Čtenářská výzva: listopad (togaf)

8:00

Kniha, která má na čbdb špatné hodnocení


Původní zadání této čtenářské výzvy mělo ještě dodatek "méně než 20%", ale taková kniha na cbdb není. Čtenáři jsou asi velmi shovívaví. Takže jsem si vybrala knihu, která má nejméně procentních bodů. Jde to "kuchařku" Ládi Hrušky, člověka, který dal české kuchyni smažené kuřecí kůžičky. Neměla jsem odvahu si knihu vypůjčit z knihovny. A na koupi jsem, přiznávám se, ani nepomyslela. Popravdě jsem ji ani celou nedočetla. To obvykle nedělám, ale já si také většinou dost pečlivě vybírám svou četbu. Takže když už jsme si s hous.enkou na sebe upletly takovýto bič, tak jsem trochu podváděla.


 Ladislav Hruška: Vaříme s Láďou Hruškou
Anotace z cbdb: Populární potravinový inspektor a reportér TV Nova Láďa Hruška vstoupil do povědomí českých diváků také jako kuchař a dokázal, že vařit se dá levně a přitom chutně. Sestavil sbírku unikátních a většinou jednoduchých receptů na přípravu domácího pečiva, mléčných výrobků, polévek, sladkých i slaných hlavních jídel, dezertů, moučníků a dalších dobrot doslova za pár korun. Zkuste třeba domácí loupák potřený jahodovou marmeládou s vínem ke snídani, na oběd pizzu z pomazánkového másla a ke kávě nugátové croissanty. Podráždíte chuťové buňky a potěšíte peněženku!


Hodnotit recepty bez toho, aniž bych je vyzkoušela uvařit nebo třeba ochutnala, je ošidné. Proto se budu spíše soustředit na styl, jakým je kuchařka napsaná. Jednotlivé úvody k receptům jsou psány v rádoby humorném duchu. Snaží se kopírovat Hruškův mluvený projev. Pokud jste jeho fanoušci, zřejmě vás to potěší. Já jsem měla tendenci protáčet oči u výrazů jako  "pochutnal [si i] hitmaker a oblíbený porotce Hlasu Michal David". Celkově jsou tyto úvody jen tlachání a floskule.

Samotné recepty jsou opravdu jednoduché. Srozumitelně popsané, ale do žádných detailů se Hruška nepouští. U ingrediencí je jako bonus uvedena i cena jednotlivých použitých položek. Láďa si zkrátka zakládá na tom, že vaření/pečení podle jeho návodu, je levné.


Bylo mi opravdu nepříjemné číst úvodní tlachání, protože je to celé ztráta času. Takové vyplňování prostoru jen proto, aby tam "něco" bylo. Kuchařské pořady jsou v současnosti velmi populární, proto si my, diváci, můžeme vybírat z nepřeberné řady kuchařek odkazující na nějaký televizní program. Nebo si vybrat jinou kuchařku od skutečných kuchařů. Je to jen na nás. Proto není třeba se vzrušovat a Vaříme s Láďou Hruškou můžeme dál ignorovat.

A malý tip na závěr. Já osobně mám ráda tyto dvě kuchařky:
https://kitchenette.cz/
https://www.kucharkaprodceru.cz/
Obě dámy mají sympatický písemný projev a jejich recepty zahrnují jak tradiční českou kuchyni, tak i různé speciality.



1. Populární komiksová kniha: SPLNĚNO (Opráski sčeskí historje: Zmikund vs. Huz)
2. Kniha, která má netypické grafické zpracování (Krakonošův herbář)
3. Česká kniha, jejíž překlad vyšel i v zahraničí: SPLNĚNO (Mlýn na mumie)
4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři: SPLNĚNO (A proto nejíme zvířátka)
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám: SPLNĚNO (Epigramy)
6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze SPLNĚNO (O krok před peklem)
7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok
8. Kniha, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20%)
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět: SPLNĚNO (Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii)
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená: SPLNĚNO (Hastrman
11. Kniha, která má víc než 400 stran (Skleněný pokoj)
12. Audiokniha: SPLNĚNO (Muži, kteří nenávidí ženy

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz