Čtenářská výzva: říjen (togaf)

8:00

Kniha, která má víc než 400 stran

Na tento bod naší čtenářské výzvy jsem měla připravený šestý díl série Mycelium. Bohužel ho Vilma Kadlečková stále (!) nedopsala, resp. kniha není vydaná. Takže jsem musela improvizovat. Náhradnicí se stala kniha o vile Tugendhat, která má (v závislosti na konkrétním vydání) 388 - 464 stran.
Simon Mawer: Skleněný pokoj
Anotace z cbdb: Román inspirovaný skutečným osudem vily Tugendhat, který zaujme od první věty. Na pozadí příběhu jejích majitelů zrcadlí tragédii celého českého národa. Vysoko na kopci nad Brnem ční zázračný dům. Postaven na míru židovsko-křesťanskému novomanželskému páru vyzařuje bohatství, sebevědomí, krásu a majestátnost. Avšak jen do chvíle, než do země vstoupí nacistické vojsko a manželé musí vilu i zemi opustit. Život vily se s odchodem jejích majitelů ale nezastaví. Přechází z jedněch rukou do druhých, z českých do nacistických, pak do sovětských až se opět vrátí do majetku československého státu. Krystalická dokonalost skleněného pokoje přitom zasahuje nesmírnou gravitací každého, kdo se dostane do jeho blízkosti. Román je o to cennější, že byl v létě 2009 nominován na nejprestižnější knižní cenu anglicky mluvícího světa The Man Booker Prize. 

Vila Tugendhat je v knize přejmenována na vilu Landauer, stejně jako její knižní majitelé jsou Landaerovi, ne Tugendhatovi. Rozdílů oproti skutečnosti se najde v knize více, ale taková už fikce je a já s tím pojetím problém neměla. Vila je středobodem románu, když Landauerovi emigrují, podrobný popis jejich života už není předmětem románu. Na scénu se dostávají noví "obyvatelé" vily a s nimi i jejich životní peripetie. Nebo spíše než životní bych řekla milostné. 

Mawer velmi rád a velmi detailně popisuje intimní chvilky obyvatel vily. Se všemi jejich sexuálními preferencemi, fyzickými přednostmi a pachy. Občas jde až na hranu obsese. Což je škoda, protože to není nutné. Román je velmi čtivý i bez bulvárního nakukování do ložnice/skleněného pokoje. 

Popis samotné vily a zvláště skleněného pokoje je ovšem úžasný. Psát o architektuře takto zajímavě, poutavě a dokázat oživit architektovy představy na stránkách knihy je ojedinělé. Po dočtení románu máte pocit, jako byste ten dům znali. A pokud se do Brna a vily Tugendhat skutečně podíváte, budete mít pocit deja vu. Tady u onyxové stěny přece fotily Hanu! Tady u klavíru hrála nadaná Viťulka! A tady jsou ta slavná okna! A ten výhled! 

Skleněný pokoj je kniha, kterou přečte velmi rychle, osudy hrdinů jsou dostatečně dramatické a atmosféra funkcionalistické vily je neopakovatelná. Jen jsem měla po dočtení pocit, jako bych místo seriózního románu četla bulvární červenou knihovnu. 

Naopak se mi moc líbila hra s jazyky. Autorovým rodným jazykem je angličtina a pro potřeby románu studoval se slovníkem v ruce nejen českou historii, ale i jazyk. A protože se kniha odehrává v Brně v první polovině 20. století, musel se seznámit i s němčinou. Oba jazyky prosvítají v románu kurzivou. Mawer se mazlí s výrazy Glassraum/Glasstraum (skleněný pokoj/skleněný sen) s českým významem slova "pokoj" - místnost, ale také klid nebo mír. Je opravdu fascinující sledovat, jak dobře vystihl českou atmosféru doby. 

Pokud jste váhali, zda si román přečíst, tak neváhejte. I přes jistou bulvárnost je to čtivý a velmi dobrý román. O nádherné vile a světlu a taky o milostných peripetiích, které jsou občas tak zamotané, že jsou až neuvěřitelné.


1. Populární komiksová kniha: SPLNĚNO (Oprásky sčeskí historje: Zmikund vs. Huz)
2. Kniha, která má netypické grafické zpracování (Krakonošův herbář)
3. Česká kniha, jejíž překlad vyšel i v zahraničí: SPLNĚNO (Mlýn na mumie)
4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři: SPLNĚNO (A proto nejíme zvířátka)
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám: SPLNĚNO (Epigramy)
6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze SPLNĚNO (O krok před peklem)
7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok
8. Kniha, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20%)
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět: SPLNĚNO (Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii)
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená: SPLNĚNO (Hastrman
11. Kniha, která má víc než 400 stran
12. Audiokniha: SPLNĚNO (Muži, kteří nenávidí ženy

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz