O knižním cestování...rozloučení

8:00

Série našich článků o cestování zakončím knihou Líný cestovatel, kterou jsem četla několik týdnů a která mi tvořila pozadí všem konkrétním cestopisům, o kterých jsem vám psala. Autor Dan Kieran se bojí létat letadlem a z tohoto handicapu si udělal životní filozofii. Nesnaží se překonávat sám sebe, jak je v současné době moderní, ale smířil se s tím, že zkrátka není dokonalý, a místo letadla jezdí lůžkovými vlaky a trajekty. Tyto cesty jsou časově náročné a sám Dan je označuje jako „pomalé cestování“. Zároveň má ale ve vlaku dost času na přemýšlení a pozorování světa a lidí kolem sebe. A Dan je dobrý pozorovatel.

Dan Kieran: Líný cestovatel
Anotace z cbdb: Kieranova oslava líného cestování je skvělým podnětem k zamyšlení, proč a jak cestujeme. Nutí nás přehodnotit zažité vnímání světa i našeho vlastního domova. Nabízí návod, jak si cestování lépe a hodnotněji užít? Jak z něj mít co největší prospěch. Líný cestovatel je kniha, díky níž vaše cestování získá nový rozměr. 
 
Líný cestovatel není cestopisná knížka, přestože v ní Dan Kieran popisuje některé své cesty. Hlavní kouzlo knihy je v myšlenkách. Dan zážitky ze svých cest prokládá příběhy inspirativních, ale netradičních cestovatelů. Můžeme si proto přečíst příběh o rodičích autistického syna, kteří se vypravily do Mongolska, o dvou řeckých bozích času, zabrousí i do oblasti neurologie, zkrátka rozsah má Dan široký.

Nezamýšlí se jen nad masovou bezhlavou turistikou, kdy je nutné nafotit si povinné památky, aby cestovatel splnil představu ostatních o tom „správném“ cestování, ale zamýšlí se i nad ekologickými dopady rozmachu cestování. Na jednu stranu doporučuje poznávat cizí kultury a neznámé země, ale na druhou stanu varuje před touhou „civilizovaných“ obyvatel „pomáhat divochům“. 

Kieran na svých pomalých cestách zavítal i do Prahy a během cesty přes naši republiku si četl životopis Václava Havla. Zjednodušeně čtenářům podává osudy naší země za 2. světové války. Je zajímavé číst pohled na naše dějiny očima Brita. Jeho pohled je samozřejmě velmi zkratkovitý, Slovensko pro něj prakticky neexistuje, nevidí historické souvislosti (a překvapivě ani úlohu Británie v osudech Protektorátu), ale přesto se snaží o pochopení. 

Pochopení a neodsuzování je u Dana Kierana alfou a omegou a to nejen během cest do zahraničí.
Přijde vám z mého psaní, že Líný cestovatel vlastně o cestování ani moc není? Tak trochu máte pravdu. Kieran si cestování vzal jako výchozí situaci pro filozofování o životě v moderní době, o úskalích techniky a o hodnocení kladů a záporů civilizace. Pokud ke knize přistoupíte tak jako Dan k cestování, užijete si ji. Chce to zkrátka mít dostatek času a nespěchat.

You Might Also Like

2 Comments

  1. Na podobné téma doporučuji The Art of Travel od Alaina de Bottona.

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu jsi mě vyděsil tou angličtinou, ale vyšlo to i v češtině :D A vypadá to vážně dobře, takže díky.../togaf/

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz