Čtenářská výzva: červenec (togaf)

9:21

Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám

Tento měsíc jsem si konečně přečetla sbírku epigramů od Karla Havlíčka Borovského. Sbírka nese originální jméno: Epigramy. Ehm...Ale oč neoriginálnější je název sbírky, o to víc jsou originalitou nadupané samotné epigramy.

Tuto formu krátké ironické básně, která má nejčastěji pouhé dva verše a úsečně sděluje myšlenku či upozorňuje na nějaký problém, proslavil v našich krajích právě Havlíček. A protože jsem stejně jako on rodák z Vysočiny (vlastně jsem se narodila ve městě, které nese jeho jméno), tak mám pro toho novináře zvláštní slabost.
Havlíčkovy epigramy jsou velmi satirické a kritizuje v nich dobové poměry. Tradičně se podle témat rozdělují do pěti okruhů, podle toho, komu jsou satirické šlehy určeny. Tedy: Církvi, Králi, Vlasti, Múzám, Světu. Církvi vyčítal touhu po majetku a vyřizuje si zde účty s nenávidědými jezuity. V oddílu Králi se strefuje do státní moci. Rusofilství a přehnané vlastenectví kritizuje ve Vlasti. V Múzách tepe do umělců a zvláště do Josefa Kajetána Tyla a v epigramech v oddílu Světu se věnuje obecným lidským špatnostem a trochu si popláče nad svým údělem satirika.
V epigramech reaguje na současné poměry, proto je nutné mít alespoň základní povědomí o politické situaci v polovině 19. století. Ale protože je Havlíček výborný řemeslník se slovy, některé epigramy si užijete i bez znalosti kontextu čistě proto, že jsou vtipné. 

Nechoď, Vašku, s pány na led,
mnohý příklad známe,
že pán sklouzne a sedlák si
za něj nohu zláme.

Havlíček v epigramech zbavuje svůj jazyk archaismů a v té době populární rétoričnosti, takže se jeho texty stávají čtivými i v současnosti. Moderně pracuje i se slovy a slovními spojení, dokonce i syntax používá pružně - dost často využívá lidovou syntax, zvláště vyšinutí z větné vazby. Opět je to krok ke čtivosti a modernizaci jazyka. 
Na závěr vám tu opíšu ještě jeden epigram, abych vás nalákala na čtení Havlíčkových epigramů:

Odkud vzalo - zkouším žáky -
jméno Rakous počátek?
Od raků, neb oni taky
chodí pořád nazpátek.


Ještě malý tip na závěr. Epigramy vyšly v několika vydáních od různých nakladatelstvích, není proto problém sáhnout po tom, které má bohatý poznámkový aparát. V něm vám editoři vysvětlí, kterému nešvaru se Havlíček vysmívá a kdo konkrétně je ironizovanou postavou. 

1. Populární komiksová kniha: SPLNĚNO (Oprásky sčeskí historje: Zmikund vs. Huz)
2. Kniha, která má netypické grafické zpracování
3. Česká kniha, jejíž překlad vyšel i v zahraničí
4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři: SPLNĚNO (A proto nejíme zvířátka)
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám
6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze SPLNĚNO (O krok před peklem)
7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok
8. Kniha, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20%)
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět: SPLNĚNO (Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii)
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená: SPLNĚNO (Hastrman
11. Kniha, která má víc než 400 stran
12. Audiokniha: SPLNĚNO (Muži, kteří nenávidí ženy)

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz