togaf a její knihy (10. týden 2019)

12:56

Více méně jsem se zbavila kašle, takže nastal čas vrhnout se do víru velkoměstského života. Navštívila jsem dvě výstavy. Jednu výbornou v Umělecko-průmyslovém paláci, jmenuje se Šílený hedvábník a můžete si na ní prohlédnout látky a šaty z dílny Zikyho a Lídy Ascherových. Látky vymýšleli a vyráběli opravdu nádherné a nápadité. Občas se sice netrefili do mého vkusu, ale občas mě nepříliš lákavá látka překvapila - šaty z ní ušité byly skvělé. Mnoho modelů je nadčasových a nebála bych se je nosit i nyní. Druhá výstava se nachází hned naproti Umprumu, v Rudolfinu. Černošský umělec Jaffa se vyjadřuje k životu Afroameričanů za pomoci fotografií, filmu, koláží i zvukových záznamů. Velmi originální, ale dost se s Jaffou míjíme v tom, jak vnímat a pochopit umění. Nebýt průvodních textů u exponátů, tak netuším, co tím chtěl umělec říci.
Kromě výstav jsem zašla i na křest knihy, kterou spoluvytvářela moje spolužačka z vysoké. V zajímavém prostoru CAMP - centrum architektury a městského plánování pokřtili knihu jménem "2000: o místech a lidech - Literárně vizuální dokument o současné architektuře malých českých měst a obcí", moravskou slivovicí. Pokud vás zajímají nové stavby zajímavě začleněné do krajiny, mohla by vás tato kniha zaujmout.
Poslední akcí, nikoli ovšem významem, byla návštěva filmu z cyklu Festival otrlého diváka. Už se nám s hous.enkou stalo tradicí, že chodíme na poslední film tohoto festivalu. Tentokrát jsme se pobavily u filmu Sliz. Kouzelně předvídatelný béčkový film o mimozemské invazi byl díky členům kina Aero interaktivní. Sálem pobíhali vědci v ochranných oblecích, svítily nám do očí reflektory a dokonce se v sále objevil i sám sliz. Závěrečný raut byl nechutně slizký a já jsem moc ráda, že mě (vlastně nás obě) čekají ještě Ozvěny otrlého diváka v Hradci Králové. 
A taky jsem tento týden četla!


Ester Geislerová, Josefina Bakošová: Terapie sdílením vol. 2
Anotace z cbdb: Ester Geislerová a Josefina Bakošová zahájily na sociálních sítích revoluci.
Zveřejnily několik mrazivých a zároveň cynický úsměv vzbuzujících vět, kterými se jistý muž rozešel s jejich kamarádkou. Toto malé gesto spustilo lavinu; během následujících týdnů jim čtenáři začali posílat své rozchodové věty. Hashtag „terapie sdilenim“ se stal doslova kultovním a rozčísl poklidnou českou hladinku sociálních sítí naprosto nečekaným způsobem. Miliony lidí najednou získaly pocit, že nejsou ve virtuálním světě na reálné vztahy samy a že někteří jsou na tom vlastně ještě mnohem hůř než oni. Terapie zabrala. Netrvalo dlouho a vznikla kniha, která byla naprosto věrným obrazem autentického prostředí chatů a messengerů, kde se často odehrávají začátky, ale také konce vztahů. Kniha zaznamenala tak velký úspěch, že její pokračovaní bylo jen otázkou času. Terapie sdílením: Valentýnská edice je na světě! Tentokrát nejen o trpkém rozcházení, ale také o vztazích jako takových – někdy úsměvných a někdy až krutě smutných.
Druhý díl je vlastně stejný jako první. Další várka rozchodových sms v líbivém grafickém kabátě. Tentokrát se mi grafika líbila ještě o trochu víc než minule. Fotky ladí s tématem - obrázky toho, jak se lidí fotí. Zdá se, že holky našly nevyčerpatelný zdroj pro vydávání knih. Elektronické rozchody jsou, jak to tak vypadá, stále populární. A při čtení opravdu zrelaxujete, je fajn vědět, že nejste jediná/y kdo dostal pitomou esemeskou kopačky, nebo kdo se nepříliš statečně takovouto formou rozešel.

Francine Oomen: Jízda na vlnách
Anotace z cbdb: V životě každé ženy nastane období, kdy samu sebe překvapí náhlou roztržitostí, výkyvy nálad a rozličnými tělesnými neduhy. Francine Oomen, autorka úspěšných sérií pro teenagery How to Survive... (Jak přežít...), byla menopauzou zaskočená tak, že musela načas přestat pracovat. Pak se však oklepala a o své zkušenosti napsala a nakreslila jedinečnou knížku Jízda na vlnách. O menopauze mluví zcela otevřeně, s humorným nadhledem a každé ženě vzkazuje: „V přechodu není normální už vůbec nic (a to je normální).“
Nejsem úplně cílová skupina - zatím - ale i tak mě některá fakta z knihy zaujala. Hodně se mi líbilo srovnání přechodu s pubertou. Na hormonální výkyvy v menopauze vám doktor s klidem naordinuje léky, jako by to byla nemoc, přitom je to jen hormonální bláznění jako puberta. I když rodiče by asi uvítali i hormonální léčbu pro puberťáky :D Kresby jsou skvělé, není to klasický komiks, ale spíš komentáře ke kresbám. Nebo kresby ke komentářům... Každopádně blahopřeji Francine, že to přežila, že si mohla vzít tvůrčí volno (a sama uznává, že má štěstí, protože několikaměsíční volno si nemůže vzít každá žena) a že se zase vrátila k psaní knih.

Reva Mannová: Rabínova dcera
Anotace z cbdb:  Reva Mannová, vnučka vrchního rabína státu Izrael a dcera vysoce váženého
londýnského rabína, byla divoké dítě. Vzepřela se výchově a vydala se na zoufalou cestu za sebepoznáním. Reva opustila rodinu, vrhla se do víru sexu a drog a objevila svou cestu. Uplynulo několik let a Reva zatoužila po návratu k židovské víře. Opouští Londýn, aby vstoupila do ženské ješivy v Jeruzalémě. Hnána silnou touhou nalézt vyšší stupeň duchovního poznání je odhodlána vdát se za přísně věřícího svatého muže a mít s ním děti. Reva začíná nový život, snaží se popřít své dřívější touhy a potřeby a nalézt cestu k Bohu. Reva ve své krutě upřímné a často šokující biografii předkládá obraz skrytého světa ortodoxního židovství. Fascinovaně a s ohromujícím smyslem pro detail popisuje dnešní dohazování sňatků, rituální koupele i sexuální pravidla chování a při tom všem se vyrovnává s tímto komplikovaným světem. Rabínova dcera je skvěle napsaný strhující příběh ženy hledající lásku, která se snaží usmířit s Bohem, rodiči a hlavně sama se sebou.
Reva se většinu románu pere sama se sebou. Dělá unáhlená rozhodnutí, aby jich po čase litovala, a ve snaze napravit je, spáchá další nesmyslnou věc. Za mnohá rozhodnutí v jejím životě může neutěšený vztah k rodičům. Popisy jejich soužití a směsi lásky, oddanosti, citového chladu a odmítání byly jedním z nejsilnějších momentů knihy. Voyeurské nahlédnutí do manželského života chasidů, které slibuje anotace, bylo, přiznám se, fascinující. Už jen kvůli těmto zvykům popsaných někým, kdo s nimi není zcela v souladu, stojí za to si knihu přečíst. Ač Reva není hrdinka, kterou bych obdivovala či chápala, nelze jí upřít čtivý způsob psaní. Více si o mém názoru na tuto knihu si můžete přečíst ve středu, kdy na Rabínovu dceru vyjde recenze.

Dlouhodobě se peru s románem Američtí bohové od Neila Gamana. Mám je ve čtečce a beru si je s sebou do vlaku, jak ostatně vidíte na  fotografii. Obávám se, že jinde než ve vkladu je nečtu, dost mě totiž nudí. To bych od Gaimana nečekala a jsem tím nepříjemně zaskočena. Snad budu mít tento týden šťastnější ruku při výběru knihy. Šťastnou ruku přeji i vám!

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz