Togaf a její knihy (42. týden)

15:03

Mám pocit, že týden je čím dál kratší. Proto asi nestíhám svůj pondělníček, ale den skluz není zas tak hrozný, že? Zvlášť když mám pro vás tip na divadelní hru, ve které nepadne ani slovo, a přesto jsem u několika písniček měla husí kůži. Jedná se o hru divadla ABC s názvem Tančírna 1918-2018. V rámci oslav stoletého výročí republiky jsem zašla i na vlasteneckou hru o tanci. Výborně zpracované dějiny na divadelních prknech jsou doprovázeny dobovou hudbou a tancem. V ABC si pohrály s detaily, což ocenila i mládež - byla jsem totiž na dopoledním představení, kde byli převážně středoškoláci. A důchodci. A těhotné. A já...
Abych nebyla příliš nacionalistická, zúčastnila jsem se komentované procházky pražskou Hanojí - tak se říká největší české tržnici Sapa. Prohlídku vedla slečna, která vystudovala vietnamistiku, takže znalosti o kultuře a povaze Vietnamců měla obsáhlé. Bohužel se více a více ukazuje, že jsem asociál. Opravdu mi vadili někteří z ostatních účastníků. Hádající se děti, paní, které mají nutkání si povídat s každým o čemkoli. I když o to nikdo nestojí. Naštěstí bylo v rámci procházky i občerstvení. Jídlo mi vždycky zvedne náladu.
A dočetla jsem i dvě zajímavé knihy. Ten počet - dvě - už je u mě tak trochu týdenní norma. Inu, lepší dvě než jedna. Nebo žádná.

Anotace z cbdb: Liší se ženský mozek od mužského? Jsou muži od přírody promiskuitnější? Je pro kluky přirozenější hrát si s autíčky a pro holky s panenkami? Měl Charles Darwin pravdu, když považoval ženy za méně vyvinuté a intelektuálně podřadné? Britská vědkyně, novinářka a popularizátorka vědy Angela Saini v knize Od přírody podřadné zkoumá fenomén výzkumů mezipohlavních rozdílů, který od dob Darwina patří mezi nejžhavější témata vědeckého zkoumání. Kniha vyšla ve Velké Británii v roce 2017 a získala cenu Physics World Book of the Year 2017 a druhé místo v žebříčku Goodreads v kategorii věda a výzkum. Časopisy The Spectator, deník The Guardian a mnohé další ji zařadily mezi knihy roku. 
Saini přistupuje k tématu rovnoprávnosti žen a mužů přísně vědecky. Popíše tvrzení, které o ženách koluje, zdánlivě podpořené fakty nebo „přírodou“ a zahrne čtenáře vědeckými studiemi, které tvrzení buď přímo vyvrátí, nebo zpochybní. Saini nesklouzává do emotivních výlevů a i svůj osobní postoj a názory zveřejňuje opatrně. Není zuřivou bojovnicí, jen se snaží upozornit na nesprávně vedené výzkumy a zkreslené interpretace pokusů. Kniha nabízí řadu zajímavých témat, která se dobře čtou i laikům. Odborný přístup a vědecká hantýrka je kompenzována čtivým jazykem a srozumitelnou stylistikou. Nemusíte se bát ani přílišného nadržování ženám.

Karel Čapek: Listy Anielce
Anotace z cbdb: Korespondence Karla Čapka Anně Nepeřené z roku 1905.
Na jedné straně je neskutečné jak se Čapek dokázal v patnácti (!!) letech vyjadřovat a jak ucelené a vyzrálé měl názory. Na druhé straně to jeho pubertální vnucování Andě, která nejen, že nestála o něj, ale ani o jeho dopisy! To si opravdu tak chytrý kluk nedokázal odpustit slovní průjmy k dívce, která mu neodepisovala, a když už mu odepsala, tak to byla žádost, ať už jí nepíše... ach jo, blázinek Karel (jak by řekla Čapkova babička).

Dnešní článek je trochu kratší, možná se nechám inspirovat hous.enkou a začnu psát obtýden. Hezký podzim a v neděli pořádně oslavte narozeniny naší republiky. 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz