togaf a její knihy (39. týden)

11:20

Hezký mezinárodní den kávy! Já, jakožto milovník kafe, slavím vlasntě denně, ale důležitá data je třeba si připomínat. Tak si uvařte šálek dobré brazilské kávy (jak by řekl klasik) a pojďte si spolu se mnou zavzpomínat na můj uplynulý (nejen) knižní týden. Prodloužený víkend jsem si ještě prodloužila a díky tomu poznala úžasné Mariánské lázně. Opravdu mě nadchly, dokonce mi i zachutnal jeden z minerálních pramenů. A hlavně se mi líbila lázeňská atmosféra a park miniatur Bohemium. Konečně jsem si mohla hrady a kostely prohlédnout v celé jejich kráse a nikde mi nepřekáželi stromy, lidi, nebo jiné stavby! A na kopeček k parku nás vyvezla stylová lanovka. Do Mariánek se budu muset někdy vrátit, nejen proto, že jsme nestihla zpívající fontánu, ale i proto, že krátký výlet do klášter v Teplé byl fiasko. Zatrolené jeptišky! Restaurace zavřené, v klášteře polední pauza a já ubohá, hladová a protivná musela ukojit hlad jedinou lázeňskou oplatkou!


Svátek patrona naší země jsem oslavila v lomu Amerika. Své výročí totiž slavila i železnice a z obce Nučice vypravila parní lokomotivu právě do lomu Amerika. A tam byly zpřístupněné těžební chodby.
Mezi výlety jsem si našla čas i na čtení. 

Denis-Pierre Filippi: Snění
Anotace z cbdb: Coralína Doucetová přijíždí na panství spravované poněkud excentrickým lordem, aby tu dělala guvernantku. Ale rychle zjišťuje, že nic není takové, jak se zdá. Ovšem skutečnost se ani zdaleka nevyrovná snům, které ji začínají v noci navštěvovat. Lehce erotický viktoriánský příběh kreslený slavným Terrym Dodsonem.
Kresba komiksu je opravdu úchvatná, secese a steampunk jsou ostatně vděčné grafické téma. Děj a zápletka mi také vyhovovaly - lehké erotické dusno pro sluhu, trocha tajemství kolem malého kluka a až příliš živé sny krásné vychovatelky. A právě ty sny to celé tak nějak kazily. Jak už jsem psala - s erotickým nádechem problém nemám, ale aby ty sexy oblečky a scény jak z laciného porna vymýšlel asi tak dvanáctiletý kluk, to mi prostě nesedělo. Naštěstí to zachraňovala Coralina a její suché a sarkastické hlášky. Tolik duchapřítomnosti a sarkasmu obvykle blonďaté prsaté kreslené sexbomby nemívají.

Mariánské lázně, miniatura kostela na Zelené hoře ve Ždáře nad Sázavou; lanovka



Petr May: Skála
Anotace z cbdb (kráceno): Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Skála je detektivní román vzácné síly a představivosti odehrávající se v kulisách, které připomínají velké anglické romány devatenáctého století.
Asi jsem měla přehnaná očekávání, ale Skála mě zas tak moc nenadchla. Četla se výborně, pro Skotsko mám slabost a moc mě potěšil slovníček výslovnosti gaelských výrazů. Temným thrillerem bych knihu na rozdíl od PR zaměstnanců nakladatelství Host rozhodně nenazvala. I jako detektivka je to hodně slabý příběh. Skvělá je Skála naopak v popisu přírody a života na jednom ostrově uprostřed ničeho. Bohužel mě ale štvaly prakticky všechny postavy. Jejich postoj "co se stalo na Skále, tam taky zůstane" se už několikrát ukázal jako špatný nápad, ale pánové jsou prostě příliš velcí drsňáci, než aby svá traumata řešili jinak než mlčením. Další díl si asi nepřečtu.

Tak tedy knihám a výletům (které kradou čas na čtení, ale vlastně to nikomu nevadí) zdar!

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz