Čtenářská výzva: únor + březen (hous.enka)

8:41

Jsem ostuda... S togaf jsme si domluvily čtenářskou výzvu a já ji dva měsíce naprosto ignorovala.
Výzvu, nikoli togaf.

Pokračovat ve čtení


A tak se to v tomhle článku pokusím dohnat a dopíšu hned dva body, které jsem si v uplynulých dvou měsících vybrala. A které dva body - respektive dvě knihy - to jsou?
 
V únoru si togaf vybrala dětskou knihu, která má co říct i dospělému, a já s ní budu držet basu. Na tenhle bod naší čtenářské výzvy jsem si vybrala knihu Pozvánka ze série Kepler62, kterou právě v těchto dnech vydalo nakladatelství Host.
 

Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři 

Björn Sortland, Timo Parvela, Tor Tveite: Pozvánka

Anotace z cbdb: 1. kniha v sérii Kepler62.
Třináctiletý Ari se stará o nemocného bratra Joniho. Žijí ve světě, v němž dramaticky ubývají přírodní zdroje. Bratři tráví volný čas hraním nové videohry Kepler62, o které teď všichni mluví. Podaří se jim dostat do malé skupiny hráčů, kteří ji dokončili? Nikdo neví, co se stane těm, kdo překonají poslední level, ale mezi hráči kolují divoké zvěsti. Možná to není jen hra, ale také pozvánka. Ale kdo ji poslal a kam je zavede?

Jsem z téhle knihy naprosto okouzlená. Zaprvé: je to skvělý úvod do šestidílné dystopie (nejen) pro dětského čtenáře. Zadruhé: virtuální realita/nebezpečná hra/tajemná hra - říkejte tomu, jak sami chcete. Zatřetí: sympatické bratrské duo v hlavní roli. A začtvrté: Krásné ilustrace. To jsou čtyři hlavní důvody, proč byste si měli knihu přečíst a teď se na ni pojďme podívat trochu blíž.
 
Ari a Joni jsou dva bratři, kteří žijí ve světě plném bídy, chodby a fenomenální hry, která se jmenuje Kepler62. Ari je starší a tak musí menšího bráchu chránit a ochraňovat. Nemá mnoho ambicí, ale jeho obrovským snem je zahrát si největší herní pecku všech dob: hru Kepler62. Mladší Joni je prostě menší brácha, který má ve všech příbězích ze začátku jen malou roli. Přihrává hlavnímu hrdinovi. A stejně je to i tady. Dokud Joni jednoho dne nepotká tajemnou dámu, která mu daruje plechovku Coca-coly a krabičku se hrou Kepler62...
 
Popisy virtuální reality jsou fajn a hra (a čtení) rychle odsýpá. Je to taková ta kniha, kterou dětem přečtete během dvou večerních čtení.
 
Pro dospělého čtenáře ta největší pecka - kromě skvěle vykresleného dystopického světa - přijde s koncem hry... Ale to vám tu nebudu rozepisovat, to si musíte sami přečíst. Od knihy jsem měla velká očekávání, ale dostala jsem ještě víc, než jsem si představovala.
Už aby Host vydal druhý díl.
 
 
A abych tenhle post držela na podobné vlně, na březen jsem si vybrala hned první bod, kterým je populární komiksová kniha.

Populární komiksová kniha

Jeff Lemire, Emi Lenox: Plutona

Tahle definice je poměrně vágní, ale myslím, že přesně tak se dá definovat Plutona Jeffa Lemira. Tak se na ni pojďme podívat.
Anotace z cbdb: Poeticky temný příběh ve stylu Stephena Kinga či Stranger Things. Pět dětí objeví v lese tělo legendární superhrdinky Plutony. Tenhle objev je vyšle na temnou cestu, která hrozí, že zničí jak jejich přátelství, tak jejich životy.
Jedna z nejlepších komiksových knih roku 2016!

Ano, je to tak, tohle je jedna z komiksových knih, která se zcela určitě stane - pokud tomu tak už není - kultem. Plutona je superhrdinka, která spadne z nebe. Hodně zvláštní začátek komiksu, že jo? Jenže tenhle komiks není o jejích superschopnostech, kterými zachraňuje svět. Tenhle komiks je o pětici dětí, které najdou Plutonino bezvládné tělo v lese... Mají ji pohřbít? Odnést do civilizaci? Nechat ji být? Každý z pětice se k tomu staví jinak a jakmile se do toho všeho přimíchají i city jako láska, žárlivost, odstrkování a posedlost, je jasné, že tenhle komiks se bude ubírat úplně jinou cestou.

A to fakt úplně jinou. Ještě nikdy jsem nečetla tak hluboký komiks, ve kterém vystupuje postava se superschopnostmi. To, jak Jeff Lemire popsal ve stripech atmosféru mezi dětmi, které rychle musí vyrůst. Všech pět se najednou musí zachovat velmi dospěle. Ale obstojí všichni v tomhle úkolu, nebo někdo selže?
Tak protože se takhle hloupě ptám, je jasné, že to jedno z dětí pěkně pokazí a díky tomu Plutona získává další rozměr. Musím říct, že mě ještě teď - několik týdnů po dočtení pěkně mrazí v zádech.
Togaf, tohle by sis měla přečíst. A pak bys mi mohla vysvětlit tu kouzelnou metaforu na konci, o které sice tuším, co znamená, ale chci to s někým probrat. Anebo si to přečtěte kdokoli a pošlete mi mail. Plutona je rozhodně komiks, o kterém se dá mluvit celé hodiny.
 
 
1. Populární komiksová kniha

 
 
 
 
 
 
 



2. Kniha, která má netypické grafické zpracování 

3. Česká kniha, jejíž překlad i vyšel v zahraničí 

4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám 

6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze 

7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok 

8. Knihu, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20 %) 
 
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět 
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená 

11. Kniha, která má víc než 400 stran

12. Audiokniha

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz