Obrázková kniha pro všechny, kdo se ztrácejí v řeckých bájích

8:49

Jan Bajtík: Ariadnina nit

Anotace z cbdb: Vezmi klubko Ariadniny niti a projdi labyrintem řecké mytologie! Najdeš ve spleti klikatých stezek tu správnou, která tě dovede na další dvoustranu? Cestou se seznamíš s řeckými bohy a bohyněmi, bájnými hrdiny i fantastickými stvořeními. Potkáš se s Heraklem a Argonauty, Minotaurem a Kyklopy a poznáš Sisyfa, Odyssea i krásnou Helenu. Navštívíš olympiádu, řecké divadlo nebo athénskou Akropoli. Nádherně ilustrovaná kniha plná detailů tě vmžiku přenese do Řecka před tisíci lety. Neuvěřitelně propracované labyrinty uznávaného mladého polského grafika a ilustrátora Jana Bajtlika vytvářejí působivé obrazy plné detailů, v nichž se každý rád ztratí, jen aby objevil něco nového. Oblíbenou zábavu nejen pro děti — hledání v bludišti — doplňují krátké texty v závěrečné části, které představují nejdůležitější postavy, pojmy a události, s nimiž se děti v bludišti starověkého Řecka setkají.




Řecká mytologie je něčím, co by každý chtěl mít načtené, ale málokdo to čte. Ano, to se dá říct skoro o každé klasice, ale o starověkých bájích a pověstech to podle mě platí tak nějak víc. Nemám načteného Petišku ani Zamarovského, moje znalosti končí někde u Souboje titánů nebo možná spíš u jakéhosi pexesa, které jsme v dětství hrávali. Jako by šly řecké pověsti kolem mě...


Vždycky mi totiž řecká mytologie přišla strašně zmatená. Vyskytuje se v ní spousta postav a kreatur, jejichž osudy se prolínají. Některé jsou hodně praštěné (chlapík, kterému dorůstají v noci játra?), jiné jsou nefeministicky romantické (Penelopa čeká na svého Odyssea a vůbec ji nezajímá, jestli i on čekal na ni) a celou řadu dalších se vyplatí znát, protože jejich témata jsou aktuální dodnes (Hydru v Avengerech si pamatujeme všichni, ne?).

I tak se ale ráda dozvídám další a další příběhy ze starověkého Řecka, a proto jsem sáhla po knize Ariadnina nit. No a taky proto, že je plná labyrintů a bludišť, které zbožňuju.



Každá dvoustrana této knihy je totiž věnována jednomu labyrintu. Nalevo do bludiště vstupujete, napravo jej máte opustit. Ve zvlášť důležitých místech, kde se setkáte s mimořádnou událostí, najdete poznámku s číslem stránky, kde se dozvíte podrobnosti dané události. Pro názornou ukázku, jak s knihou pracovat, jsem nafotila manuál této  knihy.


Během cesty labyrintem se dozvíte nejrůznější informace o starověkém Řecku. Autor vám načrtne dějiny trójské války, poví vám, jak to bylo s Prometheem a proč Odysseovi trvala cesta domů deset let. Kromě toho se seznámíte s řeckými bohy, potkáte snad stovku postav a nestvůr z řeckých bájí a dokonce se podíváte, jak Řekové žili, čím se bavili a jak například vypadaly tehdejší olympijské hry.

Pro ty nejzvídavější jsou na konci knihy příběhy malinko víc rozepsány, abyste získali i nějaké další souvislosti. No a taky jsou tu rozepsané ty poznámky, na které se v bludištích odkazuje.


Nápad pojmout řecké báje jako cestu labyrintem mi přijde naprosto kouzelný, fascinující a vlastně mě překvapuje, že na to někdo jiný nepřišel už dávno. Strašně se mi líbilo brouzdat prstem po papíru a odhalovat jednotlivé příběhy a vyprávění. Některé byly možná malinko chaotičtější (trójská válka), jiné byly pojaty spíš jako volné vyprávění (Hefaistova kovárna), ale většina mě nadchla. Ať už jde o výpravu pro zlaté rouno nebo vyprávění o Prometheovi.

Myslím, že si kniha neklade za cíl podrobně odvyprávět všechny příběhy. Jde spíš o první setkání se starověkým Řeckem, které by mělo malého čtenáře zejména mile potěšit a nalákat na další setkávání. Proto jsou příběhy odvyprávěny v jistém zkratkovitém sledu.


A tuhle zkratkovitost, která vlastně jen doplňuje "knihu s labyrinty", jsem si zamilovala. Můžete totiž bludišti jen projít a prohlížet si je, nebo se můžete zaměřit na vyprávění a vnímat souvislosti. Je to kniha vyloženě pro opakované prohlížení a čtení a nabízí celou řadu témat k dialogu s dítětem. Není to kniha pro rodiče, které děti odkládají před televizi, ale jde o chytrý způsob trávení volného času - nejen dětí, ale i rodičů.

Jsem knihou nadšená a chtěla bych ji mít doma. Pokud máte doma odrostlejší menší dítě, kterému by se mohly líbit řecké báje, je tahle kniha rozhodně tím nejlepším, co mu můžete nabídnout. A pak může přijít na řadu Petiška a Zamarovský.


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz