čtenářská výzva: září (togaf)

8:31

Kniha, která má netypické grafické zpracování



Knižní výzvu na tento měsíc jsem odkládala tak dlouho, že jsem skončila skoro jako hous.enka! Musím na ni prásknout, že má pár měsíců skluz. Naštěstí jsem tu já! Na téma „kniha, která má netypické grafické zpracování“ jsem se opravdu těšila, měla jsem v plánu představit vám knihu ze série Acta Iluminae. Nebo třeba netradiční vydání Antikódů Václava Havla. Ale sešlo se to tak, že Acta Iluminae jsem přečetla už před několika měsíci a bibliofilské vydání Antikódů je k nesehnání.


Miloš Pulec: Krakonošův herbář
Anotace z cbdb: Kolibří vydání sebraných básní o krkonošské floře ilustrovala Ema Blažková. Básně jsou kromě ilustrací doplněny i odbornými popisy rostlin.

Nakonec jsem sáhla po sbírce básní s květinovou tématikou. Miloš Pulec sesbíral básně o květeně vyskytující se v Krkonoších a vydal je spolu s ilustracemi Emy Blažkové. Malá knížečka je doplněna i odborným výkladem ke každé rostlině, která se v básni a na obrázku objeví. V tomto literárním herbáři naleznete jak úryvky básní slavných básníků, tak i neadresné lidové říkanky.

Nevyzrálé jeřabinky
Nelze natrhat,
nedorostlé zas dívčinky
Nnlze za muže vdát.
(Staroruská, ze sbírky Rybnikova)

Jedna vrba hrbatá
tajně dolů kývá,
kde se černé jezero
pod ledem ukrývá
(K. J. Erben, Štědrý večer)

Moc se mi líbí důvod, proč Miloš Pulec tento básnický herbář vydal. V předmluvě svým čtenářům vysvětluje, jak moc má rád Krkonoše a horskou přírodu. Kniha vyšla v roce 1969 a už tehdy se podle předmluvy naše nejvyšší pohoří potýkalo s necitlivými turisty, kteří trhali květy buď jen tak pro radost, nebo do herbáře. Pulci se tento přístup nelíbí, ničí se tím jedinečná krajina a květina brzy uschne. Zbytečné trhání rostlin má nahradit právě jeho literární herbář. Kromě obrázků květin, které jsou opravdu podařené, se milovníkům přírody dostane potěcha s básní. 

Protože rozměry knížky jsou opravdu miniaturní (5,5 cm x 4 cm), je ke knize přivázána lupa. Tu jsem využít nemusela, ale je to milá pozornost pro čtenáře. Takže pokud máte náladu na botaniku a jste duší básníci, je Krakonošský herbář právě pro vás. A to roztomilé vydání velikosti krabičky od sirek je milým bonusem. 



1. Populární komiksová kniha: SPLNĚNO (Oprásky sčeskí historje: Zmikund vs. Huz)
2. Kniha, která má netypické grafické zpracování
3. Česká kniha, jejíž překlad vyšel i v zahraničí: SPLNĚNO (Mlýn na mumie)
4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři: SPLNĚNO (A proto nejíme zvířátka)
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám: SPLNĚNO (Epigramy)
6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze SPLNĚNO (O krok před peklem)
7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok
8. Kniha, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20%)
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět: SPLNĚNO (Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii)
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená: SPLNĚNO (Hastrman
11. Kniha, která má víc než 400 stran
12. Audiokniha: SPLNĚNO (Muži, kteří nenávidí ženy


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz