Festival spisovatelů Praha

8:23


Festival, se kterým vás chci dnes seznámit (pokud už ho neznáte), je čistě pražský. To je ostatně znát už z názvu - „Festival spisovatelů Praha“, festival se koná od 10. - 15. listopadu.


Historie tohoto festivalu je poměrně zajímavá, v roce 1980 se v Londýně předčítala díla autorů ze střední a východní Evropy. U této akce v londýnském Keats House stál i Michael March, dnešní prezident Festivalu spisovatelů Praha. A právě March se v roce 1991 rozhodl v Praze uspořádat přehlídku literatury českých autorů, kteří stáli v opozici proti komunistickému režimu. Téma znělo „Svatební přípravy na venkově: Rozvod politiky a kultury“, akce se konala ve Valdštejnském paláci a diskutovali zde např. Josef Škvorecký, Ludvík Vaculík, Ivan Klíma či Eva Kantůrková. Pokud by vás zajímala i další témata z následujících let, jsou k dohledání ZDE.
Festival spisovatelů Praha se postupně stal mezinárodně uznávanou kulturně-společenskou událostí. Původně byl Festival součástí Mezinárodního knižního veletrhu, ale už v roce 1996 se osamostatnil a o rok později se proměnil v kulturní nadaci. Každoročně se zde představí řada světových literátů, posláním festivalu je propagovat světovou literaturu, představit českému publiku i méně známé literáty, básníky a spisovatele ze zahraničí. Zváni jsou i laureáti literárních cen.
Festival dlouhodobě podporuje hlavní město Praha, hlavním mediálním partnerem je britský deník The Guardian. V rámci Festivalu se předává i několik cen – Cena Spirose Vergose za svobodu projevu, která se začala udělovat od roku 2008. Sošku pro vítěze vytvořil Olbram Zoubek a odměňují se jí autoři, kteří svou tvorbou a občanským postojem aktivně prosazují dodržování lidských práv a demokratických principů ve společnosti. 
Další cena je výroční cena Nadačního fondu FSP pro studenty středních škol mladších jedenadvaceti let. Pořádá se ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze a spřátelenými nakladatelstvími. Vítěznou povídku vybírá odborná porota složená z významných českých autorů a literárních znalců. Cena se pojí s finanční a věcnou odměnou a vítězný text je veřejně publikován.
Tématem letošního ročníku je „A příště už oheň“, což je citát z díla spisovatele Jamese Baldwina. Letos je na Festival spisovatelů Praha pozváno devět zahraničních a dva čeští autoři (Magdaléna Platzová a Martin Reiner).
Zdá se vám tato akce příliš snobská a intelektuálská? Mně také. Ale věřte, že zdání může klamat. Loňský ročník navštívil mimo jiné i Chuck Palahniuk a toho za snoba ani přehnaného intelektuála označit nelze. Tento rok je pro mě hvězdou festivalu Affinity Konar, jejíž kniha Mishling ve mně vyvolala rozporuplné emoce.
Program festivalu je pestrý – od autorského čtení a diskusí se spisovateli až po performance a promítání filmů. Podrobnosti naleznete na webu Festivalu spisovatelů Praha.

PS: Informace a fotografie jsem čerpala z webových stránek Festivalu a wikipedie.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz