Plná náruč knih!

10:30

Přesně tak mě togaf včera uvítala, když mi přišla přát k svátku. Tedy, ne s květinou v ruce, ale s těmi knihami. Což je vlastně ještě lepší. Protože kytky dostávám ráda, ale ještě radši dostávám knihy.
 


Navíc si neumím představit togaf, jak drží květiny takhle za stonky hned u listů, jak to vidíte na fotce.
Kdepak. Ale tři kousky to byly. A jaké! Všechny tři byly mnou vymodlené. Určitě už se těšíte, až vám ty tři krasavice představím, že jo. Tak pojďme na to:

No nejsou krásné? A od všeho je tam něco: kus temného Shakespeara, hodně Atwoodové, malinko detektivky, pořádná porce braku a k tomu všemu Dotek Anthropoidu od Jiřího Padevěta.
Pojďme se na knížky podívat trochu blíž.

L. J. Smith: Lovec


Anotace z cbdb: 1. kniha v sérii Zakázaná hra.
Když vcházela do obchodu, myslela si, že jen koupí dárek k narozeninám a zase půjde. Prodavačovy bledě modré oči ji ale zcela uhranuly. Když odcházela, v ruce nesla HRU a také mrazivou jistotu, že ten pohled neviděla naposled.
Na oslavě Tomových narozenin začne Jenny společně s ostatními novou Hru hrát. Večer plný zábavy se však změní v noc hrůzy a posedlosti láskou. Hra se totiž pro sedm přátel stane novou realitou, které vládne Julian – Princ stínů. Démonický prodavač z obchodu, nemilosrdný lovec, který se nezastaví před ničím.
Zakázaná Hra začala a kdo prohraje, zaplatí…
Kniha Lovec je prvním dílem série Zakázaná hra. Letos jedu na vlně knih o zvrácených reality shows a o hrách nejrůznějšího charakteru, takže Lovec byl pro mě poměrně jasnou volbou.
Kniha má tedy naprosto úchylnou obálku - podivně rozostřený mužský obličej s prazvláštní barvou duhovky... Wau. Navíc font písma s přehnaným akcentem na R je takový, že na první pohled mám z obálky pocit jako z románů E. L. James a jí podobných autorek.
Ale prý to má být o hře, která manipuluje s lidmi. A to mě zkrátka baví. Jsem na knížku zvědavá a doufám, že bude dobře napsaná.



Margaret Atwoodová: Kus temnoty


Anotace z cbdb: Největší žijící kanadská spisovatelka s živelností sobě vlastní přetváří zápletku Shakespearovy tvůrčí závěti BOUŘE (1611) tak, aby v duchu alžbětinského barda poukázala nejen na křivdy a mříže, které nás uvnitř vězní, ale i na svátost odpuštění. Věhlasný divadelník Felix byl intrikány vyštípán ze svého postu, což pro něj znamená další katastrofu. Přesto nezahálí a podobně jako mág Prospero spřádá pomstu. V kuriózním divadelním kroužku, kde se mu coby nástroj zúčtování nabídne směska zločinců bažících po vzruchu, zinscenuje představení, jímž soky zasáhne na nejcitlivějším místě. V mistrovském provedení Margaret Atwoodové se ambiciózní námět divadla v kriminále hladce mění v grotesku, v níž místy mrazí a místy tajeme úlevou nad tím, že svět nepřestal být jevištěm a my na něm pouhými herci.
S Margaret Atwoodovou jsem se setkala prostřednictvím knihy Příběh služebnice, který mě zcela nadchl. Doporučuji vám i stejnojmenný seriál, který se letos v pozdním létě vysílal v televizi. Navíc mám doma několik knih od této autorky, které pořád sbírám odvahu přečíst. A teď togaf přišla s Kusem temnoty. Vidím to asi spíš na podzim, až budu přesycená vším tím brakem, který letos v létě konzumuju, ale strašně se na Kus temnoty těším. Líbí se mi krásně hladce matná sametová obálka i zvláštní maják na ní.
Jen přemýšlím, jestli je nutné znát i Shakespearovu Bouři, než se do Kusu temnoty pustím. No, proberu to se svou soukromou odbornicí na Atwoodovou a buď uvidíte v mých Rozečtených Kus temnoty nebo Bouři. Už aby byl podzim.



Jiří Padevět: Dotek Anthropoidu

Anotace z cbdb: Neobvykle koncipovaná kniha sestavená ze zpráv dobového tisku, policejních vyhlášek, výslechových protokolů gestapa a krátkých prozaických útvarů se touto kombinací snaží čtenáři přiblížit atmosféru protektorátu Čechy a Morava. Pro bližší vhled do atmosféry Prahy v těžkém roce 1942 je kniha doplněna bohatým obrazovým materiálem.
Další dílek do skládačky jménem Anthropoid a Atentát na Heydricha. Tentokrát jde o zprávy z novin, vyhlášek a dalších tiskovin. Zatím to vypadá, že v našem čtenářském klubu Naživo! budeme číst Dva proti Říši, takže Dotek Anthropoidu skvěle zapadne do tohohle tématu.
Padevětovo nadšení druhým odbojem je silně nakažlivé a navíc Jiří Padevět skvěle píše - což dokazují i ceny, které za své knihy doposud získal.
Zatím jsem četla jen knihu rozhovorů, které s Padevětem vedl Luděk Staněk, a na Dotek Antropoidu se hodně těším.


Četli jste nějakou z těchto knih? Chystáte se na ni? Anebo čtete jiná témata?

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz