togaf a její knihy (4. týden)

11:14

Jak už vám v pátek naznačila hous.enka, chystaly jsme se v sobotu na netradiční zábavu. Jednalo se o promítání filmu Rocky horror picture show - shadow cast. Už jsme se (dvakrát) této podívané zúčastnily. A nadchla nás, takže tentokrát jsme se dokonce oblékly do kostýmů. Šla nás větší skupinka a kostýmy nás dvou byly ty umírněné. Byl to opět úžasný zážitek. Ještě jeden skvělý zážitek se odehrál v minulém týdnu. Navštívila jsem další cestovatelskou přednášku Ladislava Zibury. Přednáška s názvem Prázdniny v Evropě obsahovala všechno to, na co jsme u prince Ládíka zvyklí. Spoustu vtipných historek z cest, milé vzpomínky na cizí lidi a mnoho fotek. Opět jsem si užila Ladislavův pohled na svět a nechala se unášet jeho obřím šarmem. Zbytek týdne jsem měla (trochu neobvykle) volný, tak jsem jen četla a četla. 

 Claire Cameronová: Poslední neandertálská žena
Anotace z cbdb: Dvě ženy, jeden osud a tisíciletí, která je od sebe dělí. Oba příběhy spojené sdílenou
zkušeností porodu a raného mateřství zkoumají často tabuizovaná témata života ženy. Uznávaná autorka Claire Cameronová těží ve svém románu z nejnovějších poznatků o nedoceněné populaci. Podařilo se jí vytvořit napínavý a podnětný příběh, jenž nás nutí přehodnotit, co to znamená být člověkem. 
Musím se přidat a postěžovat si na archeoložku Rose, tak protivnou ženskou aby člověk pohledal. Jako když si její kolega vyhodí plotýnku kvůli tomu, že ji musí zvedat, protože se odmítá smířit s faktem, že je těhotná a tudíž nezvládne úplně všechno, tak ta kravka prohodí něco o tom, že si připadá nesmyslně provinile, když za jeho úraz přece nemůže. Nemůže?! Opravdu?! Zato neandertálský příběh byl úžasný. Moc mě bavily popisy běžného života a byla jsem napjatá, jak to s Dívkou dopadne. Závěr byl hodně silný, hlavně kvůli divoké kočce. Pro mě mohla kniha obsahovat pouze Dívčin příběh. Chápu tu paralelu se současností, ale Rose byla prostě děsná.
Jana Frey: Mrazivý ráj
Anotace z cbdb:  Příběh šestnáctileté Hany, která je nedobrovolně zatažena ke svědkům Jehovovým, protože po náhlé smrti matky se otec znovu ožení právě s vyznavačkou této víry. Jsou zde popsány hrůzy, kterých jsou schopni zfanatizovaní jedinci. 
Velmi zajímavé téma ztrácí body svým zpracováním. Hana toho v knize prožije hodně, ale její příběh není moc propracovaný. Autorka velmi popisně skáče jen po vypjatých a zlomových situací, což je škoda. Například ze tří Haniných bratrů je jen jeden lehce popsán a já podezírám autorku, že je to proto, že se jí hodil do doslovu. Celkově příběh působí (a pravděpodobně je) jako dívčí románek, plochý, jdoucí přímo k věci a jazykově ne zrovna vytříbený.
Michael Třeštík: Ledaže se spletu
Anotace z cbdb: České zdravotnictví a lázeňství by mělo opustit doktrínu, že zdraví vzniká brzkým vstáváním. Ono je vždycky víc možností. Teď třeba jsem si říkal, že bych si měl zacvičit. Ale pak mě napadlo, že bych si taky mohl dát cigáro, nebo uvařit kávu. A z toho už se vybrat dá… Úskalí manželství, politika i každodenní život v podobě hravých statusů nacházejících vtip v paradoxech všedního dne. 
Druhá kniha statusových příspěvku z facebookového profilu Michaela Třeštíka je doplněna Třeštíkovými úvahami a postřehy ze všedního dne. Líbí se mi, že se pan Třeštík nesnaží vytěžit žánr, který se už jednou osvědčil, ale stále se snaží inovovat své texty. Opět jsem se bavila nad autorovým přístupem k životu a dojímala nad úžasným vztahem s manželkou. A podvratnost inzerátů na dámské prádlo dává celé sbírce absurdní rámec.
Linda Castillo: Slib mlčení
Anotace z cbdb: Za mrazivé zimní noci je nalezeno tělo mladé dívky. Vyšetřování vraždy se ujme Kate Burkholderová, šéfka policie v městečku Painters Mill v ame­rickém Ohiu. Už v Kateině dětství se udála série vražd, kterým se tato nápadně podobá. Dokonce i Kate sama se tehdy stala obětí útoku vraha. Sice přežila, ale jeho důsledky ji donutily vystoupit z místní skupiny Amišů, mírumilovné farmářské komunity, z níž pochází. A nyní to vypadá, že se vrah vrátil. Kate je odhodlaná případ vyřešit, k tomu však potřebuje pomoc své rodiny. Podaří se jí ochránit občany města a přitom si uchovat temné tajemství, které by ji mohlo zničit?
O této knížce se podrobněji rozepisuji v recenzi, kterou si budete moci přečíst ve středu. Ve stručnosti jde o drsný thriller klasického ražení. Sympatická vyšetřovatelka a brutální vraždy a do toho malé zpestření v podobě amišské kultury. Vraha možná odhalíte dříve než náčelnice, ale z detailů i tak mrazí. Do dalšího dílu se ale přesto nepustím. Nemám ráda brutální a detailně popisované mučení.

A to je tentokrát vše. Hezký týden plný knih a skvělých (i neknižních) zážitků. 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz