togaf a její knihy (18. týden 2019)

13:55


Přežili jste všechny vtipné obrázky, hlášky a humor na téma čarodějnice? A všechny otázky, vtípky a pomrkávání ohledně líbání pod třešní? Já ano, i když bylo náročné zůstat při tom zdvořilá. Naštěstí jsem za ty roky trénovaná. Jinak jsem si ale volno užila, jezdila jsem po Česku a podařilo se mi zmoknout v Písku a promrznout v Havlíčkově Brodě. Tentokrát jsem se ani neztratila v Kunratickém lese! Možná to bylo dáno tím, že jsem běžela po vlastních stopách. A díky tomu ježdění a chození a lenošení jsem stihla přečíst pár dobrých knih. A jednu jsem si i koupila. To je u mně věc nevídaná, knihy moc nekupuju. Takže nadcházející svátek knihomolů Svět knihy se mojí peněženky nedotkne. Jsem velmi disciplinovaná.
Všechny čtyři knihy, které jsem přečetla a poslouchala, jsou od ženských autorek. A dvě jsou k tomu ještě o feminismu. Tomu říkám tematické čtivo!

Caitlin Moranová: Jak být ženou 
Anotace z cbdb (zkráceno):  Kniha Caitlin Moranové je famózní one-woman show, v níž autorka
nestydatě vtipným způsobem deklasuje veškeré nároky, jež na moderní ženu klade společnost. Vážná zamyšlení nad náměty jako dospívání, práce či mateřství střídá neméně moudré glosování témat jako striptýzové kluby, celebrity nebo svatby. Caitlin Moranová zkrátka útočí na všechny zbytečnosti beroucí ženám drahocenný čas. Její kniha je nezbytným průvodcem současné ženy.
Caitlin je praštěná, ale má to v hlavě srovnané. Hrozně se mi líbí, jak podává své názory na feminismus, jak přemýšlí a jak dokáže vidět realitu i z jiného pohledu než je ten její. Nemusíte si hned vymýšlet jména pro svá prsa a vaginy, ale přesto můžete být feministkou. Mimochodem její jednoduchý test na to zda jste/ nejste feministka je geniální (str. 83). No abych to zkrátila, Caitlin Moranovou miluju. A miluju její sestru Caz "Už vím, co bych chtěla k narozeninám. Abys na mě nemluvila." A taky miluju její manžela "zdá se mi strašně nespravedlivé, že abychom se 'my' mohli rozmnožovat, 'vy' musíte projít celým tímhle... svinstvem." Tak jestli váháte, zda si Jak být ženou přečíst, neváhejte! Čtěte! Kniha je vhodná pro ženy, muže, marťany, klingony... zkrátka pro všechny.


Marta Breenová: Neohrožené ženy
Anotace z cbdb: Před 150 lety vedly ženy a muži velice rozdílné životy. Ženy nemohly volit ani samy si vydělávat peníze. Nemohly rozhodovat o vlastním těle. Rozhodovaly za ně otcové, až do chvíle, než se vdaly. Pak rozhodoval manžel. To se změnilo ve chvíli, kdy se ženy začaly organizovat. V komiksové knize Ženy norská novinářka Marta Breenová spolu s ilustrátorkou Jenny Jordahlovou vykládají dějiny ženského hnutí, i s mnoha dramatickými bitvami, jež musely ženy vybojovat, aby se domohly svých práv.
Komiks je určen spíše pro starší děti, jednoduchost a přehlednost je pro dospělé až příliš přímočará, ale pro mládež je to naopak výborný úvod do tématiky. Autorky se zaměřují na dějiny ženského hnutí v západním světě s drobnou odbočkou na Blízký východ. Ženské hnutí si v 19. století dalo za cíl tři body, kterým se věnovalo – právo na vzdělávání a s tím související výkon povolání a vlastní výdělek, dále právo hlasovat ve volbách a účastnit se politického života a konečně rozhodovat o vlastním těle. Tyto tři body jsou i osobou komiksu Neohrožené ženy. Jednotlivým hrdinkám feminismu je věnován dostatečný prostor, aby si je čtenáři zapamatovali. Kniha svojí přehledností a zároveň krátkým rozsahem přímo volá po dodatečném vyhledávání informací.

Sayaka Murato: Za sklem
Anotace z cbdb: Jak najít své místo v životě a nepodlehnout nátlaku společnosti? Keiko se odmalička
vymyká běžným společenským normám. Navzdory univerzitnímu studiu nachází své místo v životě jako brigádnice v minimarketu. Jeho dokonalá organizace se pro ni stává oázou řádu a bezpečí v nepředvídatelném a chaotickém světě. Poutavá sonda do života současné japonské společnosti ukazuje, s jakými problémy se potýkají svobodné ženy, které se nechtějí přizpůsobovat společenským konvencím a hledají své vlastní místo ve společnosti.
Ach Keiko... tolik nezájmu o okolí, a přesto se ti každý snaží plést do života. Moc jsem ti fandila. Mám pro Japonsko slabost, ale jako obvykle jsem se rozčílila u Japonců a jejich šovinismu. Když dá žena výpověď v práci, všichni jí blahopřejí k zásnubám, protože ženy přece pracují jen do svatby, a jediný důvod k odchodu z práce je svatba. Stejně tak Keiko prakticky všichni nutili, že je stará, že jí ujíždí vlak a měla by se okamžitě vdát a porodit, protože... no protože se to čeká! A vyloženě nechutné bylo, jak jí nutili naprosté budižkničemu, jen aby nebyla sama. Co na tom, že to Keiko vyhovovalo, co na tom, že toho dotyčného všichni pomlouvali, než se s Keiko "dal dohromady". Nechutný přístup. Ale na druhou stranu je kniha napsaná velmi senzitivně, Keiko a její porucha autistického spektra je občas vtipná a moc se mi líbil závěr. 
AUDIOKNIHA
Gillian Flynnová: Ostré předměty
Anotace z cbdb (zkráceno): Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? 
Protože jsem jako první viděla dokonalý seriál, nebyla jsem překvapena rozuzlením, ale zase jsem mohla sledovat chování vraha. Všechny tři holky byly ujeté, ale Camille jsem měla moc ráda, občas jsem měla neodolatelnou chuť ji obejmout. A naopak Adora byla odporná, zlá mrcha, které bych nejraději vyrvala zuby. Ups. Knížku jsem poslouchala v audioverzi, namluvila ji Lenka Krobotová a bylo to vážně dobré. Jediné mínus bylo vyslovování jména Amma jako Emma a Adora /Edora. Ale jinak jsem spokojená a zařazuji se do fanclubu Gillian Flynnové.
A to je tento týden vše. Hezky si užijte volno a oslavte Den vítězství, třeba četbou dobré knihy! 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz