canongate, který při slavnostním uvedení projektu na frankfurtském knižním veletrhu v říjnu roku 2005 řekl:
"Zahájení Mýtů je velká událost, vyvrcholení šestiletého pracovního úsilí. Připravit edici byl herkulovský úkol. Čím blíž je termín jeho spuštění, tím je to pro nás větší vzrušení. Hlavní myšlenkou od počátku bylo oslovit prvořadé autory z celého světa a nabídnout jim, aby jakkoli převyprávěli jakýkoli mýtus. Jejich mýty by pak byly publikovány po celém světě. Už se k nám přidala fantastická plejáda spisovatelů a také tři desítky vynikajících vydavatelů. Pokud víme, ještě nikdy se nestalo, aby tolik nakladatelství zahájilo stejnou ediční řadu tentýž den."
Motem tohoto projektu je věta: Chceme ten příběh vyprávět znovu. 

Argu zatím vyšly čtyři knih z této série, které ještě není ukončená. Samozřejmě zde vyšel český příspěvek do edice Pole a palisáda (Mýtus o kněžně a sedlákovi) od Miloše Urbana. Dále Penelopiáda (Mýtus o Penelopě a Odysseovi) Margaret Atwoodové, Helma hrůzy (Mýtus Thésea a Mínótaura) Viktora Pelevina a Tíha (Mýtus Atlanta a Herakla) Jeanette Wintersonové. Osobně jsme zatím četla polovinu česky vydaných knih série Mýty. Přesně dvě knihy. 

Miloš Urban: Pole a palisáda
anotace z cbdb: Nová, ryze autorská verze pověsti o Libuši si z klasických předloh písemných i výtvarných, především z řeckých mýtů, vybírá ty prvky a motivy, jež slouží moderně vyprávěnému příběhu. Urban látku neironizuje a nedělá si z ní legraci, přesto ji zbavuje vlasteneckého patosu a modeluje z ní portrét silné, cílevědomé ženy, která dokáže nastoupit cestu k moci a dokonce vládnout, a pak se svých výsad důvtipně vzdá, aby dosáhla pocitu svobody a štěstí. 
Kniha se četla dobře, Urban umí psát tak, aby děj přímo letěl před očima. Ale nějak mě to jeho pojetí Libuše nezaujalo. A zadání edice Mýty také moc nedoržuje, nevypráví příběh o Libuši a Přemyslovi znovu, naopak se drží zažité pověsti. Křehká a přece silná Libuše si uvědomuje svoji ne příliš pevnou autoritu a chce ji podepřít sňatkem. Do toho Urban přimíchá slovanská božstva, aby umocnil mytyčnost a je tu čivý, ale poměrně tendenční příběh.

Margaret Atwoodová: Penelopiáda
anotace z cbdb: Známý příběh o Odysseovi, který je vyprávěný z pohledu jeho věrné manželky Penelopy, dostane v podání Margaret Atwoodové úplně jiný rozměr, než na jaký jsme u tohoto mýtu zvyklí.
Margaret Atwoodová umí skvěle vykreslit ženské hrdinky, Penelopa byla vždy jen "manželkou Odyssea" - v Penelopiádě získává další rozměry. Ve lstivosti se Odysseovi vyrovná, navíc je i dost chytrá na to, aby svou mazanost skryla. Motiv dvanácti služebných a jejich chór byl úžasný nápad. Jejich smrt staví jak Odyssea tak i Penelopu do jiného světla a chór souzní se starořeckým tématem. Prostě úžasná, i když poměrně krátká, knížka. Penelopa se stala jednou z mých oblíbených literárních postav. 

Pokud Argo nebo některé jiné z českých nakladatelstvích bude překládat další díly série Mýty, máme se na co těšit. Mezi autory novodobých Homérů jsou např. Phillip Pulman, kterého proslavila kniha Zlatý kompas, sepsal mýtus o Ježíšovi. Michel Faber autor slavného Kvítku karmínovéhoa bílého se pustil do mýtu o Prometheovi. A Olga Tocarczuk, která je i u nás známá díky románu Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých, píše o sumerské bohyni lásky Inaně. Ale i méně známí autoři by stáli za překlad. Takový Su Tong s mýtem o Velké čínské zdi zní zajímavě, ne? Nebo román chorvatské spisovatelky, který má za hlavní hrdinku Babu Jagu…Ano, máme se (snad) na co těšit.

Informace jsem čerpala z webových stránek nakladatelství CannonGate a Argo. A dále pak z goodreads, kde najdete seznam všech dosud vydaných děl i s náležitými bibliografickými údaji a hodnocením čtenářů.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz