Zombie útočí na vaše smysly (2. část)

9:00

     Vítám vás u druhého dílu svého třídílného článku věnovaného zombie problematice.
      V minulé části jsme nahlédli do stránek pár vybraných knih, ve kterých je ústředním motivem zombie apokalypsa. Hrdina se ocitá ve světě plném živých mrtvých a musí zahájit iniciační cestu tímto světem, aby našel - pokud možno ještě navíc i ochránil (kocoura Lucúla v Apokalypse Z nebo děti z knihy Červený vrch) - své blízké. Že to není žádná procházka růžovým sadem, je všem jasné, jakmile se poprvé setkají s první člověkem, který podivně chodí, z hlavy mu vytéká hnis a krev a jeho ruce se po našem hrdinovi lačně natahují, aby ho majitel rukou mohl sežrat (a samozřejmě nakazit).
    Tentokrát vás zvu do potemnělého sálu. Světla zhasínají, dejte si popcorn a colu nebo oříšky a pivko - záleží, v jakém kině se právě ocitáme - a zabořte se hlouběji do sedaček. Naše velká Tour de zombie movies právě začíná!
 
Pokračovat ve čtení
 

Zombie filmy

Myslím, že se dá říct, že kořeny zombie filmů sahají hlouběji než základy knih s tematikou zombíků. Možná je to tím, že lidi už od počátků kinematografie milovali filmy s Draculou, Frankensteinem a podobnými zrůdami. Takže mumie, které se rozvazuje obvaz - kterým dnes už nikdo živé neomotává - přišla do kin velmi záhy.
Filmové zpracování zombie akce na sebe nenechalo dlouho čekat. Už v roce 1932 natočil Victor Halperin snímek White Zombie (Bílá zombie) s Belou Lugasim v hlavní roli. Už samotná anotace filmu stojí zato:
     "Mladý milenecký pár, Neil Parker a Madeleine Short, se přijíždí na Haiti vzít. Jsou uvítáni svým známým Charlesem Beaumontem, v jehož domě na plantáži jsou ubytováni. Vše by mohlo, i přes obskurní zjevy z přilehlých strání, vypadat idylicky. Naneštěstí je Charles do Madeleine zamilován, a proto se po jejím odmítnutí neštítí ani podání ruky zdejšího voodoo mistra, se kterým uzavře vratkou dohodu, v níž je mu přislíbena Madeleinina ruka. Po tom, co bude prozatímně označena za mrtvou, aby se zbavili Neila, má být opětovně přivedena mezi živé a stát se Charlesovou láskou. Ovšem temný baron Béla Lugosi a jeho zombie služebnictvo má úplně jiné plány, poté co kráska zavře oči..." Brak jak blázen... Ale ne, tenhle film jsem neviděla. Nepotrpím si na staré americké filmy třicátých let.
Takže pojďme udělat obrovský skok v čase, konkrétně do roku 1992, kdy vznikl film Braindead - Živí mrtví.

Braindead - Živí mrtví (1992)

Režie: Peter Jackson
Oficiální text distributora: Nesmělý Lionel a horkokrevná Paquita si nejsou souzeni. Panovačná matka jejich vztahu brání i po smrti. Kousla ji totiž obávaná krysí opice a tak se po smrti proměnila v olezlou zombie. Lionel, novodobý Norman Bates, však své tajemství neskryje před prohnaným strýcem, který má zálusk na dědictví i Paquitu. Schyluje se k exkluzívní párty a jenom on ví, že všechny zombie je třeba rozsekat, četl totiž americké comicsy.
    Ano, je to tak, ještě než Peter Jackson na svém rodném Novém Zélandě natočil Pána prstenů, natočil tuhle zombie party.
Na tomhle filmu je pro mě podstatné, že jsem ho viděla s togaf asi před pěti lety. Pily jsme u toho víno a velmi dobře jsme se bavily.
Hodnocení na csfd: 83 %
Moje hodnocení: * * * *
Můj komentář z csfd: Přemýšlela jsem nad tím, jak se na tenhle film koukat. No nakonec jsem zvolila variantu "film má být zábava" a to očividně fungovalo. Je to zábavné, neokoukané (puding) béčko se vším všudy. Nakonec i prsa divák vidí :-) Mám béčka ráda, takže za zábavné čtyři hvězdičky a díky Jitce za to, že se mnou na podobné filmy kouká. Bez ní by to bylo za tři. (19. 2. 2012)
 

Beetlejuice (1988)

Režie: Tim Burton
Oficiální text distributora: Co zbývá manželskému páru duchů (Geena Davis a Alec Baldwin), když se do jejich obrovského domu v Nové Anglii nastěhují módní Newyorčané? Samozřejmě najmout "bio-exorcistu” na volné noze, aby vetřelce vyděsil.
    Kdo by nemiloval Beetlejuice! Beetlejuice? Beetlejuice :D No, já jsem musela. A to jsme si s togaf slíbily, že nebudeme používat smajlíky...
     Beetlejuice pro mě byl první hororový snímek se vším všudy: nechuťárny, lekačky, strašidelné efekty, skvělá hudba a hlavně jedno z mých prvních setkání s Timem Burtonem.
     Jestli mě baví Beetlejuice i po letech? Baví! Winona Ryder jako věčně depresivní Lydie a její matka Catherine O'Hara, která musí tančit a smát se, ač se jí vůbec nechce... To jsou vzpomínky mého dětství.
Hodnocení na csfd: 74%
Moje hodnocení: * * * *
 
 

Resident Evil (2002)

Režie: Paul W. S. Anderson
Oficiální text distributora: Tajemná společnost Umbrella Corporation, zabývající se genetickým výzkumem, provádí ve svých rozsáhlých podzemních laboratořích velice nebezpečné pokusy. V jednu chvíli uniká smrtící virus a centrální počítač laboratoře - Red Queen - uzavírá neprodyšně celou zasaženou oblast podzemního labyrintu a nechává zaměstnance, zasažené virem, uvnitř celého pekla. Elitní komando v čele s Alicí (Milla Jovovich) a Rain (Michelle Rodriguez) dostává úkol, který je otázkou života a smrti - izolovat virus, který ohrožuje celé lidstvo zjistit příčinu. Brzo zjišťují, že všechno je ještě horší než čekali - virem zasažení zaměstnanci nejsou ani živí ani mrtví - nyní jsou z nich mimořádně agresivní zombie - Nemrtvé bestie, které se skrývají v místě katastrofy. Jediné jejich škrábnutí nebo kousnutí infikuje zasaženého, který se okamžitě začne měnit v jejich druh. Alice a její vojenský tým má tři hodiny na to dokončit misi, než Nemrtví proniknou na povrch Země. Čeká je souboj s krvežíznivými bestiemi bez jakýkoli zábran a další děsivé překvapení v nitru laboratoře - zmutovaní psi a jiné výsledky experimentů. A ještě se proti nim postaví centrální počítač - Red Queen a ten, kdo to celé spustil. Dokáže tým překonat počítač, najít antivirus a ubránit se Nemrtvým? Kdo tohle peklo oživlého zla dokáže přežít? A kdo a kde je ten, jehož pomsta ohrožuje celé lidstvo?
    Vlastně jsem nejspíš viděla jen první díl téhle série. A to mi Mila Jovovich nijak nevadí. Asi mi to celé přišlo moc prvoplánové, nevím. I počítačovou hru jsem hrála jen tu první... Vlastně mám pocit, že mi film i hra splývají v jedno. Zřejmě mě zombie v dětství zas tolik nefascinovaly... jako dnes?
Hodnocení na csfd: 69 %
Moje hodnocení: * * * *
 
 

Světová válka Z (2013)

Režie: Marc Forster
Oficiální text distributora: Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě.
    Myslím, že odsud plyne má současná fascinace zombie světem. Ano, pořád je nutné zombíky kosit, nenechat se od nich pokousat, ale zároveň je tu celá ta věc s epidemií, kdy je nutné nejen zabíjet vše prohnilé, co ožije, ale hlavně to celé nějak vyřešit. Ano, je to spíš krok serióznějším směrem a zas to udává trochu nový nádech do mého zombie světa.
Hodnocení na csfd: 75 %
Hodnocení: * * * *
Můj komentář z csfd: Nemám ráda filmy se zombie tématikou, ale na druhou stranu postapokalyptické vize světa mě něčím velmi přitahují. U Světové války Z mě bavila zejména druhá část, když se Brad seznámil s tou vojačkou v Jeruzalémě. No a akce, kdy se vydali pro sérum do budovy B, to bylo opravdu něco. Tenhle snímek neberte tak vážně, už od počátku je nutný k tomu přistupovat s nadsázkou, protože jinak byste mohli být zklamaní, neb Brad se zdá být dítětem štěstěny - všichni kolem padaj jak mouchy a jen on kráčí se svou zbraní neohroženě dál (cesta městem až po střechu paneláku, letadlo v Asii, jízda na kole v Asii, mise v Jeruzalému, letadlo z Jeruzaléma, výzkumák...). Mně se tahle jeho neohroženost ale líbila a svým způsobem by z Brada mohl být nový Avenger, mnohem zábavnější než ta nová generace Avengerů.
 

Zombieland (2009)

Režie: Ruben Fleischer
Oficiální text distributora: Akční komedie Zombieland společnosti Columbia Pictures vypráví příběh dvou mužů, kteří se snaží přežít ve světě, ovládaném zombies. Columbus (Jesse Eisenberg) je obrovský zbabělec – ale jak se ukazuje, pokud máte hrůzu z toho, že vás sežerou zombies, dokáže vás strach udržet naživu. Tallahassee (Woody Harrelson) je drsňácký zabiják zombie, který je motivován touhou získat poslední čokoládovou tyčinku na světě. Když spojí své síly s Wichitou (Emma Stone) a Little Rock (Abigail Breslin), které také objevily vlastní způsoby, jak přežít nadvládu zombie, budou muset zjistit, co je horší: spoléhat se jeden na druhého nebo se nechat přemoci zombies.
    Důkaz, že zombie se vydaly dvěma směry: jedni jdou seriózním výzkumem, proč lidské buňky mutují, a pak je ten druhý, ten zábavný. Ta cesta, kterou se vydaly poslední dva filmy, o kterých dnes budete číst. Jedním z nich je Zombieland: bláznivá road movie plná oživlých mrtvol, srabíků, brokád a motorových pil.
    Další výhodou - krom krosení zombíků motorovkou - je herecké obsazení: Emma Stone, Abigail Breslin a Jesse Eisenberg. Tohle vás bude bavit, slibuju.
Hodnocení na csfd: 76 %
Moje hodnocení: * * * *
Můj komentář na csfd: Jeden z nejlepších (a možná vůbec nejlepší) zombie snímek, jaký jsem zatím viděla. Jasně, je to mainstreamová komedie o outsiderovi, který si hledá svoje místo ve Spojených státech zombieských, ale mně se to zkrátka líbilo - hlášky, vtipy, situace... a dokonce Bill Murray, ač ho jinak nějak zvlášť nemusím (kromě Krotitelů duchů, samozřejmě). To jeho domácí kino bych si natuty užila :) A nápad se ztvárněním pravidel hlavního hrdiny byl perfektní; skvěle tam zapadly. Jen škoda, že jsem to neviděla ve 3D.
 

Mrtvý Sníh (2009)

Režie: Tommy Wirkola
MFF Karlovy Vary: Skupinka studentů medicíny vyloží zásoby piva a nic nenasvědčuje tomu, že by jejich pobyt na horské chatě neměl být odpočinkovou selankou. Někteří z nich se vysmějí i nezvanému hostovi, který jim vypráví příběh o nacistickém vojsku zmrzlém za druhé světové války opodál. Tajemným nočním hostům je ale lepší věřit. Přinejmenším pokud vystupují v gore zombie hororové komedii, jako je tato. Snímek pracuje s ironií i černým humorem a dokáže vtipně variovat, ale i využívat typické atributy žánru. Postavy zde nejsou určeny k rychlému pobití, namísto toho srdnatě bojují proti přesile a snímek je nechává žít tak dlouho, abychom jejich případný konec považovali za zklamání. Napětí i zájem o vývoj situace jsou posilovány i zapojením několika paralelních dějových rovin. Kolik hrdinů se z této „zombie šlamastyky“ dostane? A jakým vynalézavým způsobem odejdou ze světa ti, kterým není přežití přáno?
    Zombie a nacisti? Že to nejde dohromady? Nenechte se vysmát! Tohle je totiž nejlepší kombinace, jakou si můžete představit.
    Dod Sno aka Dead Snow aka Mrtvý sníh začíná poměrně seriózně: partička studentů na horské chatě. Jenže jak už to bývá, tak ani mladí Norové (jde o norský film, nikoli americký) si nedají říct a berou zamrzlé nácky na lehkou váhu...
    Slibuji divokou bláznivou jízdu dost odlišnou od Zombielandu. Leč uznávám, že někdy je to drobet přes čáru a rozhodně to není film pro mainstreamového diváka.
Druhý díl je hodnocený ještě lépe než první, ale ten jsem doposud neviděla.
Hodnocení na csfd: 55 %
Moje hodnocení: * * *
 
 
     Zombie filmy mohou být akční střílečky, zadumané thrillery, kdy se ústřední hrdina musí zamyslet nad osudem lidstva i bláznivé komedie plné hnisu, hnusu, krve a hlášek. Která cesta k zombie filmům vám nejlíp sedla? Viděli jste některý z filmů? Co vy a filmy se zombie tematikou?
 
 
 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz