Halina Pawlowská vám ve vlaku štípne lístek

10:00

Tak to je samozřejmě trochu nadsázka, protože Halina nikomu lístky neštípne. Teda, aspoň doufáme.
V dnešním článku se dozvíte trochu víc o festivalu na kolejích, o festivalu autorského Čtení ve vlaku.

 


I letos probíhá v těchto dnech festival, kdy čeští spisovatelé - známí i ti méně známí - předčítají v pražských příměstských vlacích pasáže ze svých knížek.
Setkat se tu tak můžete právě s Halinou, Michalem Vieweghem, Jáchymem Topolem nebo Markem Šindelkou, který obdržel letošní Magnesii Literu za prózu.


Je určitě chvályhodné, že České dráhy - respektive Railreklam, která provozuje a spravuje reklamní plochy na železničním majetku v ČR - tuto akci pořádají a že se už akce trochu vžila. Jen bych možná pojala akci ještě trochu jinak, než že se jednou za týden ten který autor sveze vlakem a přečte nahlas kus své knihy.
Může to totiž dopadnout jako onehdy s Halinou, jak píší na aktuálně.cz: "Cestou z Prahy do Řevnic obklopili Halinu Pawlowskou studenti s kamerami a foťáky. Do patra (kde probíhá čtení) se tak dostalo jen několik regulérních cestujících, tentokrát zrovna Američané. ,Jsem česká spisovatelka, budu tady teď číst, ale obávám se, že mně nebudete rozumět,' říká jim anglicky paní Halina v domnění, že uvolní místo českým posluchačům. ,Opravdu, tak skvělé!' jsou Američani nadšení zpestřením jízdy a zůstávají na svých pozicích." (zdroj)
Celý festival vyvrcholí ve čtvrtek 21. září besedou s autogramiádou na pražském Hlavním nádraží v kavárně Neopalladium.

Otázkou tak zůstává, komu je celý festival určen. Podle programu, kdy většina autorů jezdí ve vlacích okolo poledne, to vidím na matky s malými dětmi nebo na důchodce vracející se z Prahy domů.
Příště by možná stálo zato doplnit nádraží o knižní regály - ten na pražském Hlavním nádraží stále postrádám - nebo aspoň do vlaků připravit nějaké informační brožury o současné české literatuře.
Takhle z festivalu Čtení ve vlaku zůstává jen němý výkřik do tmy, na který se každý rok těším.

Bližší informace včetně jízdních řádů najdete TADY

PS: Ne, ještě jsem nikdy s žádným spisovatelem nejela, protože jezdím do práce v sedm narvaným osobákem, že není místo, kde by si Halina mohla sednout. Cesta nazpátek je podobná a co by dělala Halina v šest v Benešově, když v pět tam chcípl pes. Omlouvám se všem Benešovákům - město mám ráda.
PS 2: zdrojem obrázků je wikipedie (vlak), aktualne.cz (Halina) a ctenivevlaku.cz (Antonín Kudláč předčítající)

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz