Roztomilá Kráska a geek z Levných knih

7:00

Knih pro mládež je jako máku, ale takových, které si může přečíst čtenář pokročilý, a přitom se necítit jako idiot, zas tolik není. Kráska a geek ale do kategorie pohodového čtení rozhodně spadají a já vám slibuju, že si u téhle knížky zaručeně odpočinete.
 
 
 


Nejen že tu totiž není žádná záludnost, tajuplnost nebo vražda, ale ono tu není ani žádné násilí nebo silácké řeči. Ale zároveň je to knížka, ve které prožijeme jeden maličký coming out, jedno obrovské přiznání a hlavně se dozvíme, jaké to je být geekem a zároveň milovat tu nejhezčí holku ve škole. Vítám vás u recenze na knihu Kráska a geek, kterou vydalo před dvěma lety nakladatelství Fragment.
 
Sam žije v napohled podivném světě, kde komunikuje se svými třemi kamarády (jeden z nich je dokonce holka - Alison) a rodiči. Ostatní lidi ho spíš přehlížejí a jemu je to vlastně jedno. Má totiž vlastní svět: svět filmů. Nade všechno miluje Lesního ducha, Star Wars a vlastně úplně nejlíp se cítí ve starém kině Astor, kde ještě stále prodávají popcorn do malých papírových krabiček. Samův svět je zdánlivě klidný, staromilský a naprosto v pohodě.
Jasně, život mu komplikuje spolužák Justin, co si na Samovi dokazuje svou sílu. A tak se mu Sam a jeho kamarádi spíš vyhýbají a všechno tak nějak zkrátka plyne. Až do chvíle, kdy se v Samově třídě objeví nová holka - Camilla. Camilla má blond vlasy, žluté šaty a je to nejhezčí holka, jakou kdy Sam viděl. A když s ním Camilla začne mluvit, Sam zjišťuje, že je Camilla nejen hezká, ale že taky hraje World of Warcraft, miluje Star Wars a kouká na Sama takovým divným pohledem...
 
 
 Ti dva kolem sebe neustále krouží a ta hra je vlastně hrozně fajn, protože je to takové čisté nadbíhání si. Zároveň ale nejde o klasickou romantickou linkou, protože kniha neobsahuje žádný milostný trojúhelník (ani žádné milostné scény - za tím účelem se musíte poohlédnout jinde). To, co z téhle knihy dělá důvod, proč jsem se k ní tak ráda vracela, je ten geekovský svět, který autorka čtenářům dávkuje sice po malých dávkách, ale zato velmi vydatně.
Já tyhle věci totiž miluju. Zbožňuju narážky na jiné knihy/filmy/seriály/hry a tady jich je tolik!
 
Moc se mi líbilo Samovo podivínství a jeho opatrnost. Měla jsem pocit, jako by to byl kluk z masa a kostí: nejde za Camillou a nevyzná jí lásku, ale jen kolem ní krouží, zamýšlí se nad její pletí/účesem/šaty, a přitom se nedokáže vymáčknout.
Kniha mi malinko připomněla jiný román pro tuhle cílovou skupinu: Ten, kdo stojí v koutě. Není tu možná tolik hudebních odkazů (ačkoli i ty se tu najdou) a Rocky Horror Picture Show, ale zato je tu hrdina, co se drží stranou a snaží se pochopit, jak funguje svět.
 
A to mě na téhle knize moc bavilo. Ta snaha to celé pochopit a zároveň nic nepokazit, nepřehnat a neuspěchat. Obě ústřední postavy mají řekněme poněkud nestandartní (i když dnes už možná standartní) rodinné zázemí, kdy se jim rodiče rozcházejí/rozešli a ony se snaží zorientovat i v těchto vztazích. Zkrátka Kráska a geek je rozhodně knížka, kterou bych se nebála koupit dvanáctileté holce, protože věřím, že by si Sama zamilovala naprosto stejně jako já.
 
Navíc knihu aktuálně seženete v Levných knihách za krásných 59,-.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz