Čtenářská výzva: duben (togaf)

10:00

 Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze

O krok před peklem
anotace z cbdb: Svět Kladiva na čaroděje skrývá nepřeberné množství příběhů plných akce, napětí, černého humoru, magie, démonů, zombií a jiného sajrajtu. Ty nejlepší jsme shromáždili ve sbírce, na níž se kromě autorů jednotlivých dílů podíleli i další známé tváře české fantastiky a najdete v ní také vítěznou povídku literární soutěže "Napiš si své Kladivo". Čeká na vás pořádná nálož v podobě třinácti akčních a zábavných dobrodružství naší netradiční čtyřky hrdinů! 



O sérii Kladivo na čaroděje na našem blogu píšeme často. Cynický humor a netradiční hrdinové nám učarovali. Kladivo na čaroděje má ale ještě jeden plusový bod. Až na pár výjimek se většina příběhů odehrává v Praze. 

Jeden z členů týmu vyšetřující paranormální zločiny žije na Olšanech. Konkrétně na olšanském hřbitově. Ještě přesněji v kryptě pod olšanským hřbitovem. Další člen týmu Felixe Jonáše žije na veřejných záchodcích obvykle na hlavním nádraží (předpokládám, že po rekonstrukci nádraží se Vincent přestěhoval). 

Jiří Pavlovský, mj. duchovní tvůrce této série, nás v díle Výtah do pekla zavede na Jižní Město do jednoho z desítek paneláků, které zde stojí. Díky Martinu D. Antonínovi se můžeme podívat do tunelu Blanka a zkrátka honičky Stromovkou, po náplavkách a staré Praze jsou perfektní. 

Pokud Prahu alespoň trochu znáte, užijete si příběh ještě o maličko víc, ale neznalost místopisu naší matičky Prahy nevadí. Všech dvanáct příběhů je nadprůměrných, i když je psali různí autoři. 

Nultý díl vyšel letos, je to antologie povídek ze světa Kladiva na čaroděje a shrnuje v sobě vše, co na této sérii máme rádi. A v Praze se opět odehrává většina povídek. Praha je zkrátka to pravé místo na šílené dějové zvraty páchnoucí magií, veřejnou toaletou a mrtvými těly. 

O krok před peklem doplňuje první sérii, některé povídky skrývají odkazy a drobné vtípky na události z „hlavních“ knih a zároveň se dozvíme, co dělali hrdinové na Velikonoce nebo jak se k magii vůbec dostali. Jsou to zkrátka epizody, nápady, které nemají potenciál být rozvedeny v pravé a velké dobrodružství. Kouzlo Kladiva na čaroděje a jeho antologie tkví v postavách. Příběhy jsou také zábavné, občas nepředstavitelně praštěné a občas krokem vedle, ale postavy a jejich hlášky s neskutečně kreativními přirovnáními jsou tím, co čtenáři milují. Dalším identifikačním prvkem jsou odkazy na popkulturu. Krátký prostor, který povídka nabízí je tak přímo nadupán vtipem, hláškami, odkazy a akcí, že hluchá místa nemají šanci.

Antologie je výborný prostředek, jak si zkrátit dobu čekání na druhou sérii Kladiva na čaroděje. A pokud tuto sérii neznáte, může se vám O krok před peklem stát seznamovací příručkou.



1. Populární komiksová kniha: SPNNĚNO (Oprásky sčeskí historje: Zmikund vs. Huz)
2. Kniha, která má netypické grafické zpracování
3. Česká kniha, jejíž překlad vyšel i v zahraničí
4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři: SPLNĚNO (A proto nejíme zvířátka)
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám
6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze SPLNĚNO (O krok před peklem)
7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok
8. Kniha, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20%)
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět: SPLNĚNO (Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii)
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená
11. Kniha, která má víc než 400 stran
12. Audiokniha


 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz