Čtenářská výzva: únor (togaf)

8:00



Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři
Anotace z cbdb: Knižka pre najmladších čitateľov (vhodná najmä pre deti od 6 do 10 rokov), ktorá obsahuje rozkošné zastúpenie zvieracieho osadenstva: prasiatok, moriek, kráv, prepeličiek, korytnačiek a delfínov. Využitím krásnych obrázkov a veselého textu sú ukázané dve stránky týchto bytostí; ich prirodzené správanie sa, ako preskúmavanie svojho okolia, spoločné hranie sa, maznanie sa, čistenie sa navzájom a predvádzanie sa svojimi vrodenými inštinktmi a rituálmi; a z druhej, odvrátenej stránky, sú ukázané ich hrozné podmienky, v ktorých žijú na veľkochovných farmách. Knižka tiež popisuje negatívne dopady konzumácie mäsa na životné prostredie, a posledná časť ponúka cesty, cez ktoré sa deti môžu dozvedieť viac o vegetariánstve a vegánskom životnom štýle.

Hous.enčin naštvaný komentář k této knize na čbdb mě donutil si knížku taky přečíst. A musím říct, že jsem zhnusená. Na rozdíl od hous.enky jsem velký masožravec, ale na druhou stranu věřím, že v LIDSKÉM jídelníčku je maso možné nahradit. Proč tak zdůrazňuji, že v lidském? Ruby Ruth totiž v úplném závěru dává dětem rady. Jednou z oněch rad je „krmte své domácí mazlíčky vegetariánskými granulemi“. Tak já vám nevím, dát svojí kočce vegetariánské granule, tak si zřejmě sbalí své myšky na hraní a odejde k sousedům. 

Co mě na knize tolik pobouřilo? Nejvíc asi fanatické tunelové vidění. Zvířata jsou buď šťastná a svobodná, nebo trpí ve velkochovu. Nic mezi tím pro Ruby Roth neexistuje. Temné vize z velkochovu jsou doplněny strašidelnou ilustrací. Asi aby děti měly o mase špatné sny a pak ho nechtěly jíst. Znovu opakuji: nic proti vegetariánům (veganům, breathariánům a jiným –ánům)  nemám. Pár jich znám osobně a nejsou to žádní fanatici. Ale to bohužel neplatí o Ruby. Ruby je takový malý velký emoční vyděrač.

To je mimochodem další věc, která mi na knize A proto nejíme zvířátka, vadí. To, jakým způsobem manipuluju s fakty a snaží se působit na emoce malých čtenářů, kteří zatím nejsou schopni kritického myšlení, je vysloveně děsivé. Jak touto knihou může být nadšena jakákoli matka, to opravnu nechápu. 

A do třetice: personifikace zvířat. Ano, zvířata mají mezi sebou sociální vazby, ale přisuzovat jim lidské pocity a prožívání emocí je zcestné. To už rovnou můžeme tvrdit, že slunko večer zapadá, protože je unavené a potřebuje se vyspat. Možná by mi toto zlidšťování zvířat tolik nevadilo (je to přece jen kniha určena nejmenším dětem), kdyby personifikaci Ruby Roth nevyužívala právě k citovému vydírání. 

Takže tato dětská knížka má co říct dítěti i dospělému – ať už jíte maso, vejce nebo pohanku, NEBUĎTE FANATICI.


1. Populární komiksová kniha
2. Kniha, která má netypické grafické zpracování
3. Česká kniha, jejíž překlad vyšel i v zahraničí
4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři: SPLNĚNO (A proto nejíme zvířátka)
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám
6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze
7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok
8. Kniha, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20%)
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět: SPLNĚNO (Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii)
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená
11. Kniha, která má víc než 400 stran
12. Audiokniha

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz