O knižním cestování...New York

10:00

Spojené státy americké jsou pořádné cestovatelské sousto, takže si z něj dnes ukousneme jen malý šťavnatý kousek na východním pobřeží. Město světel, Velké jablko, nedílná součást filmů Woodyho Allena a kulisa skvělého seriálu Přátelé - město New York. Tímto slavným ostrovním městem nás provede kniha Miroslava Šaška To je New York. Šaškovy cestopisné knihy mám moc ráda, protože z cestování dělá hru a nesnaží se poučovat. Vlastně si jen tak hraje s formou a obrazy a stereotypy a celé to vypadá naprosto nádherně. Je skoro stejně dobré jako cestování samo!
Anotace z cbdb: Vtipně a vnímavě — tak jako ve svých předchozích knihách o Paříži, Londýnu a Římu — kreslí Miroslav Šašek město superlativů New York. Holanďan, který v roce 1626 za zboží v
hodnotě 24 dolarů koupil ostrov Manhattan, sotva tušil, že udělal nejlepší obchod v dějinách Ameriky. Dnes je ve městě, které na ostrově vyrostlo, všechno buď velké, nebo rovnou největší — budovy, auta, dopravní zácpy, nedělní noviny i příběhy. Platilo to v roce 1960, kdy kniha vyšla poprvé, stejně jako dnes, na začátku 21. století. Krása a kouzlo plné kontrastů: TO JE NEW YORK!

Šašek to s New Yorkem bere opravdu od píky - rovnou chvíle, kdy ho (údajně) Holanďané koupili od Indiánů. Americkým stereotypem je velikost. Všechno mají největší, nebo o to alespoň usilují. A jak to glosuje Šašek? Upozorní na skutečná americká prvenství (Empire State Building, která v době vydání knihy byla opravdu jednou z nejvyšších budov světa) a pak dodá malou podvratnou ale stále pravdu "Times Square - a největší dopravní zácpy světa."

A newyorská směsice národností? I s tou si Šašek poradí přímo umělecky: 

Stíhá si dělat legraci i z cestování po městě. Víte, kam vedou všechny linky metra? Do centra a z centra. A kam chodí lidé? Do centra a z centra. A kam putují šaty? Do centra a z centra? A autobusy? ...no asi tušíte, kam tím mířím. 

Některé Šaškovy postřehy a zážitky jsou samozřejmě poznamenané časem a už neplatí. Tak třeba platba za MHD. Ale to vůbec nevadí, tato kniha přece není praktickým průvodcem po městě, ale má vás na dané město připravit spíše mentálně. Ukázat vám jeho atmosféru a přiblížit charakter lidí a staveb. A to se knize To je New York daří na výbornou. 

Kromě seznámení s městem vám Šašek dodá i střípky informací, kterými můžete oslňovat u piva. Víte například, proč se Wall Street jmenuje tak, jak se jmenuje?*

Informace, které Šašek v knize uvádí a už neplatí jsou v závěru knihy vysvětleny. Takže To je New York je nejen krásný graficky, vtipný stylisticky, ale je na něm vidět i kvalitní redakční práce. 

A vzhůru na knižní tipy. Americkou literaturu mám jen o ždibec méně ráda než tu britskou, tak jsem trochu zúžila okruh tipů, aby to nedopadlo jako minule. Místo amerických knih vám doporučím jen ty s New Yorkem v hlavní roli:
Newyorčan tělem i duší je Woody Allen a jeho knihy stojí za přečtení stejně jako jeho (zvláště starší) filmy stojí za vidění, zkuste si přečíst třeba Bez peří
Když jsem v New Yorku, byla četla jsem knihu Sheila Levinová zemřela a žije v New Yorku. Recenze mluvily o americké Brigitte Jonesové, ale (pro mě naštěstí) to není tak docela pravda. Sheila má úplně jiný smysl pro humor. Je Židovka, a je to na jejím přístupu k problémům znát. Doporučuji všema deseti! Nejen na cestu do NY. 
Pokud neznáte Michaela Chabona, je na čase to napravit knihou Úžasná dobrodružství Kavaliera a Clay. Nejen že je to výborný román, který se odehrává v New Yorku, ale významnou roli v něm hraje i naše republika. 
V New Yorku se odehrává i první díl mé oblíbené fantasy série o bratrech Leandrosových. V temnotě je vtipná a přitom napínavá a dobře napsaná kniha.
A nesmíme samozřejmě zapomenout na klasiky - Snídaně u Tiffanyho, Kmotr a Rosemary má děťátko jsou sice notoricky známé, ale opakování je matka moudrosti! 
Ach jo...zase jsem se nějak rozjela. Měla jsem se zaměřit jen na knihy z jedné newyorské části...

*Ulice dostala jméno podle zdi, kterou tu Holanďané postavili na obranu proti indiánům. (Str. 53)

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz