10 + 1 věc, kterými Memento Libri odlišuje od ostatních knižních blogů - 1. část

8:00

Každý (nejen knižní) bloger chce být jiný, lišit se od ostatních (tedy většinou - když je vám dvacet, chcete spíš knížky zadarmo a zapadnout v proudu - zřejmě). Všichni vám chceme nabídnout své myšlenky, postřehy, nápady.



Znáte cbdb? Pak nejspíš znáte i uživatelku Ariko, která na hlavní stránce databáze občas sdílí svá videa. Zrovna nedávno jedno ze svých videí natočila. Tentokrát nemluví ani o nových knížkách, ani o tom, co přečetla, ale věnuje se tomu, v čem se odlišuje od ostatních knižních blogerů. A nám se ten nápad líbí. Myslíme si, že je fajn, abyste věděli, v čem je který knižní bloger jiný. A proto jsme napsaly tenhle článek.

Jsme dvě

Za těch pár let, co jsme na světě, jsme zjistily, že ve dvou se to lépe táhne. Díky tomu, že pro Memento Libri píšeme dvě, můžeme publikovat články denně (v létě jsme si daly trochu volnější režim). Také díky tomu máme širší žánrový rozsah - co nečte jedna, přečte druhá. A co je asi nejdůležitější, máme ještě před publikováním čtenáře kritika. Jedna druhé nejen opravujeme články (zde se musím přiznat, že hous.enka je mnohem lepší korektor než já), ale také si dáváme zpětnou vazbu. Takže se nám snad nestane, že bychom v článku o knihách začaly pitvat osobní problémy. To si necháme až někam do vinárny.
Nevnucujeme se komentáři pod články jiným blogerům
Čteme články ostatních blogerů. Některé blogery cíleně vyhledáváme. Ale nenecháváme pod články komentář "díky za tip na zajímavou knihu. A mrkněte k nám na blog!!!" nebo "Krásný článek." nebo "O tomhle jsme taky psaly, podívejte se". Brrrr. Rozumíme, že knižní blogeři chtějí tvořit jakousi komunitu, ale ta komunita by měla vzniknout tak nějak přirozeně. Ne podobně prázdnými komentáři...
Nezapojujeme se do každé stupidní soutěže za PR článek na blog
Moc rády dostáváme knihy, ale to neznamená, že jsme kvůli tomu ochotné se zaprodat. Takže pokud nějaká firma vyhlásí soutěž o knižní dárek nebo něco, co se knižnímu světu jen trochu blíží, nevrháme se bezhlavě do soutěžení. Ono to obvykle znamená napsat nějaký pochvalný článek o firmě. Nebo sdílet odkaz na jejich web. A to my nechceme, nechceme být spojovány s firmami, kterých si nevážíme. Né, že by se nám takového nabídky hrnuly, ale nám jde o princip. Takže pokud nějaké nakladatelství, spisovatele či firmu chválíme, můžete si být jisti, že to je chvála opodstatněná. Chvála, která je podepřená našimi dobrými zkušenosti.

Nepíšeme jen recenze na young adult a to, co rozdávají nakladatelství druhořadá nakladatelství
Drtivá většina knižních blogerů jsou mladé dívky, což vysvětluje záplavu „recenzí“ na young adult literaturu. Věřte, že uvozovky jsou na místě - anotace, odstavec o tom, jak mocinky se na knížečku těšily a jak super je to a to nakladatelství, které jim poskytlo recenzní výtisk a pak pět vět o knize. Nebo aspoň o super cool klukovi z knížky. Taky si sem tam přečteme tento žánr, ale prokládáme to i jinou literaturou a naše recenze obvykle mají víc jak pět řádků. Nebo své postřehy ke knize neoznačujeme jako recenze. A pak ta nakladatelství, která dají recenzní výtisk každé, která si o něj napíše… No pak se nemůžeme divit, jakou mají „recenze“ úroveň. I my čteme knížky, které prolítnou snad na každém knižním webu, ale neděláme to cíleně a opravdu nás kniha musí zaujmout.
Nestěžujeme si, že nemáme čas číst - kdo si chce číst, ten si čte
Ano, všichni máme málo času. Máme spousty koníčků, práce nebo učení do školy. Ale nic z toho nepoužíváme jako výmluvu, proč nečteme. My si hezky na rovinu přiznáme, že nečteme, protože se nám prostě nechce. Třeba právě v létě máme jakýsi čtenářský útlum. A co? Nic. Svět se nezboří a popravě je to asi každému jedno. A že někdo nemá čas číst? Ale prosím vás…prostě jen svůj volný čas vyplňuje něčím jiným než knihami. To není špatně. Špatně je to v případě, kdy někdo prezentuje jako vášnivý čtenář, ale není mu dáno plnit si svou touhu po knihách, protože má tolik učení k maturitě/státnicím atd., že prostě NEMÁ ČAS. To je pak prachobyčejný pozér a takovými s gustem pohrdáme.
Protože byl článek hodně dlouhý, rozdělily jsme ho na dvě poloviny. Druhou část článku najdete na našem blogu už zítra.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz